Ντάισελμπλουμ: Μπορείτε, αν…

Ντάισελμπλουμ: Μπορείτε, αν…

Βρυξέλλες: Tου Θάνου Αθανασίου

 

Μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ψήφο εμπιστοσύνης στους χειρισμούς του Γ. Στουρνάρα και εύσημα για την μέχρι τώρα πορεία, φέρνει στις αποσκευές του ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ που καταφθάνει στην Αθήνα. Στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αμέσως μετά ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών θα δει τον Έλληνα ομόλογό του στις 15:00 και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου, όπου ο Γ.Ντάισελμπλουμ θα αναφερθεί στις ελληνικές επιδόσεις στη μείωση του ελλείμματος και το μέγεθος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που μένει ακόμη να καταβληθεί. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ θα πει πως είναι λάθος η αίσθηση πως δεν έχει γίνει τίποτα, τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και η έκθεση της τρόικας είναι η πρώτη θετική έκθεση μετά από σχεδόν 18 μήνες.

Η εκτίμηση του προέδρου του eurogroup ταυτίζεται με αυτή της Κομισιόν ως προς το ότι απαιτείται επιτάχυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, των αγορών προιόντων, υπηρεσιών, ενέργειας, πρόοδος στη μάχη κατά τη διαφθοράς, πάταξη της φοροδιαφυγής και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος και φορολογικών εσόδων.

Η εκτίμηση του προέδρου του eurogroup είναι πως αν τηρηθούν μια σειρά από συνθήκες τότε το 2014 θα είναι το πρώτο έτος όπου η ανεργία θα αλλάξει τάση, όπως και η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Αναμένεται μάλιστα να αναφερθεί και στη συμφωνία του Δεκεμβρίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε δύο φάσεις – πρώτη ήδη συντελείται.

Για τη δεύτερη φάση, ελάφρυνσης και όχι διαγραφής, θα επαναλάβει ότι απαραίτητη συνθήκη είναι και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με το χρόνο όπου αυτό θα καταγραφεί επίσημα να μην έχει κλείσει. Στο συμβούλιο επικρατεί η άποψη πως δεν φτάνει απλά μια ανακοίνωση της κυβέρνησης για το 2014 (το πιθανότερο) αλλά πρέπει να υπάρξει εισήγηση από την Κομισιόν, με την λεγόμενη πρώτη ειδοποίηση τον Απρίλιο του 2015.

Σε σχέση με το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό, ο πρόεδρος του eurogroup θα παραπέμψει στους τακτικούς ελεγκτές και την επόμενη επίσκεψη της τρόικας το φθινόπωρο.

Η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ εντάσσεται σε μια κεντρική επικοινωνιακή στρατηγική που έχουν επιλέξει οι εταίροι, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στους ελληνικούς δεκαετείς τίτλους, ενόψει της, όπως όλα δείχνουν, μερικής επιστροφής της χώρας στις αγορές μέσα στο 2014. Τη Δευτέρα εξάλλου θα φτάσει στη χώρα ο επίτροπος Σεμέτα, στις 10 και 11 Ιουνίου στην Αθήνα θα βρεθεί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ κανείς δεν αποκλείει μια επίσκεψη Ρεν αργότερα το καλοκαίρι, ή με τον επόμενο έλεγχο το φθινόπωρο.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ