Τι συζητήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ στη συνάντηση του Μητσοτάκη με το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ

Με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ΕΝΦΙΑ και την απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων να αποτελούν τα βασικά σημεία της συζήτησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης και το Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ συμφώνησαν σε τρία βασικά ζητήματα:

1. Το πολύ μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ σήμερα.

2. Την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων.

3. Τα φορολογικά κίνητρα αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της χώρας ώστε να πάρει μπροστά η κατασκευαστική αγορά.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισαν ότι η Ομοσπονδία επικροτεί τις ακόλουθες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:

· Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο και 10% το δεύτερο χρόνο). Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του Α.Ε.Π. περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

· Έκπτωση 40 – 50% για εργασίες ενεργειακής/λειτουργικής αναβάθμισης. Ο αρχηγός της ΝΔ έχει εξαγγείλει το μέτρο αυτό (82η Δ.Ε.Θ.) σε όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή και λειτουργική/αισθητική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων με σαφή στόχευση τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας. Αυτό θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου (tax credit) – κατόπιν καταβολής όλων των νόμιμων παραστατικών από τον ιδιοκτήτη – η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, του δικαιούχου στα τρία επόμενα έτη.

· Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ