Γιαννάκου:Τρίτο πακέτο στήριξης σημαίνει νέο μνημόνιο

Γιαννάκου:Τρίτο πακέτο στήριξης σημαίνει νέο μνημόνιο

 

Τη βεβαιότητα ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας σημαίνει και νέο μνημόνιο, εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα χρειαστούμε και τρίτο πακέτο που πιθανόν να συνοδεύεται και από μνημόνιο, απάντησε θετικά: “Εάν χρειαστούμε οτιδήποτε, φυσικά θα συνοδεύεται από μνημόνιο. Θα συνοδεύεται από μια συμφωνία. Αυτές είναι διακρατικές συμφωνίες και διέπονται από τους κανόνες των συνθηκών, της Συνθήκης της Βιέννης, που τα προβλέπει”.

Η ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι το πρώτο που πρέπει να δει η ίδια η Ελλάδα είναι ποιο είναι το σωστό. “Ακούω μερικούς να μιλούν για κούρεμα του χρέους κ.λπ. Έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει κούρεμα; Δεν ξέρω. Πρέπει να καθίσουμε να τα δούμε αυτά. Δηλαδή, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με κάποιες διορθώσεις, με μικρότερα επιτόκια, με επιμήκυνση του χρόνου κ.λπ., δουλεύοντας περιοριζόμενοι; Ή θεωρούμε ότι με τίποτα δεν τα βγάζουμε πέρα και πρέπει να ζητήσουμε το κούρεμα; Πράγμα που δεν βλέπω να μας το δίνουν”, σημείωσε.

Η κυρία Γιαννάκη ανέφερε ότι βλέπει να γίνονται βήματα για την ελάφρυνση, με επιμήκυνση επιτοκίων, ωστόσο όπως υπογράμμισε η ” Ελλάδα θα είναι σε δημοσιονομική πειθαρχία για πάντα. Όταν λέω για πάντα, εννοώ σε χρόνο που δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε, αλλά θα είναι μεγάλος”.

 

“Οι διοικητικοί υπάλληλοι προσελήφθησαν με αυθαίρετα κριτήρια”

 

Η κυρία Γιαννάκου, πρώην υπουργός Παιδείας,  αναφέρθηκε στον χώρο της Παιδείας και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις των διοικητικών υπαλλήλων.

“Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν μάθει να έχουν δική τους πολιτική. Αυτό γινόταν ανεκτό κατά καιρούς, από διαφόρους υπουργούς και κυβερνήσεις. Θυμάμαι, όταν ανέλαβα το υπουργείο Παιδείας, μου είπε ο προκάτοχός μου ότι δύο χρόνια σχεδόν η Ιατρική ήταν πρακτικώς κλειστή. Γίνονταν ατέλειωτες καταλήψεις και όχι μαθήματα και στο τέλος μπάλωναν την κατάσταση. Αντί να κάνουν τις 14 εβδομάδες -που επιβάλλει πλέον ο νόμος, που έκανα εγώ, το 2007-, προσπαθούσαν να “μαγειρέψουν” την κατάσταση και να πουν ότι δεν χάθηκε το εξάμηνο, με 5 βδομάδες λύνεται το θέμα. Στην πραγματικότητα έχει χαθεί το εξάμηνο τώρα. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί” τόνισε.

“Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι να ξεκαθαρίσουμε πώς έχει ο δημόσιος τομέας, τι προσωπικό έχει, πόσο είναι αναγκαίο και πόσο δεν είναι. Η πλειοψηφία αυτών των διοικητικών υπαλλήλων προσελήφθησαν με αυθαίρετα κριτήρια” υπογράμμισε. “Και όντως μέσα είναι και συγγενείς και γνωστοί. Από εκεί και πέρα, υποχρεώθηκε η ελληνική κυβέρνηση το 2004 -με το διάταγμα 164, του Π. Παυλόπουλου-, να τους κάνει αορίστου χρόνου, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται για 4-5 χρόνια και να λέμε ότι καλύπτει περιστασιακές ανάγκες. Είναι πάγιες οι ανάγκες” πρόσθεσε.

 

“Μην νομίζετε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε τα περιθώρια να πει “δεν κάνω διαθεσιμότητα”. Δεν τα είχε. Πρέπει να δούμε, δηλαδή, σε ποια πραγματικότητα βρισκόμαστε. Τώρα, από εκεί και πέρα, οι χειρισμοί μέσα σε μια εποχή κρίσης, παίρνουν άλλη διάσταση. Εν πάση περιπτώσει, έστω και αργά, πρέπει να γίνει μια συνεννόηση. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν λύνεται με τους τρόπους που λυνόταν παλιά. Είναι σκληρές οι επιλογές”, κατέληξε η κυρία Γιαννάκου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ