Κουβέλης: Με δικό μας ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές

Κουβέλης: Με δικό μας ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές 

 

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης κάνοντας λόγο για «αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης» και «ισοπεδωτική προσέγγιση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι «ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς».

«Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Στόχος μας είναι η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει συνθηκολόγηση με το συντηρητισμό», συνέχισε.

«Δεν πιστεύουμε ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση. Τα δημόσια οικονομικά μπορεί να σταθεροποιηθούν αλλά το κοινωνικό κόστος δεν μετριέται. Το βλέπουμε: Τεράστια ύφεση. Παραγωγική καθίζηση. Στέγνωμα της αγοράς. Πτώση της ζήτησης. Πιστωτική ασφυξία. Υπερφορολόγηση. Άδικη κατανομή των βαρών και μεγέθυνση των ανισοτήτων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συμπλήρωσε:

«Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ενθαρρύνεται και δεν μετακινείται όσο η κυβέρνηση μεταθέτει στο μέλλον τα κρίσιμα θέματα και μένει καθηλωμένη σε πεδία όπου επιβεβλημένη ήταν και είναι η αλλαγή πολιτικής».

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, «η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν έχει μόνο ως επίπτωση τη φτωχοποίηση των πολιτών. Ταυτόχρονα συρρικνώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας. Αυτό που προοιωνίζεται είναι το πέρασμα σε μια κατάσταση στασιμότητας, χωρίς ουσιαστική αύξηση στην απασχόληση και στα εισοδήματα. Ο τρόπος που επιτεύχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το κάνει μη διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη».

Όπως υπογράμμισε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «δεν είναι ρεαλιστική πρόταση για αλλαγή πολιτικής αυτή που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε ότι η «η χώρα χρειάζεται μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και ταυτόχρονα την προώθηση ενός προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία».

«Εμείς διεκδικούμε ένα διαφορετικό δρόμο. Το δρόμο των προοδευτικών λύσεων, για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι η μόνη διέξοδος και εκεί θέλουμε να οδηγήσουμε την πολιτική της χώρας. Συγκροτούμε τον προοδευτικό δημοκρατικό πόλο. Θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης προοδευτικού περιεχομένου για την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε το κόμμα από την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας σταδιακά μετατράπηκε σε μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας και υπήρξε σαφής συντηρητική στροφή, η οποία συνοδεύτηκε με συστηματική απόρριψη των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ» όπως είπε και άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας, ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί στον αριστερό λαϊκισμό, που τροφοδοτεί αυταπάτες και αναπαράγει παθογένειες του παρελθόντος και επιδιώκει έναν διαφορετικό δρόμο προοδευτικών λύσεων που δεν είναι εύκολες, αλλά είναι εφικτές κοινωνικά δίκαιες, που δεν αποδομούν την κοινωνία, αντιπαλεύουν τη δημοκρατική συρρίκνωση και εμβαθύνουν τη δημοκρατία οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά».

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο μαζί με όσες δυνάμεις και κινήσεις συμφωνούν στην προοδευτική εξέλιξη της Ευρώπης. Επίσης πρότεινε το συνέδριό να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα πετύχει στις εκλογές.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ