Το «Alarms» ανεβαίνει στο «Άλφα-Ιδέα» – Στο enikos.gr οι πρώτες φωτογραφίες

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΕίδηση-ειδησάρα! Το θέατρο «Άλφα-Ιδέα» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστουργηματικό έργο του Μάικλ Φρέν «Alarms»σε μετάφραση του πολυπράγμονα Κωνσταντίνου Μπιμπή-που πρωταγωνιστεί και στη φιλόδοξη δουλειά-και σκηνοθεσία του καίριου Κώστα Γάκη. Πάμε να στα πω από την αρχή για την παράσταση που θα ανέβει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και θα παίζεται κάθε Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00. Ανυπομονώ!

Ένα ήσυχο απόγευμα, ένα φιλικό σπίτι μετατρέπεται σ΄ ένα πεδίο μάχης που κυριαρχούν οι ήχοι και οι «κραυγές» των συσκευών και gadget που περιβάλλουν την καθημερινότητα μας. Δύο πανομοιότυπα δωμάτια ξενοδοχείου σε μια κοινή μέρα γίνονται ο τόπος του «εγκλήματος», όπου δυο σχεδόν πανομοιότυπα ζευγάρια κάνουν ένα σε βάθος παράλληλο απολογισμό της σχέσης τους και της μοναξιάς τους. Τέσσερις καλεσμένοι γάμου φορτωμένοι με πιάτα και ποτήρια κρασιού στα χέρια προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, μέσα στην ανθρωποφαγική συνθήκη των προπόσεων και των τυπικών εκδηλώσεων αγάπης.

Το 1998, ο Μάικλ Φρέιν, αμέσως μετά το αριστουργηματικό «Κοπεγχάγη» , γράφει την προφητική φάρσα Alarms και καθιερώνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους βρετανούς θεατρικους συγγραφείς, κατορθώνοντας για μια ακόμα φορά να μιλήσει για σοβαρά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης με όπλο το χιούμορ, τον κυνισμό και την ειρωνεία, χαρακτηριστικά που από εκεί και πέρα θα αποτελέσουν το χαρακτηριστικό του συγγραφικό γνώρισμα.

-Λες να υπάρχω σαν μια συνεχόμενη οντότητα; Ή αν κλείσω τα μάτια μου και τα ξανανοίξω θα έχω εξαφανιστεί;-Είμαι όμως στα αλήθεια εγώ, ή κάποιος άλλος , κάποιος ξένος που με κοιτάζει και αυτός;-Μόνος μου μιλάω ούτως ή άλλως.Στο έργο αυτό του Μάικλ Φρέιν, οι ανθρώπινες σχέσεις συνθλίβονται και αναδιαμορφώνονται με αριστοτεχνική δομή που θυμίζει άλλωστε comedia del arte, άλλοτε ψυχολογικό θέατρο και άλλοτε ακολουθεί πιστά τις τεχνικές της σύγχρονης βρετανικής φάρσας. Μια φάρσα με καταιγιστικό ρυθμό, δομημένη ως μια συναισθηματική παρτιτούρα, γραμμένη για να προβληματίσει, να προκαλέσει στιγμές ασυγκράτητου γέλιου και να συγκινήσει το κοινό με τις ευαίσθητες υπαρξιακές βουτιές του. Είναι μια σε βάθος συγγραφική σπουδή του Μάικλ Φρέιν στα ρήγματα των ανθρωπίνων σχέσεων, όπως αυτά ορίζονται και διαμορφώνονται στη σύγχρονη εποχή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΜετάφραση: Κωνσταντίνος ΜπιμπήςΣκηνοθεσία: Κώστας ΓάκηςΣκηνικά: Αντώνης ΧαλκιάςΚοστούμια: Βασιλική ΣύρμαΜουσική: Κώστας ΓάκηςΦώτα: Χριστίνα ΘανάσουλαΒοηθος Σκηνοθέτη: Ειρήνη ΑλεξάκηΕρμηνέυουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Γιώργος Βουρδαμής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ