Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον Νίκο Χατζηνικολάου – ΒΙΝΤΕΟ

Tη βεβαιότητα ότι θα κλείσει η τεχνική συμφωνία με την τρόικα πριν από τις 22 Μαΐου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Παράλληλα, είπε ότι θέλει να ελπίζει πως στις 22 Μαΐου θα υπάρχει και η συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος. Στόχος είπε είναι να κλείσει η αξιολόγηση “και αμέσως να βγούμε στις αγορές”.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα (για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου), χωρίς να έχει πάρει τα μέτρα για το χρέος, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα μέτρα προβλέπεται να εφαρμοσθούν από την 1-1-2019 και την 1-1-2020, εφόσον υπάρξουν και τα μέτρα για το χρέος. Στους 20 μήνες που μεσολαβούν έως την 1-1-2019, είπε, θα υπάρχει συνολική συμφωνία, διαφορετικά ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμόσει ούτε η κυβέρνηση τα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μία κυρίαρχη κυβέρνηση, σημείωσε, μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα, αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες.

Όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου του μετέφερε δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι «καλές οι καθυστερήσεις, αρκεί να μην φας πέντε γκολ», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Καθυστερήσεις κάνεις όταν θες να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση».

«Φθάσαμε εδώ χάρη στην σθεναρή στάση και το γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση, όταν κάποιοι προέτρεπαν να την κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα», τόνισε. Το πλεόνασμα του 2016, είπε, ήταν 4,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα είναι μόλις 0,1%, δηλαδή 42 φορές μικρότερο.

Αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει πριν από μήνες ότι δεν θα δεχθεί άλλα μέτρα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πιστεύει πως «είχαμε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε με σκορ Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε, όμως πήραμε τα αντίμετρα, πήραμε και τις εργασιακές σχέσεις».

«Τα μέτρα που έρχονται είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μπαράζ των κατασχέσεων, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η «τρόικα μας έδεσε τα χέρια». Εμείς, σημείωσε, προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. «Πρέπει να προστατευθούν όσοι έχουν αδυναμία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις εσωτερικές αντιδράσεις στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την προώθηση από το Μαξίμου των ιδιωτικοποιήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «αν ήταν στο χέρι μας και τη βούληση μας – εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων – δεν θα πουλούσαμε εν μέσω κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη κι όμως δεν πουλήσαμε «μπιρ παρά», αντιθέτως, εκτός από τα υψηλά τιμήματα πήραμε και δεσμεύσεις για μεγάλες επενδύσεις».

Ερωτηθείς για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ είπε «αν δεν είχαμε ανάγκη να πάμε την χώρα μπροστά, θα κάναμε αλλιώς τα πράγματα. Και πάλι, δεν κάναμε όσα οι προηγούμενοι στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης, αλλά καλύτερα».Απαντώντας σε ερωτήσεις για την στάση του Βερολίνου, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Γερμανία συνεχίζει να κάνει μεγάλα λάθη για την Ελλάδα, αλλά εκφράσθηκε κολακευτικά για την Άνγκελα Μέρκελ. Στην ερώτηση αν μετάνιωσε για τις δηλώσεις του, πριν από 2,5 χρόνια, οπότε επαναλάμβανε συχνά την πρόταση «Go back, μαντάμ Μέρκελ», ο Πρωθυπουργός απάντησε τότε ορθώς πίστευα ότι έπρεπε να κάνει πίσω από την πολιτική της, που έβαζε στον “γύψο” την Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο είχα δίκιο, αλλά τώρα που την γνώρισα προσωπικά είδα ότι είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρότι είναι στο κεντροδεξιό κόμμα, “τολμώ να πω ότι είναι ανοιχτόμυαλη”. Για τον Σόιμπλε είπε ότι είναι πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν “παίζει μόνος του”, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του τι θα γίνει με το χρέος της Ελλάδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ