Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια

Τη θερμή υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για την ανάδειξη του έργου και του ρόλου του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, απέσπασε αντιπροσωπεία των πολιτικών και επιστημονικών Αρχών του τόπου, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, τον δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο, τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκο Τρίαντο, τον πρόεδρο του Κέντρου Unesco Ιονίου Γιώργο Σκλαβούνο και τον επιστημονικό συνεργάτη του περιφερειάρχη, Γεράσιμο Παναγιωτάτο – Τζάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κερκυραϊκή αντιπροσωπεία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του τις ετήσιες εκδηλώσεις που θα γίνονται εφεξής στην Κέρκυρα, γενέτειρα και τόπος ενταφιασμού του Ι. Καποδίστρια, ενώ του κατέθεσε το αίτημα για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν το πραγματικό μέγεθος της ιστορικής και πολιτικής σημασίας της δράσης του Ιωάννη Καποδίστρια για τα εθνικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά δεδομένα που σχετίζονται με την παρουσία του στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο αποδέχθηκε να θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις που εμείς ζητήσαμε, αλλά μας υποσχέθηκε πως όσο είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έρχεται κάθε χρόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις. Αυτό δείχνει τη δική του πρόθεση να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και να την καταστήσει θεσμό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ δήλωσε ότι θα στηρίξει και την προσπάθεια του Ιονίου Πανεπιστημίου για την ίδρυση Ινστιτούτου Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776. Καταγόταν από παλιά κερκυραϊκή οικογένεια. Η πρώτη ανάμειξή του με την πολιτική σκηνή της Ιονίου Πολιτείας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1801, όταν και κλήθηκε να αντικαταστήσει τον πατέρα του, Αντώνιο – Μαρία Καποδίστρια, στην αποστολή που είχε αναλάβει μαζί με τον Νικόλαο Σιγούρο για την αποκατάσταση της τάξης στην Κεφαλονιά. Ως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση του κράτους. Μετά τη δολοφονία του στο Ναύπλιο, την τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η σορός του Καποδίστρια μεταφέρθηκε από τον αδερφό του στην Κέρκυρα για να ενταφιαστεί στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας, μέσα στην πόλης της Κέρκυρας. Η οικογένεια του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, είχε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Μονή, έτσι εκτός από τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, στην ίδια Ιερά Μονή βρίσκονται επίσης οι τάφοι του πατέρα του, Αντωνίου-Μαρία Καποδίστρια, και του αδελφού του Αυγουστίνου Καποδίστρια.

«Η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αποτελεί για μας ορόσημο όλων των ενεργειών μας και ανώτατη τιμή για όλη την Κέρκυρα» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός του πολιούχου της Πρέβεζας – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ