Ξανθός στον Realfm 97,8: Χρειάζεται ένα πολιτικό σήμα στο Eurogroup ότι ανοίγει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, o Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα πολιτικό σήμα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ότι ανοίγει η συζήτηση με σοβαρούς όρους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι “όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο χειρισμός του ελληνικού θέματος και της ρύθμισης του χρέους είναι αντικείμενο μιας σημαντικής σύγκρουσης η οποία αυτήν την περίοδο λαμβάνει χώρα στο πεδίο της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι σε μία μεγάλη αστάθεια, νομίζω μετά το Brexit είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πλευρά των δανειστών δεν έχει ομογενοποιημένη άποψη και τακτική. Υπάρχει μία μεγάλη αντιπαράθεση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μέχρι τώρα είχαμε αυτή την καθυστέρηση, η οποία προφανώς έχει αρνητικές παρενέργειες και στη λειτουργία της οικονομίας και στο κλίμα στην κοινωνία… Θέλουμε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα από την πλευρά μας θέλουμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι, να μην έχουμε ανοιχτά θέματα, να κλείσουμε όλα τα προαπαιτούμενα που υπάρχουν σε αυτήν την αξιολόγηση” και πρόσθεσε:

“Το θέμα είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα για περαιτέρω κωλυσιεργία και καθυστέρηση. Είναι απολύτως σαφές, το έχει θέσει με μεγάλη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Χρειάζεται ένα πολιτικό σήμα στο Eurogroup ότι ανοίγει η συζήτηση με σοβαρούς όρους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αυτός είναι όρος για να υπάρξει ένα άλλο κλίμα στην οικονομία, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να μπορέσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία να σχεδιάσουμε την προοπτική της χώρας μας μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος”.

Ερωτηθείς εάν μετά τις κλοπές ιατρικού υλικού και μηχανημάτων που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε τρία νοσοκομεία έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι “είναι υπό διερεύνηση, φαίνεται ότι δεν είναι εγχώριο φαινόμενο. Τα νοσοκομεία είναι ένας χώρος ανοικτός και προσβάσιμος, δεν μπορεί να γίνουν γκέτο ούτε μπορούμε να βάλουμε φύλαξη παντού. Είμαστε καταρχήν σε μία φάση αλλαγής στο καθεστώς των συμβάσεων με τα συνεργεία φύλαξης, προχωρούμε σε ατομικές συμβάσεις αυτήν την περίοδο. Και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών, θα υπάρχει ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους ανθρώπους που θα βοηθούν σε αυτόν τον τομέα… Αυτές οι κλοπές, σίγουρα είναι ένα φαινόμενο που από ότι φαίνεται έχει μάλλον μία διεθνή διάσταση. Δεν είναι απλή υπόθεση. Έχουμε δώσει στοιχεία στην αστυνομία η οποία διεξάγει τις έρευνες. Εμείς ελέγχουμε το διοικητικό μηχανισμό του συστήματος και αναζητούμε την πιθανή συνδρομή κάποιων ανθρώπων μέσα από το σύστημα στην πραγματοποίηση αυτών των κλοπών. Είναι στοχευμένες, αφορούν συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία είναι εύκαμπτα και εύκολα μπορούν να μεταφερθούν, αλλά έχουν υψηλή αξία. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα σε όλη την Ευρώπη… Έχουμε δώσει εντολή στου διοικητές των νοσοκομείων να ενισχύσουν την εποπτεία ειδικά αυτών των χώρων που θεωρείται ότι είναι στόχος” .

Σχετικά με τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η αλήθεια είναι ότι προβλήματα στο σύστημα υγείας υπήρχαν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και αν καταφέρουμε πραγματικά και πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε να φύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο των μνημονικών μέτρων. Διότι ο χώρος της υγείας είναι ένας χώρος που καθημερινά οι πολίτες δοκιμάζονται, ταλαιπωρούνται, επιβαρύνονται και είναι ένας χώρος ειδικής ευαισθησίας. Αυτό το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι σε γενικές γραμμές ελλείψεις σε μείζονος σημασίας υλικά, φάρμακα, εξοπλισμό σήμερα δεν έχει το σύστημα υγείας. Υπάρχουν σποραδικές ελλείψεις, πολλές φορές παίρνουν και μία ακραία μορφή σε ορισμένα νοσοκομεία και αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι ελλειμματικοί ή ότι δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα, τα νοσοκομεία έχουν πάνω από 600 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα, αλλά γιατί είναι απολύτως προβληματικό και στρεβλό το σύστημα προμηθειών”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ