Ο άθλος του Μπιμπή κι η επιβλητική Χατούπη στον ζηλευτό «Ίωνα» της Ανδρεάδη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μετά από έναν άγριο «μαραθώνιο»-οι Πέμπτες μου είναι φορτωμένες από το κλείσιμο του ενθέτου και το στήσιμο της εκπομπής μου-κι από διάφορες αναποδιές, τρύπωσα στο «Άλφα-Ιδέα»για να δω την τελευταία[;]παράσταση του «Ίωνα»που αφού…τα έσπασε όπου κι αν παίχτηκε, ταξιδεύει στην Αμερική προκειμένου να παιχτεί στο «The Tank»στο Μανχάταν στις 25-26 και 27 Απριλίου.

Μαγεμένος βγήκα από το θέατρο. Συνεπαρμένος από την έξοχη παράσταση που έφτιαξε με όραμα-έμπνευση η ανερχόμενη Ιόλη Ανδρεάδη. Δύο ώρες έμεινα να παρακολουθώ-απολαμβάνω αληθινά εκστασιασμένος την ιδιαίτερη ανάγνωση του Ίωνα-εξαιρετική η σκηνοθετική πρόταση της Ανδρεάδη και ζηλευτό το ανέβασμα του έργου για δύο άτομα σε διασκευή της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη-και τον άθλο του σημαντικού Κωνσταντίνου Μπιμπή που μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα «άλλαζε»πρόσωπα. Ίων μεν, αλλά και Ερμής,Ξούθος,Παιδαγωγός και Υπηρέτης,Πυθία και…Γυναίκες του Χορού. Κυρίαρχος των μέσων του,με άψογη τεχνική αλλά και αλήθεια,με έξοχη κίνηση.Κωμικός αλλά και δραματικός.Αληθινός άθλος ενός χαρισματικού ηθοποιού που «ανθίζει»και μας συνεπαίρνει.Πλάι του επιβλητική στο ρόλο της Κρέουσας η έμπειρη Δήμητρα Χατούπη. Πολύτιμη και καίρια.Το σμίξιμό τους στο φινάλε θεϊκό. Ο άξιος μουσικός Νίκος Τουλιάτος μέγας άσσος της δουλειάς-σε μια άκρη της σκηνής να συνοδεύει την παράσταση με τα κρουστά του.Είδα ΘΕΑΤΡΟ στον Ίωνα. Πραγματικό ΘΕΑΤΡΟ.Και θεωρώ ότι η Ιόλη Ανδρεάδη πρέπει να αποκτήσει τον χώρο που της αξίζει και της πρέπει-και στο αρχαίο δράμα και γενικότερα.

Όσο για τον Μπιμπή; Ο Ίωνάς του δείχνει πως είναι πλασμένος για Σπουδαίους ρόλους και μεγάλες Νίκες. Ας τον κυνηγήσουν τα Φεστιβάλ.Κι ας θυμηθούν πως η Δήμητρα Χατούπη είναι μια σημαντική Μονάδα του Θεάτρου μας!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ