Λίστα Λαγκάρντ:Τι καταθέτουν οι μάρτυρες

Λίστα Λαγκάρντ:Τι καταθέτουν οι μάρτυρες

 

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Προανακριτική επιτροπή που διερευνά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνου Μπίκα, στην Επιτροπή εξετάζεται ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ, Θόδωρος Φλωράτος.

Ο κ. Φλωράτος, διευθυντής στην κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ, στη κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς είχε αναφέρει ότι με εντολή του Γιάννη Στουρνάρα μετέβη στο Παρίσι στις 20 Δεκεμβρίου 2012 για να παραλάβει τη νέα λίστα Λαγκάρντ. Μαζί του ταξίδεψαν η Σμαράγδα Πιτένη από το υπουργείο Οικονομικών και ο Εμμανουήλ Σκαρμέας εκ μέρους του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος. Η εντολή που είχαν λάβει ήταν να κάνουν ένα ταξίδι στο Παρίσι αυθημερόν. Οι γάλλοι συνάδελφοί τους είχαν εντολή να τους παραδώσουν πιστό αντίγραφο του ψηφιακού αρχείου δίσκου που είχαν παραδώσει και παλαιότερα στις ελληνικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει. Ο κ. Φλωράτος, είχε καταθέσει, ότι η νέα λίστα περιέχει 2.062 ηλεκτρονικούς φακέλους με τα προφίλ των καταθετών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η κατάθεση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τεχνικά θέματα, όπως ο τρόπος και ο χρόνος αλλοίωσης ψηφιακού υλικού.

 

Τι κατέθεσε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας στην κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, είπε ότι ενημερώθηκε από εφημερίδες της Ζυρίχης για την ύπαρξη μίας λίστας με καταθέτες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε Ελβετική τράπεζα. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, επικοινώνησε άμεσα με τον γάλλο ομόλογό του, ο οποίος του επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας και τον παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, υποστήριξε, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να ενημερώσει τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο ίδιος δεν διαπραγματεύτηκε, ούτε πέρασε ποτέ από τα χέρια του το ηλεκτρονικό υλικό.

Ο κ. Μπίκας διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έδωσε χρήματα για να παραλάβει τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ το ίδιο κατηγορηματικός εμφανίστηκε και σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί προσέγγισης ορισμένων στην υπηρεσία του για να δοθεί η λίστα έναντι αμοιβής.

 

Τι κατέθεσε ο Έλληνας πρέσβης

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ανέφερε στην κατάθεσή του, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι επικοινώνησε μαζί του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πριν από τον Σεπτέμβριο του 2010, και του είπε ότι θα λάβει ένα αρχείο από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, τον παρακάλεσε, σύμφωνα με τον κ. Χαλαστάνη να του αποστείλει το υλικό.

Ο Έλληνας πρέσβης, υποστήριξε στην Προανακριτική Επιτροπή ότι το υλικό έφθασε στο γραφείο του τον Σεπτέμβριο του 2010 και έστειλε το υλικό στην Ελλάδα με έναν κλητήρα, υπάλληλο της πρεσβείας. Ο κ. Χαλαστάνης, φαίνεται να υποστήριξε, σύμφωνα με τον Real Fm, ότι πλήρωσε ο ίδιος από την τσέπη του τα εισιτήρια ώστε να έρθει ο κλητήρας στην Ελλάδα πολύ γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρέσβης, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται το έγγραφο παράδοσης-παραλαβής.

 

Η διαμαρτυρία της Κωνσταντοπούλου

Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξε έντονη διαμαρτυρία της Ζωής Κωσταντοπούλου, με αφορμή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με διαλόγους βουλευτών που μετέχουν στην προανακριτική με δημοσιογράφους στους οποίους οι βουλευτές φέρονταν να έχουν διατυπώσει έντονη δυσφορία για την μεγάλη διάρκεια των ερωτήσεων της προς τους μάρτυρες.

“Σχετικά με τις δημοσιευθείσες απειλές εναντίον της για την άσκηση των καθηκόντων της στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ”, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μακροσκελή της δήλωση, με την οποία “θέτει προ των ευθυνών τους τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκη και τους βουλευτές της Κυβέρνησης που συμμετέχουν σε αυτήν, για αυτό το δημοσίευμα και για τις δημοσιευόμενες απειλές περί ξύλου”.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ