Ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Εντός της ημέρας θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα.

Η τροπολογία, η οποία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει, διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη, πως θα δώσει θετική ψήφο στην τροπολογία, μετά από διαβουλεύσεις, που κατέληξαν σε τροποποιήσεις της κυβερνητικής πρότασης.

Επιμένει, ωστόσο, στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της.

Την απάλειψη αυτής της αναφοράς ζητούν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα θα δηλώσει «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία. Υποστηρίζουν ακόμη πως για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και όχι απλή άσκηση δίωξης ή προσωρινή κράτηση.

Και το ΚΚΕ, διά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Αλέκας Παπαρήγα, έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία. «Δεν θέλουμε και από την άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είχε αναφέρει η κ. Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Χρυσή Αυγή πάντως επιδιώκει τη χρηματοδότησή της από το κράτος, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία περί αναστολής. Την ένσταση υπογράφουν οι 15 μη προφυλακισμένοι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ηλία Κασιδιάρη και δεύτερο τον Ηλία Παναγιώταρο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ