«Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε!»

Πρώτη καταχώρηση: 11/10/2013 - 09:00

Τελευταία δημοσίευση: 12/10/2013 13:14Υποκειμenikos

«Και για σένα πεθαίνω, ηλίθιε!»

 

Προχτές συμπληρώθηκαν 46 χρόνια από την αιχμαλωσία και την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Εκείνος στον οποίο ανατέθηκε να τον εκτελέσει ήταν ο υπαξιωματικός Μάριο Τεράν.

Ο Μάριο Τεράν, ο δολοφόνος του Τσε, το 2006 υποβλήθηκε σε εγχείρηση από Κουβανούς γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της «Επιχείρησης Θαύμα» και προσφέρουν – δωρεάν - τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Ο Τεράν έπασχε από καταρράκτη. Οι επεμβάσεις καταρράκτη δεν είναι και τόσο απλό πράγμα για τους φτωχούς ανθρώπους στη Λατινική Αμερική.

Ο γιος του Τεράν, το 2007, στην συμπλήρωση 40 χρόνων από την δολοφονία του Τσε, έστειλε  σε εφημερίδα της Βολιβίας ευχαριστήριο μήνυμα προς τους Κουβανούς γιατρούς που αποκατέστησαν την όραση του πατέρα του. Του δολοφόνου, δηλαδή, του (και) γιατρού Τσε Γκεβάρα...

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα - Μάριο Τεράν - ένας άνδρας που εκπαιδεύτηκε για να σκοτώσει μπορεί και πάλι να βλέπει χάρη στους γιατρούς που ακολουθούν τις ιδέες του θύματός του», ήταν το ρεπορτάζ με το οποίο κατέγραψε την είδηση η εφημερίδα «Γκράνμα» της Κούβας.

Θυμηθείτε, λοιπόν, τον Μάριο Τεράν. Και δίπλα σε αυτόν, θυμηθείτε κι εκείνον τον ναζί εκτελεστή. Η ιστορία έρχεται από τα παλιά και μας την διηγήθηκε πριν από χρόνια ένας αγαπημένος συνάδελφος και φίλος, ο Γιώργος Μουσγάς που την είχε ξετρυπώσει  από αναγνώσματα των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων:

Ήταν μέρες Κατοχής. Στη Γαλλία. Στον τόπο της εκτέλεσης, λίγο πριν δοθεί το παράγγελμα στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο ναζί εκτελεστής γυρίζει υπεροπτικά στον μελλοθάνατο Γάλλο αντιφασίστα και τον ρωτά: «Τι έχεις να πεις που δε θα δεις ποτέ τις ιδέες σου να πραγματώνονται;». Ο αντιφασίστας, με απόλυτο έλεγχο του εαυτού του, με απόλυτη συνείδηση της αξίας της θυσίας του, απαντά: «Και για σένα  πεθαίνω, ηλίθιε»!

Είναι αληθινή η ιστορία; Δεν ξέρω. Αλλά τί σημασία έχει;…Όχι λίγες φορές, επανέρχεται το ερώτημα: Τι ήταν εκείνο που οδήγησε έναν από τους ηγέτες μιας από τις σημαντικότερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα να προσφέρει τόσο αφειδώλευτα -  και κατά άλλους τόσο «απερίσκεπτα» και τόσο «τυχοδιωκτικά» - την ίδια του τη ζωή στο πεδίο των μαχών για την κοινωνική απελευθέρωση;

 Στη στάση του Τσε απέναντι στη ζωή (όπως περιέγραψε ο Φιντέλ Κάστρο στον επικήδειο στη μνήμη του Τσε που εκφωνήθηκε στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, στις 18 Οκτώβρη 1967) επέδρασε σημαντικά

«η αντίληψη ότι οι άνθρωποι έχουν μια σχετική αξία στην Ιστορία, η ιδέα ότι δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι, και ότι η ακατάσχετη πορεία της Ιστορίας δε σταματά ούτε θα σταματήσει με το χαμό των αρχηγών (...). Άνθρωποι σαν κι αυτόν - συνέχισε ο Κάστρο - είναι ικανοί, με το παράδειγμά τους, να συμβάλουν στην εμφάνιση άλλων που να τους μοιάζουν (...)»Την αντίληψη του Τσε για τον άνθρωπο δε θα μπορούσαν ποτέ να την καταλάβουν οι δολοφόνοι του. Πόσο μάλλον να την εξοντώσουν.

Ό,τι  δεν κατάφεραν με τον Τσε  εκείνοι που τον δολοφόνησαν νόμισαν ότι θα το κατόρθωναν όσοι πίστεψαν ότι μπορούν να τον μετατρέψουν σε μια ακίνδυνη στάμπα πάνω σε μπλουζάκια και «μοδάτα» αξεσουάρ.

Ούτε αυτοί αντιλήφθηκαν ότι η ζωή του Τσε ξεπερνά κατά πολύ την αγοραία λογική τους. Δεν είχαν τα εργαλεία να αντιληφθούν εκείνο που κατάλαβε ο Σαρτρ: «Η ζωή του Τσε» - έλεγε ο Σαρτρ - είναι η ιστορία του πληρέστερου ανθρώπου της εποχής μας».

Αυτή η «πλήρης Ιστορία», που ο Τσε την έγραψε και την διηγήθηκε με τη ζωή και το θάνατό του, είναι ταυτόχρονα και η απάντηση στο ερώτημα «γιατί ο Τσε  συνεχίζει να ζει».

Όσοι προσπαθούν να εξαντλήσουν την εξήγηση αυτής της «αθανασίας», εστιάζοντας στην εικόνα του Τσε σαν «γητευτή των φοιτητικών ονείρων», ξεχνούν ότι ο Τσε των εργατών και των αγροτών, ο Τσε των ταπεινών και καταφρονεμένων, ο Τσε της νεολαίας, δε μας άφησε κληρονομιά μόνο το απίστευτο βλέμμα του. Ενα βλέμμα που κοιτάζει μακριά αλλά στέρεα προς το φαινομενικά αδύνατο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Τσε και οι σύντροφοί του στην Κούβα έγιναν η απόδειξη της νίκης απέναντι στην καταπίεση, στη διαφθορά, στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό. Δεν ήταν μόνο ότι ο Τσε αρνήθηκε μια «στρωμένη» και άνετη ζωή, πριν την κουβανέζικη επανάσταση, ότι δεν θαμπώθηκε από τις τιμές, τα πόστα, την αναγνώριση, μετά την επικράτηση της επανάστασης.

Ολα αυτά μαζί μπορεί να συνθέτουν τον «μύθο» του Τσε, αλλά δεν είναι αρκετά να εξηγήσουν το γιατί ο Τσε Γκεβάρα «ζει».

Στην πραγματικότητα, τίποτα δε θα μπορούσε να κρατήσει «ζωντανό» τον Τσε, αν δεν παρέμεναν τραγικά ζωντανά και δραματικά επίκαιρα όλα όσα τον «γέννησαν». Ο πραγματικός λόγος που ο Τσε  παραμένει «ζωντανός» είναι ότι παραμένουν ζωντανά όλα όσα τον «γέννησαν». 

Ο Τσε «ζει» γιατί, ως πολεμιστής και ως πολιτικός, ήταν ο κομαντάντε μιας υπόθεσης που και ως θεωρία και ως πράξη θα βρει την ολοκλήρωσή της, μόνο όταν καταργηθεί κάθε μορφής εκμετάλλευση. Ο μαρξισμός και το κομμουνιστικό ιδεώδες είναι πλήρως εξαγνισμένο μέσα μου, έλεγε ο Τσε, προσθέτοντας με απόλυτη σαφήνεια: «Δεν υπάρχει για μας κανείς άλλος ορισμός του σοσιαλισμού, πλην της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο Τσε θα παραμένει «ζωντανός» για όσο το βλέμμα του θα δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό το όραμά του για έναν κόσμο ελεύθερο, δημοκρατικό, χωρίς πείνα, χωρίς φτώχεια, χωρίς καταπίεση.

«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου», έλεγε ο Τσε. Για όσο στον κόσμο η αδικία θα εξακολουθεί το έργο της, όσο οι έννοιες «τιμή» και «αξιοπρέπεια» θα υπάρχουν στο λεξιλόγιο των ανθρώπων,  ο Τσε θα είναι «ζωντανός». Γιατί «ο άνθρωπος - έλεγε ο Τσε- πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτήν την τιμή».Λίγο πριν τη δολοφονία του, ο Τσε είχε στείλει στα παιδιά του ένα γράμμα:

 «Αγαπημένα μου Ιλδίτα, Αλεϊδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο,

Αν μια μέρα χρειαστεί να διαβάσετε τούτο το γράμμα, θα πει πως πια δεν είμαι ανάμεσά σας. Σχεδόν δε θα με θυμάστε πια και τα πιο μικρά θα μ' έχουν ξεχάσει. Ο πατέρας σας ήταν ένας άνθρωπος που έπραττε όπως σκεφτόταν, και που σίγουρα ήταν πιστός στις πεποιθήσεις του (….). Να μελετάτε πολύ, για να μπορέσετε να κυριαρχήσετε στην τεχνική, που θα σας επιτρέψει να κυριαρχήσετε στη φύση (…). Να 'στε κυρίως ικανά να αισθάνεστε, όσο πιο βαθιά μπορείτε, κάθε αδικία που γίνεται απέναντι σ' οποιονδήποτε, σ' οποιαδήποτε χώρα του κόσμου(…). Πάντα, παιδιά μου, θα ελπίζω να σας ξαναδώ.

Ένα μεγάλο και δυνατό φιλί απ' τον Μπαμπά».

Δεν είδε ποτέ ξανά τα παιδιά του. Στις 8 προς 9 Οκτώβρη του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα, περνούσε στο πάνθεον των «αθανάτων» της Ιστορίας με διαβατήριο την πίστη του στις πεποιθήσεις του. Χτυπήθηκε από δυο σφαίρες στο σβέρκο. Πισώπλατα. Οι δολοφόνοι του, αν και αιχμάλωτος, δεν είχαν το κουράγιο να τον κοιτούν στα μάτια ούτε καν τη στιγμή που τον εκτελούσαν. Οι δολοφόνοι του μοίρασαν ανά την υφήλιο τη φωτογραφία του νεκρού Τσε πιστεύοντας ότι έτσι θα σφράγιζαν και θα έκλειναν τους λογαριασμούς τους μαζί του.

Εκαναν λάθος. Μια άλλη φωτογραφία ήταν εκείνη που έμελλε να μείνει στην Ιστορία.


 

email: mpog@enikos.gr

 

 

 

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

Tηλ. 6944 05 05 05 και 6944 06 06 06

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr:

 

e-mail: info@enikos.gr

Tηλ: 210 87 88 006-007-008

Fax: 210 87 88 200

Γράψε κι εσύ το δικό σου σχόλιο:

όνομα
e-mail
σχόλιο
 
 
*

To όνομα είναι υποχρεωτικό πεδίο. Το e-mail δεν θα εμφανίζεται.
To σχόλιο σας θα εμφανιστεί στο site με μια μικρή καθυστέρηση.
Η δημοσίευση του σχολίου σας θα ολοκληρωθεί μόλις επιβεβαιώσετε ότι εσείς είστε ο σχολιαστής, μέσα από το email σας.

Σχόλια (108)
 • @ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΚΕ 3%ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΤετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, 14:11
  ..KANEI THN ΜΑΡΘΑ ΚΛΑΨΑ....HELLO!!!!
 • ddrΣάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, 22:51
  Χρυσαυγιτες , κοκκιναυγητες, μαυραυγητες , παρακαλειστε να γραφετε μικροτερα σχολια γιατι τα μεγαλα δεν υποφεροντε οι λογικοι ανθρωποι κατουριουντε στα γελια
 • ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, 21:39
  ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ, ΦΟΒΕΡΟ, ΑΚΡΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ, ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΙ ΣΗΜΕΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ.
 • ΔημοςΠέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, 14:22
  Ρε χρυσαυγιτες σταματηστε επιτελους να μπαινετε σε αρθρα που γραφουν αριστεροι και να λετε το μακρυ σας και το κοντο σας. Αφου φανταζεστε την θεματολογια του αρθρου τι δουλεια εχετε να διαβαζετε μπογιοπουλο? Και οταν ακουω ο μεγαλυτερος δολοφονος ο Σταλιν, ω θεε μου. Ο σταλιν δεν εμφανιστηκε ποτε εδω κατω. Ο χιτλερ ηταν αυτος που ηρθε και πηγε το κρατος μας πισω 100 χρονια, οχι ο Σταλιν. Ξερω οτι σας βολευει να παρουσιαζεστε σαν την αλλη πλευρα του νομισματος γιατι κατα βαθος θελετε την πολωση και το εμφυλιοπολεμικο κλιμα αλλα παρτε το χαμπαρι.Οτι και να ταν ο Σταλιν δεν πηρε τον σττρατο του να κατακτησει την ΕΥΡΩΠΗ! Ο σταλιν σταματησε αυτον που το επιχειρησε, για αυτο και τον εχετε και τοσο μενος. Θα χασουμε το μπουσουλα με σας.
 • tomazΤετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, 18:09
  Διαβάζοντας, κάποιος, τις αντιπαρθέσεις μεταξύ σας στα σχόλια ένα καταλαβαίνει. "Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα!". Οι αριστερές και δεξιές ιδιαιολογίες μας φάγανε. Αφήστε τις ξεπερασμένες ιδαιολογίες και να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την απελευθέρωση της ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ Ελλάδας. Σήμερα κυριαρχεί η τροϊκα με τα πολιτικά τσιράκια της. Αυτοί είναι οι εχθροί μας. Η κάθε χώρα είναι μια μεγάλη επιχείρηση και ο μόνος τρόπος να σωθεί είναι με μια σωστή διοίκηση και οργάνωση...
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ-ΣΑΜΟΣΤετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, 17:24
  ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΡΕ ΣΩΤΗΡΗ-ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ........
 • ΑΝΤετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, 16:59
  εχουν καταντήσει βαρετοί οι αντικουμουνιστές, πίστευα οτι τουλάχιστο θα ήταν εντός θέματος, περίμενα να δωσουν κάποια απάντηση να πάρουν μια θεση απέναντι στο άρθρο να το συμπληρώσουν με κατι η να το μαυρίσουν. τιποτα αυτοί, αυτοι παραμένουν πιστοί στον σταλιν, το ζαχαριαδη, αντε και κανα πρόσφατο βιβλίο που να θάβει τοο κκε και να εξυμνεί τον αρη. τι αλλο θα δουμε..
 • ΣωτηρηsΤετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013, 14:26
  Κε. Μπογιοπουλε,

  Διαβασα με προσοχη τα περιπλοκα θεωρητικοπολιτικα φιλοσοφηματα περι
  σοσιαλισμου - κομμουνισμου και τον αδιακοπο αγωνα των λαων και του
  προλεταριατου για τη ταξικη παλη κλπ κλπ. ολα αυτα που λετε παντοτε
  με βαρετη επαναληπτικη διαρκεια απο το 1974 που αρχισα να αφυπνιζομαι
  πολιτικα...Παραβλεπετε σκοπιμα? ομωs οτι ο κομμουνισμοs αποδειχτηκε
  περιτρανα σαν τη μεγαλυτερη απατη - ουτοπια του 20ου αιωνα!
  O ειδεχθεστεροs δολοφονοs που γεννηθηκε ποτε, κατοπιν μελετηs πολλων
  ιστορικων αναλυσεων με εμπεριστατωμενα στοιχεια - ειναι σαφεστατα ο
  Ιωσηφ Σταλιν! Αφου καταφερε να αναρριχηθει στα ανωτερα κλιμακια τηs κομματικηs ιεραρχιαs μεγαλουργησε δολοφονωνταs πολλουs διαπρεπειs
  θεωρητικουs του κομματοs, Καμενεφ Ζηνοβιεφ Μπουχαριν Ραντεκ κλπ.
  στιs διαβοητεs δικεs τηs Μοσχαs του 1936-1938 ωστε να κατσει για τα
  καλα στο θρονο του απολυτου μοναρχη και να επιβεβαιωσει με τον πιο
  δραματικο τροπο αυτο που ειχε προβλεψει ο Τροτσκυ ηδη απο το 1928,
  οτι η δικτατορια του προλεταριατου θα γινει δικτατορια του κομματοs
  για να καταληξει στη δικτατορια του ενοs, του δυναστη του λαου του!
  Στην Ελλαδα, το ιδεολογικο και πολιτικο του τεκνο, ο Νικοs Ζαχαριαδηs
  αφου αποκηρυξε μεσω του Ριζοσπαστη τον αδιαφιλονικητο φυσικο ηγετη
  του ΕΛΑΣ αυτη την εμβληματικη προσωπικοτητα τον Αρη Βελουχιωτη,
  οδηγησε τη χωρα στον αιματηρο εμφυλιο του 1946-1949, οχι μονο λογω
  τηs αφοσιωμενηs λατρειαs προs τον "πατερουλη" Σταλιν αλλα και λογω
  τηs αρχηγικηs του εμμονηs και του τυχοδιωκτικου χαρακτηρα του!
  Να μην τα ξεχναμε αυτα κυριε Μπογιοπουλε, δεν ειχαν ποτε οι κομματικοι
  γκουρου τηs καθοδηγησηs του ΚΚΕ ειδικα εκεινα τα δυσκολα χρονια,
  ουτε καν πλησιαζαν την εμπνευσμενη χαρισματικη ηγεσια του Αρη που
  μιλουσε κατ ευθειαν στη ψυχη και στη καρδια των ανθρωπων!
  Προσπαθουσαν να κατευθυνουν εναν απελευθερωτικο αγωνα μεσα απο
  τα σκοτεινα υπογεια γραφεια τουs στην Αθηνα, οργανωνονταs απεργιεs
  διαδηλωσειs και πορειεs σε μια ρημαγμενη πρωτευουσα που τη μαστιζε
  ο λιμοs του χειμωνα 1941-1942, ενω μαινονταν οι μαχεs στα βουνα!
  Οταν ο Αρηs εκφωνουσε τουs πυρινουs λογουs του στουs απλουs
  χωρικουs και αγροτεs τηs υπαιθρου, δεν χρησιμοποιουσε ποτε κομματικη
  γλωσσα, ουτε ανελυε τιs πολυπλοκεs θεωριεs του Μαρξισμου-Λενινισμου,
  απευθυνοταν με απλα λογια στο πατριωτικο αισθημα των Ελληνων και
  τουs καλουσε ΟΛΟΥΣ στον αγωνα κατα του κατακτητη για ελευθερια και ανεξαρτησια... και λογω αυτηs τηs τεραστιαs απηχησηs και αποδοχηs
  που απολαμβανε απο το λαο - εδω καταφερε να στρατολογησει στα
  πρωτα ανταρτικα τμηματα τουs φοβερουs και τρομερουs λησταρχουs
  Καραλιβαναιουs απο τη Γκιωνα - ποτε δεν το ειδε με καλο ματι η ηγεσια του ΚΚΕ, προσπαθησε να τον υποβαθμισει και να παραγκωνισει το ρολο
  του στον ΕΛΑΣ ( με εξαιρεση τον Σαμαρινιωτη / Ανδρεα Τζημα ο οποιοs
  ηταν ανοιχτομυαλοs καλλιεργημενοs ανθρωποs και τον στηριξε τον Αρη
  μεσα στα πλαισια βεβαια τηs κομματικηs πειθαρχιαs ), το πολιτικο γραφειο
  Σιαντοs Ιωαννιδηs Ρουσοs κλπ. τον μισησαν τοσο, εωs τη φυσικη του
  εξοντωση! Αυτο καταφερε παγκοσμια ο κομμουνισμοs κυριοι δημιουργησε
  ενα νεο ειδοs ανθρωπου, αυτο που εμαθε να μισει τον συνανθρωπο!
  Διοτι συμφωνα με το κομμουνιστικο "ευαγγελιο" οποιοs ειναι εκτοs
  κομματοs ειναι εχθροs... οκ, αλλα και οποιοs ειναι μεσα στο κομμα ειναι
  υποπτοs για χαφιεδισμο φραξιονισμο κλπ... απ οτι φαινεται το κομμα
  χρειαζεται να εχει η να επινοησει εχθρουs οπωσδηποτε, τουs εχει αναγκη
  για να συσπειρωνεται.... καπωs ετσι δεν συκοφαντηθηκε σαν πρακτοραs
  του εχθρου ο πιο αγνοs ιδεαλιστηs κομμουνιστηs ο Νικοs Πλουμπιδηs?
  Oυτε την αυθεντικη επιστολη που εστειλε για την αθωωση του Νικου
  Μπελογιαννη δεν παραδεχτηκε ο Ζαχαριαδηs! την αποκαλεσε πλαστη..
  και οταν αυτοs ο ιερομαρτυραs του ΚΚΕ επεφτε κατω απο τιs σφαιρεs
  του εκτελεστικου αποσπασματοs στο Χαιδαρι, παλι ο Ζαχαριαδηs δηλωσε
  οτι ο Πλουμπιδηs ξεκοκαλιζει τα αργυρια τηs προδοσιαs στην Αμερικη!!
  Τελοs να μην ξεχναμε και τουs παλιουs φανατικουs κομμουνιστεs που
  μετα τα γεγονοτα τηs Τασκενδηs εκαναν την αυτοκριτικη τουs και οι
  περισσοτεροι εξ αυτων κατεληξαν στο συμπερασμα: Συντροφοι ευτυχωs ηττηθηκαμε! ( Λαζαριδηs, Νεφελουδηs, Τζεφρωνηs, Μισσιοs και αλλοι )
  Και πριν σπευσει καποιοs να με κατηγορησει για φασιστα, δηλωνω οτι
  ειμαι βαθια δημοκρατηs πιστευω στιs πανανθρωπινεs αξιεs τηs ειρηνηs
  ελευθεριαs ανεξαρτησιαs και δικαιοσυνηs, αλλα ειμαι και λατρηs τηs ιστορικηs αληθειαs, οποιον κι αν ποναει οπου κι αν απευθυνεται!
  Ο πατεραs μου ηταν ανταρτηs του ΕΛΑΣ και ειμαι πολυ περηφανοs γι αυτο, αλλα πολεμησε μονο τουs κατακτητεs και οχι μετα τουs Ελληνεs!
  Aν θελετε κε. Μπογιοπουλε να προσελκυσετε νεουs ανθρωπουs στο κομμα σαs, αλλαξτε θεωρητικη σκεψη και ιδεολογικη τοποθετηση, πρεπει καποια
  στιγμη να προσαρμοστειτε στιs κοινωνικεs συνθηκεs που διαμορφωνονται
  στον 21ο αιωνα, ο πολιτικοs σαs λογοs θα πρεπει να γινει πιο συγχρονοs
  πιο γονιμοs και δημιουργικοs, μην καταγγελετε και καταδικαζετε τουs παντεs και τα παντα, μην ειστε ειρωνεs απαξιωτικοι και ισοπεδωτικοι με ολεs μα με ΟΛΕΣ? τιs πολιτικεs εξελιξειs, δοκιμαστε να συνεργαστειτε τουλαχιστον με τουs συγγενειs ιδεολογικουs σαs χωρουs, αλλιωs ειναι
  μαθηματικα βεβαιο οτι θα οδηγηθειτε στη συρικνωση και την απομονωση.
  Αυτη η αρνηση και η καχυποψια για ολα, κατανταει πλεον γραφικη..
  Δεν ειστε εσειs μονο γνωστεs τηs πραγματικοτηταs, και κανετε ανεκαθεν
  το ιδιο πολιτικο σφαλμα, να αυτοαποκαλειστε ιδιοκτητεs τηs αληθειαs!!
  Η πλειοψηφια των οπαδων σαs ειναι ηλικιωμενοι ανθρωποι οι οποιοι θα
  φυγουν καποια στιγμη απ τη ζωη... δεν θα αναπληρωθει το κενο, και με την απαξιωση ειδικα τηs νεολαιαs προs τη πολιτικη, ενα ιστορικο κομμα
  ( εστω με τα οσα λαθη του ) θα βρεθει εκτοs κοινοβουλιου!
  Ολα τα παραπανω τα ανεφερα καλοπροαιρετα και με πολλη ειλικρινεια,
  και απηχουν σαφωs προσωπικεs μου σκεψειs βιωματα και εμπειριεs.
 • πανοςΤρίτη 15 Οκτωβρίου 2013, 09:40
  basilis: μας έχεις κουράσει πολύ εσύ και οι όμοιοι σου, χρόνια τώρα, τόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις επι τέλους... πως οι κομουνιστές για σένα νοιάζονται ηλίθιε...
 • ΑρίστοςΔευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, 22:51
  Νίκο, πολύ ωραίο το άρθρο σου για τον μεγαλύτερο ιδεολόγο επαναστάτη όλων των εποχών, τον αξεπέραστο Ernesto Che Guevara... Το ότι τα άρθρα σου συγκεντρώνουν τόσο μεγάλο αριθμό σχολίων (αν και πολλοί γράφουν ό, τι ανοησία τους κατέβει) αποδεικνύει και το πόσο έγκριτα είναι... Χωρίς να έχω καμιά διάθεση για κολακίες, είσαι σπάνιο δείγμα αναξάρτητης, έγκυρης και λογικής δημοσιογραφίας. Καλή συνέχεια...
 • ΘεοφανιαΔευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, 15:34
  γιαννης κοκκινος, οι πραγματικοι κοκκινοι, δεν σπευδουν να συκοφαντησουν μετα απο εντελως επιφανειακο διαβασμα των λεγομενων ενος ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, εστω κι αν δεν ηταν συναγωνιστης οπως ειναι ο Θεοφιλος, ποσω μαλλον οταν προσβαλουν το κομμα τους μεσα απο την σκατοσυμπεριφορα τους. Αναποδα τον διαβασες? Συνελθε, και μην στηνεις φαστ τρακ δικαστηριο.
 • tilemaxosellas ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ - ΠΑΤΡΙΩΤΗΔευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, 10:56
  1ον. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ-ΘΑΝΑΤΟΥΣ-ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1938-48 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ "ΓΛΟΥΛΑΓΚ"
  2ον. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΤΩΝ ΙΔΡΥΤΩΝ ΤΟΥ Σ.Ε.Κ.Ε(ΚΑΤΟΠΙΝ Κ.Κ.Ε) ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ, ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΑΡΔΙΤΤΙ, Χ.ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ, ΦΡΑΝΤΣ ΠΕΤΡΟΥΣΚΑ, ΑΝΤΖΕΛ ΠΕΧΝΑ ΚΑΙ ΦΡ.ΤΖΟΥΛΑΤΙ;
  3ον. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε, ΜΕΤΑ ΤΟ 1918, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΛΑΒΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
  4ον. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  5ον. ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΣΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΤΑΚΗ, ΤΣΕΦΡΩΝΗ ΛΕΩΝΙΔΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΤΟΥΛΗ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΙ ΚΥΡΚΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΙΣ ΣΤΕΙΛΩ.
  ΓΕΝΙΚΑ, ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ, π.χ.ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ, ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΑΝΘΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ.
 • tilemaxosellasΔευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, 10:49
  Θέλω να γίνω αριστερός. Να γδέρνω, να μαδάω.

  Να τρέφομαι απ’ το καθεστώς, αυτό που ….

  πολεμάω!

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να παίρνω χορηγίες,

  επιδοτήσεις, αρπαχτές, κονδύλια, αργομισθίες.

  Θέλω να γίνω αριστερός και στη δεξιά μου τσέπη,

  να βάζω όσα ο λαός σε μια ζωή δεν βλέπει.

  Θέλω να γίνω αριστερός, χρυσά να ‘χω κουτάλια.

  κι όταν μαζί μου διαφωνούν να σπάω και κεφάλια.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να έχω ασυλία.

  Θολές παρόλες να πετώ, να γράφω και βιβλία.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Ένα με τους παρίες,

  κοστούμι Αρμάνι να φορώ, δίπλα τους στις πορείες.

  Θέλω να γίνω αριστερός, ξερόλας τελοσπάντων,

  κήνσωρ, Ιεροεξεταστής και τιμητής των πάντων.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Μονά-ζυγά δικά μου.

  Ο πιο στυγνός δικτάτορας να ωχριά μπροστά μου.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να μένω στην Εκάλη.

  Φασίστες, ρατσιστόμουτρα να είναι όλοι οι άλλοι.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να εισβάλω στη Βουλή.

  Να καταλάβω … έδρανο, να κοιμηθώ πολύ.

  Θέλω να γίνω αριστερός, την ανεργία να σκίσω.

  Δούλους πολλούς, εισαγωγής, τον τόπο να γεμίσω.

  Θέλω να γίνω αριστερός, να σπάσω τα ταμπού.

  Κόκα, παρτούζα κι αστακοί να γίνουν του συρμού.

  Θέλω να γίνω αριστερός για να υμνώ τη φύση.

  Ν’ αφήνω οικολογικές πορδές, να καλλιεργώ χασίσι.

  Θέλω να γίνω αριστερός και να πουλώ κουλτούρα.

  Να εξαίρω καλλιτεχνικά σκατά, ξεράσματα και ούρα.

  Θέλω να γίνω αριστερός, να βγάζω και φιρμάνια.

  Να κάθονται όλοι προσοχή στη γκέι περηφάνια.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να βρίζω τον Χριστό.

  Αλλοδαποί αλλόθρησκοι να μ’ έχουν για αρχηγό.

  Θέλω να γίνω αριστερός, τις εκκλησιές να κλείσω,

  μπούργκες να βλέπω ολόγυρα, πολλά τζαμιά να χτίσω.

  Θέλω να γίνω αριστερός και πολυπολιτισμικός.

  Τις παραδόσεις τού Έλληνα να θάψω δια παντός.

  Θέλω να γίνω αριστερός. Να είμαι χιπ και τρέντι.

  Άνεργοι, εργάτες και φτωχοί να μ’ έχουν για αφέντη
 • NIKOSΔευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, 09:03
  Τώρα σε γνώρισα . Μπράβο σου , συνέχισε !
 • γιαννης κοκκινοςΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 22:49
  @Θεοφιλο Ευχαριστω για την αμεση και πληρη δικαιωση των χαρακτηρισμων που σου απεδωσα! Με υπαρκτα χρυσαυγουλα θελεις "ενοτητα"? Ντροπη ρε "αριστερε"!
 • ΚίμωναςΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 20:07
  Μπογιόπουλε αν οι σύντροφοί σου στο ΚΚΕ είχαν έστω το 1% της σκέψης σου, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Και για το ΚΚΕ. Ίσως και για όλους μας.
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ-ΣΑΜΟΣΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 18:16
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΘΕΟΦΙΛΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; - ΦΟΒΕΡΑ, , -ΚΑΤΑΡΑ Η ΕΥΧΗ!.......ΕΠΩΝΥΜΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.........[ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΝ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ.. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ..] ΑΛΛΟΙ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΥΤΟ.. ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΑΝ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ....ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΜΑΔΑ, ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ-ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ, -ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΣΑΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ..
 • Θόδωρος ΛαζαρίδηςΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 13:25
  Σ' ευχαριστούμε πολύ Νίκο,
  υπέροχο το αφιέρωμα στον Τσε,
  να' σαι καλά.
 • θεοφιλος θερμηΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 10:04
  Δεν με ενοχλει καθολου πλεον, οταν καποιοι κατα φαντασια αγωνιστες μου βαρανε την καμπανα με βρισιες σε στυλ χρυσαυγιτη!
  Αναρωτιεμε μονο, ποιανου την καμπανα θα βαρανε οταν το σημερινο κονκλαβιο αποφασισει να θεσει εκτος ''αγωνων'';
  Ποιος θα ειναι ο επομενος;
  Γιατι και επομενος θα υπαρξει, αφου οι αντοχες ανοχης εχουν ορια, και τα υπαρκτα χρυσαυγουλα θα του την εχουν στημενη.
 • @ αρλούμπενΚυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, 03:37
  Έχεις καταπιεί την γλωσίτσα σου ? Μάλλον ήπιες πολύ ξύδι...
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ-ΣΑΜΟΣΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 22:03
  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΤΡΑΒΗΞΕ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ......
  Η ΚΑΤΟΧΗ
  Του πολέμου τ, αχόρταγο, πελέκι θέρισε της σκλαβιάς τη γενιά.
  Ντόπιου φονιά και ξένου το ντουφέκι μες στη διπλή μας βούτηξε σκλαβιά.
  Κι απλώθηκε η κατάρα στην κατάρα.
  Το μνήμα πάει στο μνήμα, απάνω του μικρού του μεγάλου της πείνας, - η τρομάρα και η δυστυχιά. Κοντά στο σκοτωμό.
  Πείνα και κλάμα συνηθισμένα. Κλεψιά και φόνος για συντροφιά.
  Κορμιά πρησμένα σκελετωμένα. Ζευγάρ, η φτώχεια κι απελπισιά.
  Παίρνει το δρόμο της ζητιανιάς, η σκλάβα μάνα, για ψωμί.
  ΚΙ από ζητιάνα βγαίνει πουτάνα.
  Για να γλιτώσει τ, αθώο παιδί.
  Οργώνει η σύφιλη το κορμί της,
  Μένει μονάχη μες τη ζωή.
  Πεθαίνει της πείνας το παιδί της
  Να πως πληρώνεται το λίγο το ψωμί.
  Φοβέρα, βούρδουλα κι αγωνία. Μαύρη η ημέρα η κατοχή.
  Άτιμη φόνισσα κοινωνία ως πότε ο πόλεμος θα Ζεί;
  Η όμορφη κόρη τ, άγγιχτο σώμα,
  στου ξένου και ντόπιου κατακτητή
  το παραδίδει στ, άνομο στρώμα....
  Της πείνας θυσία, μεγάλη φρικτή
  Ο νόθος ερίχτηκε σε μια πλατεία
  Κι η μάνα δεν γνώρισε το παιδί.
  Η κόρη τράβηξε για τα πορνεία να; πώς πληρώνεται το λίγο το ψωμί..
  Τρέμει η φρίκη πρός την τρομάρα, στο καραβάνι της δυστυχίας, -
  της πόρνης σέρνεται η κατάρα.
  Αλήθειες ατράνταχτες της κοινωνίας..
  [[Ομαδικοί τάφοι]] σκαμένοι μέσα τους βράζει ο χαμός.
  Κι αλειτούργητοι, σκελετωμένοι μούτσες λές, και στέλνουνε στο θεό..
  Τον θάνατο ο ένας του άλλου προσμένει, -
  για το δελτίο του ψωμιού,
  το κάρο του χάρου συχνοδιαβαίνει..
  Μαζεύει, μαζεύει, αράδα τούς νεκρούς.
  Νεκρούς μαζεύει, μαζεύει αράδα στους τάφους,
  ρίχνοντας μαζί γυμνή παρθένα κόρη
  διάπλατα στον άνδρα-
  ο γέρος ασπρομάλλης σε αθώο παιδί.
  Κλέφτες, φονιάδες, φτωχοί πρησμένοι,
  πόρνες μανάδες, τάφοι βουβοί.
  Βρωμάνε στους δρόμους οι αποθαμένοι
  αγώνας του σκλάβου το ψωμί.
  Μαύρα τα χρόνια στη κατοχή,
  φοβέρα, βούρδουλα κι, αγωνία
  ως πότε ο πόλεμος θα ΖΕΙ;
  Μάνα του πολέμου κοινωνία...........
  Γραμμένο-στις 12/3/45, στην μέση ανατολή, από τον πατέρα μου στο ημερολόγιό του.........
 • GIANNHS MΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 21:37
  Μεροδούλι, ξενοδούλι!
  Δέρναν οὗλοι: ἀφέντες, δοῦλοι,
  οὗλοι: δοῦλοι, ἀφεντικὸ
  καὶ μ᾿ ἀφήναν νηστικό.

  Κοίτα! Οἱ ἄλλοι ἔχουν κινήσει
  κι᾿ ἔχ᾿ ἡ πλάση κοκκινήσει
  κι᾿ ἄλλος ἥλιος ἔχει βγῇ
  σ᾿ ἄλλη θάλασσ᾿, ἄλλη γῆς».
 • ο ΣτρατευμένοςΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 20:17
  Παιδιά ........τα φασιστόπουλα!!!

  Και σεις ωρέ φασιστόπουλα ........παιδιά παρασυρμένα, γιατί ΄στε λερωμένα;

  Γιατί οι πράξεις σας είναι εγκληματικές δεν είναι ανθρώπινες..........
  Είναι κτηνώδεις γιατί στην κτηνωδία στηρίζεται η ιδεολογία σας, ο φασισμός που θάνατο και όλεθρο σπέρνει παντού.
  Πότε ο φασισμός έκανε καλό;
  Και πότε έδωσε ελπίδα στους ανθρώπους χωρίς να φυλακίσει, βασανίσει, σκοτώσει και ολοκάψει;

  Πότε ο φασισμός νοιάστηκε για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά;

  Μήπως τότε που έκαιγε βιβλία στις πλατείες, ή μήπως όταν έριχνε συνανθρώπους μας στα κρεματόρια;

  Πότε ο φασισμός συμφιλίωσε και προήγαγε επιστήμες;

  Μήπως όταν κατέστρεφε τα σπίτια και τα μαγαζιά των μειονοτήτων ή μήπως όταν αντί να παράγει τρακτέρ και εργαλεία παραγωγής, έφτιαχνε τάνκς και όπλα καταστροφής;

  Να λοιπόν από που πηγάζει η βρωμιά σας φασιστόπουλα, να γιατί ΄στε λερωμένα, και δεν μοιάζετε ούτε στο ελάχιστο με τα κλεφτόπουλα της Σαμαρίνας!!!!!
 • Βασιλική ΠαπαδημητρίουΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 19:59
  Εύγε.. Νίκο με συγκινείς, με την αλήθεια και το πάθος σου.
 • ο γιαλός είναι στραβόςΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 18:55
  Ο Τσε πήγε στη Βολιβία με 12 αντάρτες (ή 15;)και με τόσους έμεινε έως το τέλος. Το ΚΚ Βολιβίας του είχε επισημάνει ότι στην Βολιβία δεν υπάρχουν συνθήκες γιά αντάρτικο. Και προφανώς ήξερε καλύτερα την Βολιβία απ' ότι ο Τσε. Ο Τσε είναι θρύλος, αλλά οι θρύλοι δεν έχουν δίκιο σε όλα.
 • CHEΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 16:37
  Συνέχισε δυναμικά σύντροφε για ΌΣΟ έχεις αυτο το βήμα. Έχουμε ανάγκη την καθαρή γραφή σου κ την εμπεριστατωμένη δουλειά σου. Ξυπνάς, διδάσκεις, τρομάζεις...
  CHE
 • OkanenasΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 15:05
  Και να μην ξεχνάμε μερικοί μέσα στο πανεπιστήμια τι φωνάζε κάποτε (και τώρα υποθέτω) η νεολαία της ΝΔ και η παράταξή της με όλο το γλειώδες σθένος τους (Δαπάρα Δαπάρα γ*μώ τον ΤΣΕ Γκεβάρα). εύγε.
 • ratmΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 14:56
  ΖΑΚ
  καταρχην το ΚΚΕ 2 αδελφα κομματα ειχε και εχει το ΚΚΚουβας και το ΑΚΕΛ...(αδελφο κομμα δεν σημαινει και ιδεολογικοπολιτικη ταυτιση, μπορει να βασιζεται σε αλλου ειδους σχεσεις αλληλεγγυης)
  αεα το ΚΚΒολιβιας ουτε ηταν ουτε ειναι αδελφο κομμα του ΚΚΕ...
  απο κει και περα γιατι δεν βοηθησε το ΚΚΒολιβιας τον ΤΣΕ δεν μπορει κανεις να το ξερει με ακριβεια...το μονο που εχω υποψη μου ειναι η διαφωνια του ΚΚΒολιβιας τοτε με τη δημιουργια ενοπλου ανταρτικου αγωνα στη Βολιβια...
  αρα η ταυτιση του ΤΣΕ με τον Αρη ειναι ατυχης διοτι ο Αρης ηταν μελος του ΚΚΕ το ΚΚΕ εχει την κυρια ευθυνη της δημιουργιας αυτου του χαρισματικου κομμουνιστη...χωρις το ΚΚΕ δεν θα υπηρχε Αρης...
  Ο Τσε δεν ηταν μελος του ΚΚΒολιβιας. Ο Βελουχιωτης ηταν ομως του ΚΚΕ και ανεξαρτητα απο το αν ειχε δικιο (που σαφεστατα ειχε) αποφασισε ο ιδιος να τραβηξει μονος του αλλο δρομο και να συνεχισει τον ενοπλο αγωνα.. αν εκανες το κοπο να διαβασεις το Ριζοσπαστη την επομενη του θανατου του Βελουχιωτη θα δεις οτι καθε αλλο παρα μισος βγαζει και μιλαμε για την εποχη που το ΚΚΕ ειχε την αποψη ακομα οτι η σταση του Βελουχιωτη εξυπηρετουσε το μοναρχοφασιστικο καθεστως... Οσο για το Πολυτεχνειο η ΚΝΕ τοτε μιλισε και ειπε οτι ο αγωνας δεν πρεπει να κλειστει στο Πολυτεχνειο, οτι πρεπει να παει απο γειτονια σε γειτονια και απο γιαπι σε γιαπι να αγκαλιασειολο το λαο αλλιως μεσα στο Πολυτεχνειο θα ηταν ευκολος στοχος οι απομονωμενοι φοιτητες...δεν περασε αυτη η προταση αλλα η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ειδικα η Κομματικη Οργανωση Αθηνας εδωσαν ολοι τη μαχη ωστε να υπαρχουν χιλιαδες λαου εξω απο το Πολυτεχνειο ειδικα οι Κνιτες μαθητες και οι οικοδομοι ειχαν μεγαλη παρουσια απ'εξω, οι δυναμεις του ΚΚΕ ηγηθηκαν στις συγκρουσης με την αστυνομια στους δρομους της Αθηνας...Δυστυχως το τανκ στην πυλη δικαιωσε με τον πιο τραγικο τροπο εν τελει την ΚΝΕ...οι φοιτητες κλεισμενοι εκειμεσα εγιναν ευκολος στοχος...ειναι τουλαχιστον ομως προκλητικο να λες οτι το ΚΚΕ καπηλευτηκε το Πολυτεχνειο αφου εγινε διοτι ειναι ισως το μοναδικο κομμα που δεν επιχειρησε να καρπωθει προνομια απο αυτη την ιστορια..οσοι ηταν στο ΚΚΕ και ηταν καριεριστες βλεπε Δαμανακη γρηγορα εφυγαν κεφαλαιοποιωντας εκεινον τον αγωνα ...ομως στο ΚΚΕ σημερα υπαρχουν χιλιαδες ανωνυμη ηρωες που δεν κεφαλαιοποιησαν ουτε θα το κανουν ποτε εκεινο τον αγωνα...γιατι απλα οπως διδαξε και οΤσε η ανιδιοτελια ειναι ενα απο τα χαρισματα των πραγματικων αγωνιστων...
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ Γ. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΑΜΟΣΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 12:11
  Σαν σήμερα-στις 12/10/1944. αποχωρούσαν οι Γερμανοί κατακτητές, και έμπαιναν νικητές στην Αθήνα ο ελληνικός στρατός, , και οι συμμαχικές δυνάμεις....[που αν και γλυτώσαμε από τους Γερμανούς, ήρθαν για να μείνουν αυτή τη φορά οι αγγλοαμερικάνοι, πρωτού προφθάσουμε έστω και για λίγο να χαρούμε την ελευθερία μας, δημιουργώντας τα δεκεμβριανά με τα γνωστά αποτελέσματα............
  Οι [[ειρηνοποιοί]] του αίματος δεν είναι αήττητοι όπως και καμιά αυτοκρατορία δεν έμεινε για πάντα........Οι λαοί με τον αγώνα τους, και με το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, θα δώσει το μάθημα που χρειάζεται σ, άυτούς που ονειρεύονται την υποδούλωση και την σκλαβιά των λαών..
  Η επανάσταση του 17 είχε μείνει μιας πρωτοπορίας και όμως η επαναστατική θέληση ανέτρεψε τούς αστούς. Πρώτη φορά έγινε απόπειρα να οικοδομηθεί μια κοινωνία δικαιοσύνης.
  Η περικύκλωση από τον ιμπεριαλισμό δεν άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα. Και βρήκαν τώρα στον τρόπο, οι στο χρήμα και στα όπλα δυνατοί και ρούφηξαν το αίμα των λαών...
  Και τους ταπείνωσαν ακόμα βαθύτερα, , και η κλεισμένη γροθιά των λαών έμεινε αδρανής μέσα στην απελπισία και στο αδιέξοδο...
  Και ένα Ωχ!, ήταν ο θόρυβος της οικουμένης και οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής, και ο Πλουμπίδης και ο Μπάτσης ο Μπελογιάννης, και όλοι οι ήρωες του δημοκρατικού στρατού και της εθνικής αντίστασης, ζητούν για το αίμα τους δικαιοσύνη......Ο ποιητής του έρωτα, και της επανάστασης ο πολυπροικησμένος σύντροφος Κωστής Μοσκώφ με το λόγο που μας κληροδότησε, κατάφερε να επαληθευτεί ο ύστατος πόθος κάθε ανθρώπου.

  [[Πρέπει να διαβείς τον ποταμό
  Σε περιμένει όρθιος
  Πάνω στο καράβι του
  Ο Θάνατος............
  [[Ίσως ωστόσο...Και αν πεθάνεις, -
  Κάποτε να γεννηθείς πάλι....Μην αντέχοντας τη ΣΙΩΠΗ]]......
  Περνάνε τα χρόνια για εξανθρωπισμό στον αγώνα για ζωή.
  Δεν νίκησαν οι λαοί στο τέλος του αιώνα..Η ιστορία γίνεται πιό απάνθρωπη, οι απόκληροι παγκόσμια, πληθύνανε στη ζωή.......
  Την σταύρωση, ακολουθεί η ανάσταση. Επικαθοριστική μέσα στην παράδοση της λαμπρής. Μέχρις, όταν η ώρα της δύναμης των δομών περάσει, και η πράξη μπορέσει πάλι δραστικά να εκτυλιχτεί.
  Ο σύντροφος Μοσκώφ, πιστεύει ότι τα όνειρα δεν πεθαίνουν και ότι η επανάσταση θα ξαναγεννηθεί με άλλο πρόσωπο. Προφητεύει την κοινωνία της μέλλουσας επανάστασης...
  [[Λέει ως σάρκα έρωτα εκτείνεται η παγκόσμια επανάσταση, οι νίκες γαλβανίζουν τους απανταχού λαούς.
  Οι αστοί και οι μικροαστοί εκατό χρόνια μετά του υπαρκτού, αυτού που οι πανταχού ανέραστοι είχαν υποσκάψει.
  Οι λαοί θεσμοθετούν τα χιλιόχρονα όνειρα.
  Έκτοτε τα κοινοβούλια νομοθετούν τον έρωτα, και την δικαιοσύνη.
  Και τους δυο και τρεις χιλιόχρονους καημούς τους.
  Το δίκιο παντρεύεται τον έρωτα, ο χριστός προχωρά πάνω στη ΓΗ. Υψώνοντας πανταχού την κόκκιινη σημαία, ο έρωτας τώρα ολικός, καταργεί το θάνατο..Καταργεί τον καιρό......
  Στα 2080 η επανάσταση ολοκληρώθηκε στην κίνηση των εγρήγορων μαζών.. Στον ενθουσιασμό που κινητοποιούσε ενάντια στο αδρανές φρόνημα συνειδήσεις. Γράφει για την Ελλάδα, την ιστορία την επανάσταση που ανατράπηκε, την επανάσταση που θα ξανάρθει......
  Πώς; έγινε και η ιστορία κατασπάραξε το σώμα μας;
  Πώς; διαγούμησαν το σώμα του ενός;
  Οι άνθρωποι πεινασμένοι λύκοι; Ποιος φταίει που τα σκυλιά πεινούσαν και ήθελαν να χορτάσουν;
  Ποιος φταίει που ο λαός μας έμεινε γυμνός; Μέσα στο καιρό;
  Ποιος φταίει που η σάρκα μας αργόσυρτα μόνη, γνωρίζοντας, πάλι τον έρωτα.....Το σώμα μας ως πρόσωπο, δηλαδή ως ολότητα.
  Το σώμα μας ως σάρκα της ιστορίας ΤΟΠΟΣ..
  Αλλάξανε οι τόποι, άλλαξαν και οι άνθρωποι, μικρές και μεγάλες πορείες τους.......Η ιστορία έγινε τώρα μια ΜΑΥΡΗ ΟΠΗ...Αφήνει πάλι τα πρόσωπα αμήχανα να πρωταγωνιστούνε, όχι πια να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά να θυμηθούν μόνο τίς μικρές ιστορίες τους......................
 • γεωργια μπρεζατηΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 11:31
  συγχαρητηρια στον νικο χατζηνικολαου για την επιλογη του.μακαρι να τον εχουμε και στο ραδιοφωνο.μια καθαρη φωνη, με επιχειρηματα και αποψη.και παλι μπραβο.
 • MoodestyΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 10:00
  Edo exei grapsei o Mpogiopoulos ena ekseretiko arthro gia ena pagosmio thrilo kai KOMOUNISTI, , kai frikiasane ta fasistika "comments" kai pane tin syzitisi apo to ena sto allo
  Ti na kanoume re paidia? Na alaksoume tin istoria? o Che itan KOMOUNISTIS i gyneka tou kai ta paidia tou tha mporousan na minoun opou thelane kai na ginoun ekatomiriouxoi poulontas ta mplouzakia me ton Che, , , alla menoun stin Kouva
  Tin ithiki tous den tin poulane re fasistes , , kai as griniazete esois apo ZILIA
 • γιαννης κοκκινοςΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 08:42
  Τα φασισταρια υπηρεσιας Αγγελικη, Λουμπεν, Tilemaxos κλπ ας μη βρωμιζουν με τη μποχα τους και τη στηλη του Νικου Μπογιοπουλου.
  Ρε Θεοφιλε εισαι μεγαλος Φαρισαιος υποκριτης. Γλιτσα σχετη!
 • ΓιαννηςΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 03:25
  Διαβάζοντας τοίς ζωές αυτών των απλών ανθρώπων και τη δύναμη της ψυχής τους που τα έδωσαν όλα και νίκησαν.Εινει οι μόνοι άνθρωποι που έμεναν στην ιστορία γιατί πίστευαν αυτά που έκαναν με αγάπη για τούς συναθρώπους τους.γιαυτο θα μήνουν αθάνατοι στο Πέραμα του χρόνου.Αντιθετος με τους πατριώτες μας είναι τροπή και πολύ κατώτεροι των περιστασεων.Πανε αδιάβαστοι η δεν τα καταλαβαίνουν λόγω I, Q Kai toys αποκαλούν , αυτά που τούς αποκαλούν οι ξένοι πολιτικοί .Μονο ορισμένες κυρίες έχουν ακουστη καλώς και περνάνε καλά και επιστρέφουμε με δώρα .
 • kosΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 03:06
  Νικολα , υπαρχει ελπιδα.Ξαναγεννιεται. Αντιδραστικες φωνες παντα θα υπαρχουν. Τιποτε δεν μπορει να σταματησει την λογικη εξελιξη των πραγματων. Υ.Γ Μιστερ ddr, [ σκουπρο που λεμε και στα Γιαννινα], αντι να διασκεδαζεις με τα σχολια του λαου , καλα θα κανεις να διασκεδαζεις με τα μουτρα σου οταν βλεπεις τον καθρεφτη. . Καμια αλλη απαντηση δεν σου πρεπει.
 • γελαστόςΣάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, 00:28
  Κύριε Μπογιόπουλε σας παρακολουθώ ανελλιπώς και θαυμάζω την καθαρή άποψή σας για τα γεγονότα. Παρακολουθώ τη σκέψη σας για τον Τσε και επαυξάνω. Όμως θα ήθελα και προς γόνιμη συζήτηση, να αναφερθείτε και πρακτικά, στον τρόπο και το δρόμο προς την επαναστατική προοπτική που (συ)ζητάει το κκε. Εν προκειμένου και χάρην του άρθρου σας, θεωρείται ρεαλιστική και επίκαιρη μια συζήτηση για ένοπλη πάλη?
 • ΠролетарскийΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 22:32
  Ο Μπογιόπουλος αν και έχει αυτό το κάπως κιτς Λενινιστικό μουσάκι, τα λέει καλά.

  Ενώ αυτός ο Κουτσούμπας...Πώωωωρε... Μα τρέχει αίμα στις φλέβες του ; Τι Ύπνος! Τι κοιμισμένη και καταθλιπτική γραφειοκρατική φάτσα...Σα τον υποδιοικητή του Ριαζαν Ομπλαστ μοιάζει...

  Ο Μπογιόπουλος είναι (μάλλον ακόμα) Σταλίνας, αλλά τουλάχιστον έχει ζωντάνια.

  Πάντως είναι ο δεύτερος μετά την Αλέκα ΓΓ του ΚΚΕ που δεν διορίστηκε από το ΚΚΣΕ.

  Βέβαια, πρώτα εξαφανίστηκε το ΚΚΣΕ και η ΣΕ και μετά σταμάτησε το μεγάλο έθιμο του χρίσματος των Γραμματέων από την Μόσχα.
 • ΖΑΚΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 22:24
  Όπως έγραψα και πιο κάτω, το ΚΚΒολιβίας ήταν ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΣΕ, (δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν είχε δίκιο ή όχι) και το γεγονός ότι οι επίσημοι κομμουνιστές της Βολιβίας δεν τον βοήθησαν , του στοίχησε τη ζωή.

  Έδωσα και τις αποδείξεις πιο κάτω, αλλά μου κάνει εντύπωση, που κανείς δεν έκανε τον κόπο να μου απαντήσει σε τόσο βαρια κατηγορία εναντίον ενός αδελφού Κομ. Κόμματος.

  Ουσιαστικά, η Ελληνική ιστορία του Αρη Βελουχιώτη και του ΚΚΕ επαναλήφθηκε στη Λατινική Αμερική με τον τΤσε και το ΚΚΕ Βολιβίας.

  Αν δείτε με πόση αηδία μιλάει ο βολιβιανός Γραμματέας του ΚΚομ. για τον Τσε, θα θυμηθείτε με πόσο μίσος μιλούσε ο Έλληνας Γραμματέας του ΚΚΕ εναντίον του Αρη, όταν τον διέγραψαν , λίγο πριν οι Δεξιοί τον δολοφονήσουν.

  Σ αυτό το νήμα, πριν από 25 σχόλια άλλων, έχω παραθέσει και το λινκ στο Υοutube, όπου μπορείτε να ακούσετε και να δείτε τον αισχρό Βολιβιανό "ζαχαριάδη".

  Το ΚΚΕ πάλι, ηρωοποιεί μετά θάνατον αυτούς που καταδίκασε εν ζωή.
  Και με τον Βελουχιώτη αυτό έκανε και με τον Τσέ αυτό κάνει.

  Αλλωστε και με την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν η ίδια ιστορία;

  Οταν γινόταν η εξέγερση, το ΚΚΕ αποκαλούσε προβοκάτορες όσους έλεγαν να συνεχιστεί η κατάληψη και μετά τη πτώση της Χούντας το εκθείασε.
 • ΚΩΣΤΑΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 21:51
  Εδώ η Ελλάδα χάνεται και ο Μπογιόπουλος .... χτενίζεται. Μέχρι εκεί του κόβει του ανθρώπου, ε, τι να κάνουμε τώρα. Μήπως ήθελεκι αυτός να είναι έτσι;
 • ΠέτροςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 21:27
  @ Άλεξ
  - Ο ευρωμονόδρομος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διαιώνιση της βαρβαρότητας.
  Αν θέλετε κατάργηση της βαρβαρότητας, δεν έχετε παρά να πιέσετε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τροπάρι και να σταθεί επιτέλους δίπλα στο λαό και απέναντι στα μονοπώλια. Εκεί είναι το ΚΚΕ. Εκεί είμαστε και εμείς (που δεν ανήκουμε στο ΚΚΕ).
  Και με το λαό και με το ΣΕΒ δε γίνεται. "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", που έλεγε και κάποιος πιο σοφός από μένα... Και τα 2 μαζί δε γίνονται.

  - Η Κανέλλη δε διεκδίκησε οφφίτσια στο ΚΚΕ. Συνεργάστηκε για να βοηθήσει. Υπάρχει μεγάλη διαφορά με άλλα φυντάνια που έκαναν την πολιτική κωλοτούμπα χόμπυ, με το αζημίωτο...

  - Για να συνεργαστούν 2 κόμματα πρέπει, κατ'άρχάς, να υπάρχει προγραμματική συμφωνία σε πολύ βασικά σημεία και δευτερευόντως αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκαν στη βάση της παραμονής της Ελλάδας σε ΕΕ-Ευρωζώνη-ΝΑΤΟ π.χ.

  Το ΚΚΕ λέει κωδικοποιήμενα: "Αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μονομερή διαγραφή του χρέους και των μνημονίων, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, εργατικό λαϊκό έλεγχο για να ικανοποιηθούν διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, προώθηση αμοιβαίας επωφελούς ισότιμης συνεργασίας με άλλες χώρες." (copy-paste από ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ)
  Σε τί από όλα αυτά συμπίπτει το πρόγραμμα του ΚΚΕ με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ;

  Την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ΚΚΕ και αυτών που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να διαλύσουν το ΚΚΕ την αντιπαρέρχομαι, γιατί δεν είναι αυτό το πρωτεύον σε μία συνεργασία.
 • χριστόδουλος Κ.Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 21:26
  Όταν είσαι ηλίθιος και τέτοιου μεγέθους και βλάκας αποκαλείς όλους τους άλλους βλάκες και ηλίθιους και δεν βλέπεις τα μούτρα σου...
 • GeorgeΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 21:16
  Νικολα συγχαρητήρια για τα άρθρα σου, συνέχισε ετσι.
 • Ζησης απο θερμηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 20:59
  προς καθε αριστεροχαρουμενο.......... Βαδίζουμε σαν συμπαγής ομάδα από έναν απόκρημνο και δύσκολο δρόμο, πιασμένοι γερά χέρι με χέρι. Είμαστε απ' όλες τις μεριές κυκλωμένοι από εχθρούς, και είμαστε σχεδόν πάντα αναγκασμένοι να βαδίζουμε κάτω από τα πυρά τους. Ενωθήκαμε ύστερα από ελεύθερα παρμένη απόφαση για να πολεμήσουμε τους εχθρούς κι όχι για να πέσουμε στο γειτονικό βάλτο, που οι κάτοικοί του από την αρχή μας κατέκριναν, γιατί ξεχωρίσαμε σε ιδιαίτερη ομάδα και διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα αντί το δρόμο της συμφιλίωσης. Και τώρα μερικοί από μας αρχίζουν να φωνάζουν: πάμε σ'αυτό το βάλτο! Κι όταν αρχίζουμε να τους μαλώνουμε, απαντούν: τι καθυστερημένοι που είστε! Και πώς δεν ντρέπεστε να μας αρνιέστε την ελευθερία να σας καλούμε σε καλύτερο δρόμο! - Ω, ναι, κύριοι, είστε ελεύθεροι όχι μόνο να μας καλείτε, μα και να πάτε όπου θέλετε, ακόμα και στο βάλτο· έχουμε μάλιστα τη γνώμη, ότι η πραγματική θέση σας βρίσκεται ίσα-ίσα στο βάλτο και είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε κάθε βοήθεια για να κουβαληθείτε εκεί. Μόνο άστε τα χέρια μας τότε, μη πιάνεστε από μας και μη λερώνετε τη μεγάλη λέξη ελευθερία, γιατί και μείς είμαστε «ελεύθεροι» να πάμε όπου μας αρέσει, ελεύθεροι να πολεμήσουμε όχι μονάχα το βάλτο, αλλά και κείνους που τραβάνε για το βάλτο!

  Β.Ι. Λένιν, Τι να κάνουμε
 • ratmΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 20:49
  Αγγελικη

  διαβασε την ομιλια τουΒελουχιωτη στη Λαμια και θα καταλαβεις τι εννοουν οι κομμουνιστες οταν μιλανε για πατριδα...για τους κομμουνιστε ο αγωνας ειναι ''εθνικος στο επιππεδο και διεθνιστικος στο περιεχομενο'' οπως εγραψε ο Μαρξ..εσυ προφανως οπως και ολοι οι ιδεαλιστες και ειδικα οι λατρεις των μεταφυσικων δογματων (που ειναι συνηθως θρησκοληπτοι , φασιστες κλπ) προσδιδεις στο εθνος μια μεταφυσικη ιδιοτητα...αυτο δεν αποδεχεται ο κομμουνισμος και βασικα καθε λογικος ανθρωπος...οι κομμουνιστες αγαπαμε τον τοπο μας υπερασπιζομαστε τα συνορα της πατριδας μας οσο θα υπαρχει στην ανθρωποτητα ο διαχωρισμος των εθνων- κρατων αλλα δεν δεχομαστε να τους αδικους και ιμπεριαλιστικους πολεμους σαν αυτο που ηθελε να κανει η Ελλαδα πχ στη Μ.Ασια το 1922 με τα γνωστα τραγικα αποτελεσματα...
 • kosΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 20:44
  @ Αγγελικη. 1 . Οταν οι κομμουνιστες ηρωες πολεμουσαν τον κατακτητη, οι δικοι σου ιδεολογικοι [μαλλον και φυσικοι ] προγονοι τι ακριβως κανανε;;;;;; 2. Η εκμεταλευση ανθρωπου απο ανθρωπο, δεν εχει να κανει με πατριδες. Να στο πω απλα. Εγω ειμαι με τον γερμανο εργατη που υποφερει απο την εκμεταλευση κι οχι με τον ελληνα εφοπλιστη , οπως εισαι εσυ. 3. Γραφε με πεζα τουλαχιστον τις ασυναρτησιες σου γιατι μας εχεις στραβωσει.
 • bonbonΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 20:41
  Καλωσόρισα τον Ν. Μπογιόπουλο τη Δευτέρα και του ευχήθηκα καλή επιτυχία στο έργο του, να μοιράζει ζαχαρωτά στα παιδιά, που τον περιμένουν με απλωμένα τα χεράκια. Ξέχασα τότε να επισημάνω ότι τα παιδιά αυτά πάσχουν από σοβαρή μορφή διαβήτη χειρότερη του Ι και ΙΙ, από το λεγόμενο μαρξιστικό διαβήτη σταλινικού τύπου. Γι αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, θα παρεμβαίνει ο καλός θείος bonbon και θα πασπαλίζει τα ζαχαρωτά με λίγο κινίνο. Κι άλλα μεν παιδάκια, με ευαίσθητη γεύση, θα πικραίνονται κάπως και θα προσέχουν, άλλα όμως πιο πεινασμένα, αφελή και εθισμένα, που κατεβάζουν τα ζαχαρωτά αμάσητα, όχι μόνο δεν θα αντιλαμβάνονται τη διαφορά, αλλά θα βρίζουν το θείο bonbon, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το κάνει για το καλό τους. Γιατί δεν επιτρέπεται στα αρρωστάκια που πάσχουν από διαβήτη μαρξιστικού τύπου, η κατανάλωση ζαχαρωτών.
  ΄Ετσι σήμερα οφείλουμε να επισημάνουμε για τον αναμφισβήτητα οραματιστή, γενναίο και πιστό στο σκοπό του Τσε Γκεβάρα ορισμένα στοιχεία προς προβληματισμό, που χαλάνε τη μανέστρα, ή αλλιώς πικραίνουν το ζαχαρωτό.
  -΄Ηταν γόνος αστικής οικογενείας, ό ίδιος γιατρός, που ωθούμενος από βαθύ ανθρωπισμό, ασχολήθηκε με τη θεραπεία της λέπρας, σίγουρα την πιο απεχθή ειδικότητα για ένα νέο επιστήμονα. Η ταξική του προέλευση, επιβεβαιώνει το Λένιν που θεωρούσε ότι η προλεταριακή πλεμπάγια, πρέπει να καθοδηγείται από αστική πνευματική ιντελιγκέντσια, επαναφέρει όμως το ερώτημα του κατά πόσον το ίδιο το προλεταριάτο εμπεριέχει τις δυνάμεις προς επιβεβαίωση του ιστορικού υλισμού.
  -Αδυνατούσε να υποταγεί σε κομματική γραμμή όντας στην ουσία αναρχικός. Γι αυτό δεν αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για τα στρατιωτάκια του ΚΚΕ.
  -Παρά την ωραία του μορφή και το αναμφισβήτητο επαναστατικό του ήθος και την ιατρική του ιδιότητα, ήταν ιδιαίτερα σκληρός σε θέματα πειθαρχίας των ανδρών του, τους οποίους δεν δίσταζε να εκτελεί ιδιοχείρως. Το ίδιο σκληρός ήταν απέναντι στους ιδεολογικούς του αντιπάλους, την εξολόθρευση των οποίων θεωρούσε απαραίτητη για την επιβίωση του καθεστώτος της Κούβας, όπως είχε παραδεχτεί στην ομιλία του στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. την 11/12/1964. Η αντίληψη αυτή δημιουργεί την υποχρέωση στους θαυμαστές του, να εξηγήσουν γιατί διαμαρτύρονται για την απανθρωπιά των αντιπάλων τους, όταν υφίστανται όχι την ανάλογη, αλλά πολύ ηπιότερη «ακροδεξιά» συμπεριφορά.
  -Τέλος, η πιο «περὶεργη» για τους σημερινούς αριστερούς πλευρά του, ήταν ο διωγμός των διαφόρων αντικοινωνικών λεγόμενων στοιχείων στην Κούβα, όπου οι ομοφυλόφιλοι είχαν την τιμητική τους και στοιβάζονταν κατά χιλιάδες σε ειδικά στρατόπεδα «αναμόρφωσης». Αυτό, καθώς και η περιφρόνηση των μαύρων, όπως προκύπτει από τα ημερολόγιά του, του προσδίδουν χαρακτηριστικά ρατσιστή, που πρέπει να προβληματίσουν τους σημερινούς συντρόφους. Ειδικά κάτι χαρούμενα αγοράκια που παρήλαυναν στο γκέι πράιντ του κ. Καμίνη, με τον Τσε στα μπλουζάκια.
 • ratmΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 20:23
  Αλεξ
  τιποτα δεν θα εμποδιζει τον απλο εργατη ομως μετα να παει με τα μπουνια στους νεοναζι...δες τη Γαλλια το ΚΚΓ ξεφτιλιστηκε εφτασε να υπογραφει βομβαρδισμους συμμετεχοντας στην κυβερνηση και τωρα η ΛΕΠΕΝ ειναι η ανερχομενη δυναμη...στην Ιταλια τα ιδια το ΚΚΙ εξαφανηστηκε απο το χαρτη και ο λαος εμεινε να διαλεγει απο Μπερλουσκονι και Πασοκους Ιταλους...δεν ειναι το ιδιο να μπει σε μια κυβερνηση το ΚΚΕ και ενα ΚΚ γενικοτερα...για να συμμετεχει το ΚΚΕ σε κυβερνηση μεσα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και στο συνολικο καπιταλιστικο πλαισιο σημαινει οτι πρεπει να σταματησει να ειναι ΚΚ και να γινει κατι αλλο...γι'αυτο απο την αρχη η προσκληση ΣΥΡΙΖΑ ηταν υποκριτικη...διοτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θελει ενοτητα με το ΚΚΕ αλλα με ενα ΚΚΕ οπως αυτος θα το ηθελε...θελει λεει το ΚΚΕ αλλα δεν θελει τη θεση του ΚΚΕ για την ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν θελει τη θεση του για λα'ι'κη εξουσια και οικονομια...αρα τι θελει?
 • ΑγγελικηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:47
  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΘΝΟΣ, ΝΑ ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΦΑΣΙΣΤΑ, ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ .ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ [ΣΥΡΙΖΑ ].ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΘΛΙΨΕΙΣ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΠΑΓΙΔΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΖΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΤΟΞΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ ΜΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ.
 • ΝΕΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:22
  R E S P E K T !!!
  Σ' ευχαριστώ για όσα προσφέρεις στα παιδιά μου και στην νεολαία που διψάει να μάθει...
  Eπειδή η "πένα" κόβει ποιό πολύ απ' το ξυράφι , συνέχισε για όσο σ' αφήσουν...

  Αν και περπατάμε σε ίδιους...αλλά παράλληλους δρόμους, έχουμε τον ίδιο στόχο...
  όταν έρθει η ώρα και πλησιάζει, θα βρεθούμε (αν δεν χαθείς) και στον ίδιο "χώρο"! θα σε βρω/ούμε ΕΜΕΙΣ..
  Μην γίνεις ποτέ "Νεος" Ανδρουλάκης της Αριστεράς, και μην αλλάξεις τα ιδανικά σου και τις ιδέες σου εξαιτείας προσώπων ή καταστάσεων που ίσως σε πληγώσουν. Ο ΤΣΕ είναι το παράδειγμα....
 • ΠΟΛΥΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:22
  Σε ευχαριστουμε Νικο για τον πλουτο που μας προσφερεις και παντα ενα με το κομμα μας.Να σε παντα καλα!Πραγματικα μας συγκινησες.
  HASTA LA VICTORIA SIEMPRE COMANTADE CHE GUEVARA
 • ΣΥΡΙΖΑΙΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:22
  Θα σταθώ σε δύο φράσεις του άνω κειμένου

  " η ιδέα είναι ότι δεν ηττάται η υπόθεση όταν πεθαίνουν οι άνθρωποι (που τις κουβαλούν) "

  "Ο πραγματικός λόγος που ο Τσε παραμένει «ζωντανός» είναι ότι παραμένουν ζωντανά όλα όσα τον «γέννησαν»."

  και παρατηρώντας ότι αλλάζοντας τις έννοιες - Ναζισμός ή Χίτλερ αντί Τσε βλέπω ότι τ στώνω τελικά ότι, ναι ο Φαύλος έχει δίκο.
  Το ένα άκρο είναι ο Ναζισμός/Φασισμός και το άλλο αντίθετο άκρο είναι ο Σοσιαλισμός/Κομμουνισμός.
  Κα είμαι περήφανος γι'αυτό.
 • ΑγγελικηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:16
  ALERT, ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΙΜΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΝΩ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΚΟΠΟ , ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΕΠΙΜΕΛΛΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΤΑΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ.ΠΟΛΥ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;
 • ΑντώνηςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:10
  Μπράβο Νίκο Μπογιόπουλε για την αναφορά σου στον Τσε. Μετά από τόσα χρόνια, κι όμως το δίδαγμά του μένει. Αυτές οι μορφές στην παγκόσμια ιστορία δεν πεθαίνουν ποτέ. Πάντα οι ιδέες τους μας οδηγούν και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνες οι προσωπικότητες σαν τον Τσε, έζησαν και αγωνίστηκαν για τα ομορφότερα ιδανικά, για την παύση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εκείνος πίστευε σε αυτό και δεν βολεύτηκε ποτέ και πουθενά. Γι αυτό άλλωστε έμεινε Αθάνατος στην ιστορία. Ο Τσε ήταν γνήσιος επαναστάτης, απλός, αγνός κι έντιμος ιδεολόγος. Αν υπήρχαν έστω και λίγοι ηγέτες κρατών σαν τον Τσε, σήμερα ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Δυστυχώς οι πραγματικοί ιδεολόγοι-επαναστάτες έφυγαν νωρίς, (Βλέπε Λένιν, Τσε, Αλιέντε, Άρης Βελουχιώτης, Νίκος Μπελογιάννης).
  Τιμή και Δόξα σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.
 • ο ΣτρατευμένοςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 19:03
  Che Guevara..........
  Πάλι ηχούν του Μπολιβάρ οι σφαίρες.........
  Πάλι γυρνούν οι θύμισες εκεί...........

  Στις Βολιβίας τα βουνά και στα ρουμάνια........
  Εκεί που έπεσες εσύ........

  Η θύμησή σου Ιστορία.......
  το βλέμμα σου τ΄αστραφτερό.......

  Της εργατιάς καμάρι πονεμένο.......
  Της αγροτιάς δρεπάνι κοφτερό.......

  Δεν έσβησες , δεν θόλωσες........
  Φάρος λαμπρός ορθώθηκες........

  Σε πλήγωσαν μα ψήλωσες........
  Σε χτύπησαν κι έγινες θρύλος........

  Ησουν γιατρός για τη σκλαβιά......
  Θεραπευτής της φτώχειας............

  Με το ντουφέκι θέριζες...........
  Με την ψυχή τρυγούσες………


  Μα ήταν μάνες που σ΄έστεργαν.........
  γυναίκες που σ΄υμνούσαν........

  Της Λευτεριάς ο μαχητής.......
  Περνάει........τραγουδούσαν.........

  Δεν σε σκεπάζει χώμα Γης .......
  Δεν σε χωράει μνήμα...........

  Είσαι στα χείλη του Λαού φιλί.......
  Των ποιητών αχτίδα..........

  Με το τραγούδι στην ψυχή ...........
  Και με τη φλόγα αντάμα.........

  Της Κούβας είσαι το παιδί........
  Της Βολιβιάς το κλάμα........

  ............Hasta la victoria siempre Comandante Che Guevara!!!

  ☭ο Στρατευμένος☭
 • ErnestoΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:56
  Έχει πλάκα μερικοί να θέλουν να γουστάρουν από τη μια τον Τσε, αλλά από την άλλη να αποκυρήσουν στην ουσία οτι αυτός πίστευε. Και ναι ρε μάγκες, τι να κάνουμε. Αυτό που πάλευε ο Τσε ήταν η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Και ναι ρε μάγκες το ΚΚΕ παλεύει για αυτό σήμερα. Ούτε ενάντια στην Ε.Ε γενικά και αφηρημένα, ούτε σε δυο βάρκες, ούτε και λίγο με το σύστημα και λίγο με το λαό. Απλά, λαϊκά και ξεκάθαρα. Αν ήθελε καρεκλίτσες θα έκανε κομπρεμί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βλέπετε προτιμά να λέει τηναλήθεια και να πληρώνει την ατολμία του λαού στην κάλπη, παρά να τα τακιμιάσει με αυτούς που τον κοροϊδευουν. Όσο για τους άλλους, της υπόλοιπης "Αριστεράς", να μας πείτε τι σας χάλασε και φύγατε από το ΚΚΕ... Δεν θα απολογηθεί αυτό για εσάς.
 • ΑλεξΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:53
  @πέτρος.
  Δυστυχώς, με το να μη δέχεσαι την ενότητα, το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση της βαρβαρότητας.
  Η συνεργασίες με άτομα από άλλους πολιτικούς χώρους, δεν είναι κάτι κατακριτέο, αλλά μόνο όταν κάποιος ειλικρινά έχει αλλάξει στάση και πολιτική επί του θέματος. και η Κανέλλη έχει υπάρξει σε άλλο πολιτικό χώρο.
  Το θέμα είναι η υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής θέσης να μη συνιστά τυχοδιωκτισμό.
  Η ιστορία του ΚΚΕ είναι αναγνωρισμένη από όλη την αριστερά. Στην τελική αν μπείτε σε κυβέρνηση της αριστεράς, και αποδειχτεί ότι και αυτή παίζει το παιχνίδι των ίδιων συμφερόντων, τίποτα δε σας εμποδίζει να αποχωρίσετε.
 • Φούλη ΔικολδήμηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:35
  Για Άλεξ
  1. Δεν το είχα πάρει χαμπάρι ότι ο Καρατζαφέρης και ο Φαήλος είναι κατά της ΕΕ. Ευχαριστώ πολύ που με βγάλατε από την πλάνη μου γιατί νόμιζα ότι παλεύουν με νύχια και με δόντια για την συμμετοχή μας 2. Ποιος σας είπε ότι δεν είναι προσωπική απορία του Θεόφιλου αν είναι καλύτερα για μας να είμαστε μέσα ή έξω από την ΕΕ; Και αν σας πω ότι είναι και μπορώ να το αποδείξω κιόλας; Θα μου φέρετε και σεις αποδείξεις ότι ο Φαήλος και ο Καρατζαφέρης έχουν αυτή τη θέση που είπατε; 3. Για το ποιος είναι συνεχιστής του Τσε. Δεν πιστεύω ότι φτάνει μόνο η άρνηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, για να πει κάποιος ότι είναι σύντροφος του Τσε. Σίγουρα όμως η αποδοχή της συμμετοχής, μετά βαίων και κλάδων. η αναζήτηση των καλών καπιταλιστών και των καλών σοσιαλδημοκρατών μαζί με τους οποίους θα μεταλλάξουμε τον καπιταλισμό σε σοσιαλισμό, είναι σίγουρο ότι η μόνη σχέση που έχει με τον Τσε είναι ότι βλέπανε τον ίδιο ήλιο.4. Για τον Πρετεντέρη και τα λοιπά δεν θα απαντήσω εγώ αφού μπήκε στον κόπο ο πέτρος( να σαι καλά)5. Όσο για τις πορείες του ΠΑΜΕ και τα λοιπά. Θα σου έλεγα τώρα για κάτι ultra επαναστάτες που κάνουν τις κότες μπρος στα αφεντικά, τσεπώνουν μια χαρά τα λεφτά της εθελούσιας και αφήνουν ακάλυπτους τους συναδέλφους τους, σταματάει η επανάσταση γι αυτούς έξω από την πύλη του εργοστασίου ή την είσοδο της εταιρίας- άμα είναι και καμιά εταιρία κινητής τηλεφωνίας- αλλά τα κρατάω για να τα πούμε καμιά άλλη φορά. Κατά τις 6 Νοεμβρη που θά έχει και απεργία και θα μετρηθούμε πάλι πόσοι του ΠΑΜΕ είναι έξω στους δρόμους και τις διαδηλώσεις και πόσοι από τους κριτές μας.
 • alikiΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:34
  Μιας και ο λόγος περί θυσίας, νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα σαν απάντηση στο γιατί θυσιάστηκε ο Τσε.

  ΄΄Οι θυσίες αυτές μόνο με τις θυσίες των πρώτων χριστιανών μπορεί να συγκριθούν. Αλλά και πάλι υπάρχει μια διαφορά, ότι ενώ οι χριστιανοί δέχονταν το μαρτύριο και το θάνατο, ελπίζοντας να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών, οι κομμουνιστές δίνουν τη ζωή τους μην ελπίζοντας σε τίποτα. Τη δίνουν για ν’ ανατείλει στην ανθρωπότητα ένα καλύτερο, ευτυχισμένο αύριο, που αυτοί δε θα το ζήσουν. ΄΄

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
 • perverted hegelianΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:19
  @ Ροκοσόφσκυ

  δεν νομίζω ότι στην παρούσα φάση η υπεράσπιση του σταλινισμού (που είχε αποκηρύξει η ίδια η ΕΣΣΔ) εξυπηρετεί σε τίποτα, εκτός από την επιβεβαίωση της θεωρίας των δύο άκρων, ακόμα και αν με βάση αυτό το κείμενο του αποδώσουμε αγαθές προθέσεις. Τον Στάλιν τον επανέφερε ο Πούτιν για να τονώσει τον Ρωσικο εθνικισμό.
 • ΑνδρεαςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:19
  Ανατριχιασα κ.Μπογιοπουλε.Ειμαι ο Ανδρεας ο Ροδης που σας ειχα τηλεφωνισει τοτε που με θαρος ειχατε πει οτι την Παρνηθα την ειχε ταξει το ΠΑΣΟΚ στον Μπομπολα και ειρθε η ΝΔ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ.Και οντως η Παρνηθα καηκε ΔΙΟΤΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΩΞ ΕΙ ΤΟ συστημα τα ματια και τα αυτια του δασους ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο Α.ΚΟΝΤΟΣ ο καθηγητης δασοπονιας του Πανεπιστειμιου Αθηνων ησαν οι κτηνοτροφοι , οι γεωργοι , οι χορταραδες , ΟΙ ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ ΚΛΠ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΙ ΙΔΕΕς ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΠΕΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΙΣΤΕ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ.
 • perverted hegelianΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 18:09
  Αγαπητέ Νίκο

  ίσως αξίζει ένα αφιέρωμα στην αντίφαση των "αριστεροειδών" επικριτών του Μαρξ που από την μια προσπαθούν να αποδείξουν ότι η ιστορία δεν υπόκειται σε συγκεκριμένη εξελικτική διαδικασία και από την άλλη ότι η αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού μπορεί να αποδοθεί αιτιοκρατικά σε λάθη της μαρξιστικής θεωρίας.
  Τι από τα δύο να ισχύει άραγε ;
 • Ο ΛούμπενΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 17:44
  "Είναι αληθινή η ιστορία; Δεν ξέρω. Αλλά τί σημασία έχει;…"

  Για την προπαγάνδα των δολοφόνων του Ψαρρού και τους ιδεολογικούς των απογόνους, η αλήθεια δεν έχει καμία σημασία, όπως παραδέχονται εξάλλου και οι ίδιοι...
 • πετροςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 17:23
  @ Αλεξ

  - Ποιός σού'πε ότι οι ΚΚΕδες είναι αντιευρωπαϊστές; Κατά της ΕΕ είναι.

  - Ενότητα και με τη Λούκα Κατσέλη (με την πολιτική που εφήρμοσε και προτείνει) και με τους ΑΝΕΛ και με την "καλή" καραμανλικιά ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΚΚΕ, δε γίνεται. Διαλέγεις και παίρνεις.
  Βέβαια, ενότητα στον ευρωμονόδρομο (=καπιταλιστική βαρβαρότητα) γίνεται, αλλά το ΚΚΕ περπατάει άλλο "δρόμο".

  - Αν το ΚΚΕ εξέθετε τις θέσεις του μόνο σε δημοσιογράφους (και όχι σε δημοσιοκάφρους ή δημοσιολόγους), δε θα έπρεπε να βγαίνει σε κανένα κανάλι της τηλεόρασης. Τις "φιλοφρονήσεις" του ΔΟΛ (σε συντονισμό με τον Παπαδημούλη) της εισέπραξε το ΚΚΕ το καλοκαίρι επ'αφορμή της πώλησης της Ραδιοτηλεοπτικής.
 • ddrΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 17:19
  Ααααα τα σχολια γινονται πιο απολαυστικα απο ποτε η ελληνικη πολιτικη σκηνη σε ολο της το μεγαλειο........... μονο ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και ο ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΗΣ λειπουν κι αλλο κι αλλο
 • ddrΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 17:11
  Κε Μπογιοπουλε ορμωμενος απο τα σχολια γυρω απο το αρθρο σας τα οποια ηταν απολαυστικα εως και διασκεδαστικα ειδικα δε τα περι δακρυων και το αλλο για Λουμουμπα κλπ Αγγελικες σου μου ηταν ξεκαρδηστικα .Αυτα τα σχολια και αυτα τα μυαλα μας εχουν οδηγησει ΕΔΩ . Ο ΣΤΟΚΟΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟΚΟΣ με αποτελεσμα η χωρας μας να εχει γινει ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ παρακαλω συνεχισστε να γραφετε τετοια αρθρα που ουτως η αλλως παρουσιαζουν μαλλον περιορισμενο ενδιαφερον για να μπορουμε να παρακολουθουμε τα σχολια που τα ακολουθουν και να φτιαχνουμε τη μερα μας
 • TolisΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:52
  Απίστευτος και καυστικός πλήν όμως τίμιος όπως πάντα Κύριε Μπογιόπουλε.
 • basilisΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:41
  ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΙΣΤΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ
 • @ tilemaxosΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:37
  Σιγά μη σου απαντήσω να λερώσω το πληκτρολόγιο.
  Πάντως ο τίτλος του άρθρου σου πάει γάντι. Γιά να είναι προδοτικό κάτι, ηλίθιε, πρέπει να έχει προδώσει. Ο Ριζοσπάστης τι ακριβώς πρόδωσε; Γιατί γερμανική στολή σίγουρα δεν φόρεσε, ούτε έγραψε "εκ των ημετέρων δυνάμεων εις τραυματίας Γερμανός".
  (Τα παραπάνω μη τα πάρεις γιά απάντηση. Βρισίδι είναι. Ηλίθιε. Ούτε καν χρήσιμε.
 • Σταμάτης-ΣΑΜΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:23
  ΘΕΟΦΙΛΕ!-Πάλι ασχημονείς απέναντι στην ιστορία του πιο ηρωικού κόμματος. Κάποτε πίστευα ότι όποιος ζήσει στο φως δεν μπορεί να ζήσει στο σκοτάδι..Πίστευα ότι περνώντας όπως λες από το ΚΚΕ ότι κάτι θα είχες διδαχθεί...αλλά φαίνεται ότι πέρασες απ, έξω, , η, , είδες φως και μπήκες.......σου παρήγγειλα ότι το το πολύ τσίπουρο επιτείνει, και αυξάνει το αλτσχαίμερ....αλλά δεν ήθελες, ούτε θέλησες ποτέ να καταλάβεις......Το χέρι το απλώσατε στα άχρηστα και φθαρμένα υλικά του ΠΑΣΟΚ, στην πατριωτική δεξιά...στο Μάαστριχ με τίς υποδουλωτικές συμφωνίες, και με τα δυο χέρια τις υπογράψατε......και αυτά και με άλλα πληρώνουμε σήμερα..Με τον στείρο αντικομμουνισμό σας...τότε που ανέμιζαν τα ράσα του Άνθιμου, , και εσείς μαζί, , στην ιδιαίτερη πατρίδα σου, , εμείς για εσάς, , είμασταν οι ανθέλληνες και οι προδότες..όταν σας εμπιστεύθηκε το κόμμα κάτω από την πίεση του λαού για συμμαχία, , εσείς με 2-3%προσπαθήσατε να μας διαλύσετε...η συμμαχία θα γίνει.. αλλά αυτή τη φορά στη βάση.. εκεί θα κτισθεί η λαϊκή εξουσία...στο γιαπί, στο εργοστάσιο, στους δήμους στις κοινότητες....εκεί εμείς θ, απλώσουμε τα χέρια μας, να ενωθούν με όλους τούς καταπιεζόμενους, , για να βρούμε το δίκιο μας, την χαμένη αξιοπρέπειά μας, , την εθνική ανεξαρτησία κυριαρχία..Γι, αυτό τα χέρια σου κράτησέτα για ένα αδελφικό αγκάλιασμα όταν θα έχουμε, , , και δεν θ, αργήσει λαϊκή δημοκρατία..εσύ περίμενε στην δευτέρα παρουσία μέχρι να εξανθρωπίσετε τον καπιταλισμό, , και καθόλου απίθανο να συστρατευθούν δυνάμεις και από το συνταγματικό τόξο, , , η μια άκρη του τόξου έχει εισχωρήσει για καλά στο κόμμα σας, γιατί όχι και η δεύτερη...τι φοβάστε μήπως στάξει η ουρά του γαϊδάρου στο πηγάδι; από εκεί τον βγάλατε...βάλτε την πατριωτική και αδέκαστη δεξιά στους κόλπους σας, και να δείτε τι όμορφα θα διαπραγματευτείτε με τούς βιαστές δανειστές μας....Θεόφιλε εκεί που τρώμε δεν φτύνουμε και εκεί που φτύνουμε δεν τρώμε..αυτή είναι η διαφορά μας...άντε καλά μυαλά και ανατρεπτικά...με τον λαό μαζί θα κτίσουμε την καινούργια κοινωνία που οραματιζόμαστε, και πιστεύουμε!!!-υσ/έχω ανιψιό στην Βέροια.. αν ζω μέχρι του χρόνου ίσως σε γνωρίσω από κοντά..
 • ΑλεξΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:22
  Για άλλη μια φορά εξαιρετικό το άρθρο του Νίκου.
  @redfill: Είσαι σίγουρος ότι ο Κουτσούμπας είναι αληθινός εκπρόσωπος του Τσε στην εποχή μας. Πολύ αμφιβάλλω.
  @ΦΔ: Αλήθεια αρκεί να ένας στείρος αντι-ευρωπαισμός για να θεωρηθείς απόγονος του Τσε; Αντι-ευρωπαιστές δηλώνουν και συντηρητικοί Άγγλοι, αλλά και το κόμμα της Λεπέν!
  Τουλάχιστον, θα μπορούσατε στην κριτική σας προς την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, μην ευθυγραμμίζεστε με τα επιχειρήματα του Φαήλου, και του Καρατζαφέρη. Είστε σίγουροι ότι σας τιμά να δέχεστε την επιβράβευση του Πρετεντέρη και μερίδας του ΔΟΛ για την σοβαρή αντιπολίτευση και για τις ειρηνικές πορείες του ΠΑΜΕ που δε δημιουργούν επεισόδια σε αντίθεση με τα κακά παιδιά της μη ΚΚΕ αριστεράς;
  Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ξεκατινιάσματα για το ποιος είναι ο γνήσιος απόγονος του Τσε και ποιος όχι, κάνοντας έτσι το χατήρι των οικονομικών δολοφόνων μας που θέλουν την κοινωνία διχασμένη. Η πρόσκληση για ενότητα, είναι διαρκής. Ας κρίνει ο λαός αυτούς που επιδιώκουν ενότητα, ας κρίνει και αυτούς που την αρνούνται.
 • ΖΑΚΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 16:02
  Ο Τσε, άσχετα αν το κκε εκμεταλλεύεται το όνομά του σήμερα, ΔΕΝ είχε την υποστήριξη των κομμουνιστών στην Λατινική Αμερική τότε. Ο Αμερικάνος στρατιωτικός έλεγε ότι βασικός λόγος της ήττας του Τσε ήταν οτι ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ Κομ.Κόμμα.

  Γκουγλάρετε στο ΥouTube

  Le fond de l'air est rouge (Grin without a Cat) - part 1: Les Mains Fragiles (6 of 10)

  στο 3.30 και μετά τον ίδιον το Γραμματέα του ΚΚΒενεσουέλας το 1967, που ακόμα και μετά το θάνατο του Τσε , τον κράζει ασύστολα.

  Αν είστε αριστεροί, δείτε όλο το ντοκυμανταίρ με προσοχή.
 • EΓΚΕΛΑΔΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:44
  Φυσικοπολιτικό θεώρημα (γνωστό και ως πρώτος νόμος του σταλινισμού):

  Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβάλλεται να έχει σκοτώσει ο Στάλιν είναι αντιστρόφως ανάλογος με τον βαθμό συγκέντρωσης του πλούτου: όσο λιγότεροι είναι αυτοί που κατέχουν το τεράστιο μερίδιο του συνολικού πλούτου, τόσο περισσότερα επιβάλλεται να είναι τα θύματα του σταλινισμού.

  Έτσι, σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς μου βάσει φετινών δεδομένων, στην πρόταση "0.7% του πληθυσμού ξεκοκκαλίζει το 41% του παγκόσμιου πλούτου, 98.7 τρισεκατομμύρια δολάρια!δλδ" η σωστή απάντηση είναι "ναι, αλλά ο Στάλιν σκότωσε 714 εκατομμύρια ανθρώπους."
 • ελένηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:41
  η ιδέα της θυσίας ειναι τόσο αποκρουστική στον συγχρονο κόσμο.
  Ισως μόνο απο θρησκευτικό φανατισμό θυσιαζόταν κάποιος, αλλά αυτα συμβαινουν μονο στο ισλαμ
  Ισως μόνο απο το συναίσθημα της τιμής θα θυσιαζόταν κάποιος, αλλά αυτό μόνο αν υπήρχαν σαμουράι
  Αυτό που ζουμε εμεις, στο συγχρονο -τρομάρα μας- δυτικό κοσμο, είναι απο την πλευρά των ηγετών πως θα μαζεψουν χρήμα κ δύναμη.τίποτε άλλο.
  Οι ιδέες; η ιδεολογία; μακριά και αλάργα που λένε....
 • cfotoΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:40
  μεχρι περσι επαιζε ..υποπτος ο ρολος του βελουχιωτη αθανατη αριστερα...
 • ΙΩΑΝΝΗΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:37
  Προς ''Μηνυμα απο τον Τσε''.
  Η αναλυση σου, καταπληκτικη και εμπεριστατωμενη.
  Προσυπογραφω.
 • ΣΩΤΗΡΗΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:24
  ΜΗΝ ΠΕΘΑΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΝΣΟΦΟΙ....ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • parisΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:23
  καταπληκτικό για μια ακόμη φορά κείμενο του μπογιοπουλου, από κάθε άποψη με εξαιρετική επιχειρηματολογία...κατάθεση ψυχής για όσους ακόμη ονειρεύονται ελπίζουν και αγωνίζονται για ένα κόσμο καλύτερο.
  καλή δύναμη καλή συνέχεια Νίκο...τα έχουμε ανάγκη τέτοια κείμενα.
 • MoodestyΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:19
  O Che autos o GIGAS enas thrilos
  Euxaristo Niko
  Enas thrilos pou pethane gia ta idanika tou, to pistevon tou gia enan kalitero kosmo (se antithesi apo tous roufiano-sporous tis XA pou klegonte mesa stis fylkes)
  O Che anikse ton dromo gia mia Kouva aneksartiti , me paidia kai aksiotimi ithiki stasi se pagosmio epipedo
 • ΒασίληςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 15:00
  Διαβάζω διάφορους φασίστες να υπερασπίζονται τον Che.
  Φασισταριά ο Che ήταν κομμουνιστής και να τον πιάνετε στο στομα σας προσβάλει τη μνήμη του.
  Η διεθνιστική του δράση στο πλευρό κάθε αδικημένου και εκμεταλλευόμενου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη
  με την εθνικιστική υπεράσπιση οποιουδήποτε εκμεταλλευτή υπηρετείτε εσείς.
  Ο ιδεολογικός σας απόπατος , όσο και να προσπαθείτε, θρύλους σαν το Che δεν θα τραβήξει ποτέ.
  Βέβαια, η "συμπάθεια" σας προς τον Che είναι ενδεικτική της σάπιας ιδεολογίας σας την οποία κρύβετε
  και προσπαθείτε, χωρίς ντροπή, να καπηλευτείτε τα πάντα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την έννοια της πατρίδας.
  Η σαπίλα σας φάνηκε τόσο από την άρνηση των πολιτικών σαν εκπροσώπων να αποδεχτούν ότι είναι ναζιστές, ενώ έχουν
  τατουάζ τη σβάστικα, όσο και απο το γεγονός ότι στα σπίτια τους όλοι αυτοί που πυολάνε πατριδοκαπηλεία δεν είχαν
  ελληνικές σημαίες και πορτραιτα του κολοκοτρώνη και του Νικηταρά αλλά ναζιστικά σύμβολα, το Χιτλερ και το Μουσολίνι.
  Αλλά τι άλλο να περιμένει κανείς απο φασίστες πέρα από λαϊκισμό, ψέμα, προβοκάτσια και βρωμιά.
 • ΔέσποιναΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 14:55
  @ Πλούτων:
  Για σένα...μάλλον ΚΑΙ για σένα.
 • ΡοκοσόφσκυΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 14:50
  Παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα επειδή κάποιοι-που προφανώς δε συμπαθούν τη πολύπλευρη ανάγνωση της ιστορίας αλλά αρέσκονται στη μασημένη τροφή που τους σερβίρεται από τους ισχυρούς-μίλησαν για το Στάλιν της γραφειοκρατίας κ "ανακάλυψαν" κ τον... αντισταλινικό Τσέ (αν κ το σταλινικός δεν υπάρχει ως όρος αυτοκαθορισμού ενώ ο περιβόητος αντισταλινισμός δεν καταντά τίποτε άλλο από μασκαρεμένος αντικομμουνισμός):

  "(…) Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στη γραφειοκρατία, τα καθήκοντα της οργάνωσης της μαζικής κριτικής των ελλείψεων μας, τα καθήκοντα της οργάνωσης του μαζικού ελέγχου απ’ τα κάτω. Ένας απ’ τους πιο σκληρούς εχθρούς της πορείας μας προς τα μπρος είναι η γραφειοκρατία. Ο εχθρός αυτός ζει σ΄ όλες τις οργανώσεις μας, και στις κομματικές, και στις κομσομολικές, και στις συνδικαλιστικές, και στις οικονομικές. Όταν μιλάνε για γραφειοκράτες, δείχνουν συνήθως με το δάχτυλο τους παλιούς εξωκομματικούς υπαλλήλους, που, στις γελοιογραφίες, τους παριστάνουν συνήθως με γυαλιά (γέλια). Αυτό δεν είναι πέρα για πέρα σωστό σύντροφοι. Αν το ζήτημα ήταν μόνο για τους παλιούς γραφειοκράτες, η πάλη ενάντια στη γραφειοκρατία θάταν η πιο εύκολη δουλειά. Το κακό είναι ότι εδώ δεν πρόκειται για τους παλιούς γραφειοκράτες. Εδώ, σύντροφοι, πρόκειται για τους νέους γραφειοκράτες που συμπαθούν τη Σοβιετική εξουσία, πρόκειται τέλος για τους κομμουνιστές γραφειοκράτες. Ο κομμουνιστής γραφειοκράτης είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος γραφειοκράτη. Γιατί; Γιατί καμουφλάρει τη γραφειοκρατία του με τον τίτλο του κομματικού μέλους. Και τέτοιους κομμουνιστές γραφειοκράτες, δυστυχώς, δεν έχουμε λίγους.

  Πάρτε τις κομματικές οργανώσεις. Θα διαβάσατε φαντάζομαι, για την υπόθεση Σμόλενσκ, για την υπόθεση Αρτιόμοφσκ κτλ. Τι λέτε, τυχαία είναι αυτά; Πώς εξηγούνται αυτές οι επαίσχυντες περιπτώσεις αποσύνθεσης και ηθικής κατάπτωσης σε μερικούς κρίκους των κομματικών μας οργανώσεων; Εξηγούνται με το γεγονός ότι εκεί έφτασαν το μονοπώλιο του κόμματος ως τον παραλογισμό, έπνιξαν τη φωνή της βάσης, εκμηδένισαν την εσωκομματική δημοκρατία και εγκαθίδρυσαν τη γραφειοκρατία. Πώς να παλέψουμε ενάντια σ’ αυτό το κακό; Νομίζω πως ενάντια σ’ αυτό το κακό δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν άλλα μέσα, πέρα από την οργάνωση του ελέγχου απ’ τα κάτω από μέρους των κομματικών μαζών και την καλλιέργεια της εσωκομματικής δημοκρατίας. Τι αντίρρηση μπορεί να φέρει κανείς στο να ξεσηκώσουμε την οργή των κομματικών μαζών ενάντια σ’ αυτά τα σάπια στοιχεία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κυνηγήσουν αυτά τα στοιχεία με το κοντόξυλο; Νομίζω πως σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αντίρρηση.

  Ή, ας πάρουμε λ.χ. την Κομσομόλ. Δε θα αρνηθείτε βέβαια ότι υπάρχουν εδώ κι εκεί, στην Κομσομόλ, ολότελα σάπια στοιχεία, που η ανελέητη πάλη ενάντια τους είναι απόλυτα αναγκαία. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη τα σάπια στοιχεία. Ας πάρουμε το τελευταία γεγονός της χωρίς αρχές, πάλης ομάδων μέσα στην Κομσομόλ, γύρω από πρόσωπα, που δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα της Κομσομόλ. Πως εξηγείται το γεγονός ότι στην Κομσομόλ υπάρχουν όσοι θες «κοσαρεφικοί» και «σομπολεφικοί», ενώ τους μαρξιστές πρέπει να τους γυρεύεις με το κερί; (Χειροκροτήματα). Τι άλλο δείχνει αυτό το γεγονός, αν όχι ότι σε μερικούς κρίκους των κορυφών της Κομσομόλ συντελείται ένα προτσές γραφειοκρατικής αποστείρωσης;

  Και τα συνδικάτα; Ποιος θ’ αρνηθεί ότι στα συνδικάτα έχουμε όση θέλεις γραφειοκρατία; Έχουμε τις παραγωγικές συσκέψεις στις επιχειρήσεις. Έχουμε τις προσωρινές επιτροπές ελέγχου στα συνδικάτα. Καθήκον αυτών των οργανώσεων είναι να ξυπνούν τις μάζες, να αποκαλύπτουν τις ελλείψεις μας και να δείχνουν τους δρόμους για την καλυτέρευση της οικοδόμησης μας. Γιατί οι οργανώσεις αυτές δεν αναπτύσσονται; Γιατί δεν σφύζει μέσα τους η ζωή; Μήπως δεν είναι φανερό ότι η γραφειοκρατία στα συνδικάτα, μαζί με τη γραφειοκρατία στις κομματικές οργανώσεις, δεν αφήνουν τις σπουδαιότατες αυτές οργανώσεις της εργατικής τάξης να αναπτυχθούν;

  Τέλος, οι οικονομικές μας οργανώσεις. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι τα οικονομικά μας όργανα πάσχουν από γραφειοκρατία; Πάρτε έστω μόνο την υπόθεση Σάχτι. Μήπως η υπόθεση Σάχτι δε δείχνει ότι τα οικονομικά μας όργανα δεν προχωρούν αλλά έρπουν, σέρνονται;

  Πως θα βάλουμε τέρμα στη γραφειοκρατία σ’ όλες αυτές τις οργανώσεις; Για να γίνει αυτό υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος: να οργανωθεί ο έλεγχος απ’ τα κάτω, να οργανωθεί η κριτική των μαζών, των εκατομμυρίων της εργατικής τάξης ενάντια στη γραφειοκρατία των ιδρυμάτων μας, ενάντια στις ελλείψεις τους, ενάντια στα λάθη τους. Ξέρω πως, ξεσηκώνοντας την οργή εργαζομένων μαζών ενάντια στις γραφειοκρατικές διαστρεβλώσεις των οργανώσεων μας, καμιά φορά αναγκαζόμαστε να θίξουμε και μερικούς συντρόφους μας που στο παρελθόν πρόσφεραν υπηρεσίες, μα που σήμερα πάσχουν από την αρρώστια της γραφειοκρατίας. Μα, μπορεί αυτό ποτέ να σταματήσει τη δουλεία μας για την οργάνωση του ελέγχου προς τα κάτω; Νομίζω πως δεν μπορεί και δεν πρέπει. Για τις παλιές υπηρεσίες πρέπει να υποκλινόμαστε βαθιά μπροστά τους, μα για τα τωρινά λάθη και τη γραφειοκρατία θα έπρεπε να τους δώσουμε μια στο σβέρκο. (Γέλια, χειροκροτήματα). Μπορεί να γίνει και αλλιώς; Γιατί να μην το κάνουμε αυτό, αν το απαιτεί το συμφέρον της υπόθεσης;

  Μιλάνε για κριτική απ’ τα πάνω, για κριτική από μέρους της εργατοαγροτικής επιθεώρησης, από μέρους της Κ.Ε. του κόμματος , ας κ.λ.π. Όλα αυτά είναι βέβαια καλά. Όμως απέχουν πολύ απ’ το να είναι αρκετά. Κάτι περισσότερο, αυτό δεν είναι καθόλου το κύριο σήμερα. Το κύριο σήμερα είναι να ξεσηκώσουμε ένα πλατύτατο κύμα κριτικής απ’ τα κάτω ενάντια στη γραφειοκρατία γενικά, ενάντια στις ελλείψεις της δουλειάς μας, ιδιαίτερα. Μόνο οργανώνοντας αυτή τη διπλή πίεση, κι απ’ τα πάνω κι απ’ τα κάτω, μόνο μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην κριτική απ’ τα κάτω, μπορούμε να ελπίζουμε ότι η πάλη μας θα πετύχει και η γραφειοκρατία θα ξεριζωθεί.

  Θάταν λάθος να νομίζουμε ότι την πείρα της οικοδόμησης την έχουν μόνο οι καθοδηγητές. Αυτό δεν είναι σωστό, σύντροφοι. Οι μάζες των εκατομμυρίων εργατών, που οικοδομούν τη βιομηχανία μας, συσσωρεύουν μέρα με τη μέρα μια τεράστια οικοδομική πείρα, που δεν είναι καθόλου λιγότερο πολύτιμη για μας από την πείρα των καθοδηγητών. Η μαζική κριτική απ’ τα κάτω, ο έλεγχος απ’ τα κάτω μας χρειάζεται, κοντά στ’ άλλα, για να μην πηγαίνει χαμένη η πείρα αυτή της μάζας των εκατομμυρίων, για να παίρνεται υπόψη και να μετουσιώνεται σε πράξη.

  Από δώ βγαίνει το άμεσο καθήκον του κόμματος, ανελέητη πάλη ενάντια στη γραφειοκρατία, οργάνωση της μαζικής κριτικής στις πρακτικές αποφάσεις για την εξάλειψη των ελλείψεων μας. Δε μπορούμε να πούμε ότι η Κομσομόλ, και ιδιαίτερα η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», δεν έπαιρναν υπόψη τους τη σπουδαιότητα αυτού του καθήκοντος. Η αδυναμία εδώ είναι ότι συχνά, δεν εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον ολοκληρωτικά. Και για να το εκπληρώσουμε ολοκληρωτικά δεν πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας μόνο την κριτική, μα και τα αποτελέσματα της κριτικής, καθώς και τις βελτιώσεις που εφαρμόζονται στη ζωή σαν αποτέλεσμα της κριτικής (...)"

  Aπο τα Απαντα Ι.Β. Στάλιν

  ΥΓ. Το παραπάνω απόσπασμα μπήκε ενδεικτικά κ μόνο. Όποιος ενδιαφέρεται για ιστορική γνώση, ας στρώσει τον απαυτό του κάτω να διαβάσει αντί να αναμασά ότι του προβάλλουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Κ για να γίνω ακόμα πιο προκλητικός προς τους συγκεκριμένους τεμπέληδες θα τους σημειώσω ότι ακόμα κ τις περιβόητες δίκες της Μόσχας για τις οποίες τόσοι τόνοι λάσπης έχουν χυθεί (πατώντας σε υπαρκτές αστοχίες) αν τις εξετάσουν με ψυχραιμία θα δουν σε αυτές τη προσπάθεια ενός κόμματος να τα βάλει με την ίδια τη γραφειοκρατία του ούτως ώστε να βγει αμέσως μετά στην πρώτη γραμμή του Αγώνα κατά του ναζιστικού κτήνους, με δυο εκατομμύρια μέλη του να θυσιάζονται προκειμένου να μπήξει ο σοβιετικός λαός το κόκκινο λάβαρο μέσα στο Βερολίνο.
 • ΔημήτρηςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 14:44
  Προς φασίστες υπηρεσίας :

  Κλείνει το κείμενο του Μπογιόπουλου:
  " ι δολοφόνοι του, αν και αιχμάλωτος, δεν είχαν το κουράγιο να τον κοιτούν στα μάτια ούτε καν τη στιγμή που τον εκτελούσαν. Οι δολοφόνοι του μοίρασαν ανά την υφήλιο τη φωτογραφία του νεκρού Τσε πιστεύοντας ότι έτσι θα σφράγιζαν και θα έκλειναν τους λογαριασμούς τους μαζί του.

  Εκαναν λάθος. Μια άλλη φωτογραφία ήταν εκείνη που έμελλε να μείνει στην Ιστορία."

  Η ίδια φωτογραφία για το Βελουχιώτη έφφιπο με τους Μαυροσκουφηδες να ελευθερωνουν την Ελλάδα

  Η ίδια φωτογραφία του Ζαχαριάδη να μπαίνει στα χέρια του Αθηναϊκού λαού μέσα στο ΠαναθηναΪκό στάδιο, όταν απελευθερώθηκε από το Νταχάου

  Η ίδια φωτογραφιά του Διαμαντή με το Γιώτη στον αγώνα κατά των Μοναρχοφασιστών.

  Καταλάβατε προσκυνημένα υποκείμενα;

  Δ.
 • dragonΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 14:33
  @Αγγελική
  Για τις επιστολές των εξόριστων κομμουνιστών προς το φασιστικό καθεστώς Μεταξά που ζητούσαν να αποφυλακιστούν για να πάνε να πολεμήσουν στον αλβανικό μέτωπο, δεν σου είπε (γιατί προφανώς δεν διαβάζεις ιστορία για να γράφεις αυτά που γράφεις) κανείς, ε;
  Τους οποίους εξόριστους ο φασίστας Μεταξάς όχι μόνο δεν απελευθέρωσε αλλά φρόντισε να τους παραδώσει στους Ναζί ώστε να έχουν "ύλη" για τα εκτελεστικά αποσπάσματα.
  Επιτέλους, την ιστορία δεν θα την ξαναγράψετε.
  Το έπος της Εθνικής Αντίστασης δεν αμαυρώνεται από κανέναν. Είναι πολύ το αίμα που παρασέρνει όσο λάσπη και να ρίξετε.

  ΥΓ. Αύριο είναι 12 Οκτώβρη.
  Επετειος της απελευθέρωσης της Αθήνας.
  12/10/1944 το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ υψώνουν την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.
  Μεθαύριο 13 Οκτώβρη. Επέτειος της μάχης της Ηλεκτρικής όπου οι ΕΛΑΣιτες έδωσαν την ζωή τους για να αποφευχθεί η καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι.
 • ALERTΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 14:16
  Κύριε Μπογιόπουλε ευχαριστώ... μέχρι που δάκρυσα από τη συγκίνηση. Οσο για τα φασιστάκια Αγγελική - Tilemaxos - Πλούτων μην τους εξηγείτε γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτε τα ούγκαγκα
 • ΦΔΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:58
  Άσε μας ρε Θεόφιλε, που άπλωσες και το χέρι! Προς το παρόν το μόνο που κάνεις είναι να ψάχνεις αν είναι καλή ή κακή η ΕΕ, δεν έχεις βγάλει συμπέρασμα ακόμα, να ψάχνεις τα κριτήρια για να διαχωρίσεις τον καλό από τον κακό καπιταλιστή, τον πειτρατή από τον ''κύριο'' και στα συνδικάτα να υπογράφεις μειώσεις μισθών. Για να απλώσεις το χέρι στον ΤΣΕ πρέπει να το κρατήσεις στα πλευρά όταν σου το τείνει η Κατσέλη και ο Μιχελογιαννάκης- μη πούμε για τους άλλους του εξωτερικού, όπως ο κ. Μελανσόν ή ο κ. Ολάντ ή ο κ. Άσμουσεν κτλ.
 • redfillΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:55
  @θεοφιλος θερμη

  Ξέρεις πολύ καλά πως το χέρι δεν το άπλωσες σε "εμένα" αλλά στις ψήφους “μου”.

  Αυτό είναι πλέον ηλίου φαεινότερο, αφού μετά από εμένα έσπευσες να το δώσεις σε… άλλες δημοκρατικές και πατριωτικές –αλλά πάντα αντιμνημονιακές – δυνάμεις, που ήταν και πιο κοντά στα πολιτικά σου πιστεύω!!

  Και το χέρι της συντρόφισσας σας πλέον Κατσέλη, του «λεφτά υπάρχουν» και του «μνημόνιο (1ο) ή χρεοκοπία» μάλλον σου ταιριάζει καλύτερα από το δικό «μου»!!

  Τα «σου» και «μου» δεν αναφέρονται σε σένα και μένα προσωπικά αλλά στο πολιτικό φορέα που στηρίζεις και στηρίζω!!

  @tilemaxos

  Αν ο Τσε ζούσε θα σου έλεγε πως και ο ίδιος ήταν κάργα Σταλινικός !!

  Τον Προδοτικό Ριζοσπάστη δε διάβαζε και ο… πατέρας Γερμενής?? Ξέρεις, τότε που δεν έβγαινε!!

  Έλα τώρα, πες την αλήθεια!! Μας τρολάρετε, δε γίνετε να έχετε τέτοια άγνοια!!
 • BoΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:22
  @Αγγελική
  Γράμμα του Ζαχαριαδη απο τις φυλακες της Κέρκυρας 31 Οκτ 1940.
  Διάβασε και πες μου ποιος είναι ο αρχιψευταρος? Μαλλον εσυ.

  "Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος, πού θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός τής Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ε­νάντια στο φασισμό του Μουσσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι, πρέπει να γίνει φρούριο του εθικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι της Ελλάδας και του λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας ".

  σημείωση: Δεν τρέφω ιδιέταιρη εκτίμηση στο Ζαχαριαδη, και την ηγεσία του ΚΚΕ την περίοδο εκείνη αλλά τα ψεμμματα των διάφορων "Αγγελικών" που νομιζουνε ότι μαθανε ιστορία διαβάζοντας προπαγανδιστικα blog για ουρακοταγκους, οφείλουμε να τα ακυρώνουμε όπου τα βρίσκουμε
 • TilepaxoΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:17
  Είναι αστείο να μιλάς για κάτι που προφανές δεν γνωρίζεις. Σου παραθέτω μερικά από τα γραπτά του ιδίου για τον Στάλιν και του Φιντέλ μιλώντας για τον Τσε.

  "I have sworn before a picture of the old and mourned comrade Stalin that I won't rest until I see these capitalist octopuses annihilated." -- Letter to his aunt Beatriz describing what he had seen while traveling through Guatemala (1953); as quoted in Che Guevara: A Revolutionary Life (1997) by Jon Lee Anderson --

  "...He was a Leninist and, to a degree, he even recognized some merits in Stalin."
  - Fidel Castro on Che ("My Life: A Spoken Autobiography") Page 181.
 • alekosΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:15
  Βελουχιώτης, Λουμούμπα, Τσεγκεβάρα, αγωνιστές που έπεσαν για τα ιδανικά που πίστευαν.
  Φίλε Νίκο, όταν ένα τριαντάφυλλο ανθίσει και σκορπά ευωδία στο περιβάλλον του, τότε εμφανίζονται ζωύφια που προσπαθούν να το κατασπαράξουν, να το εξαφανίσουν.Μη πτοείσαι, η οργή των υποκειμένων αυτών φανερώνει τον φόβο που κυριαρχεί στους οικονομικά κρατούντες από τον αγώνα που κάνεις. Εκτός αυτού, εμψυχώνει παράλληλα και το λαό με δύναμη αντίστασης στα καταχθόνια σχέδια που έχει προγραμματίσει η οικονομική ελίτ της χώρας μας εις βάρος του.
 • RedarmygrΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:10
  Ένα πράγμα θέλω να πω , όταν ένα άρθρο βοηθάει στην συνειδητοποίηση των μαζών πάντα θα υπάρχουν αντικομμουνιστες(@πλούτων) που εκτός της επικεφαλιδας όσων γράφουν ανάθεμα και αν μπορείς να αναπτύξεις παιρετερω κουβέντα μαζί τους. Δυστυχώς οι φελλοί υπάρχουν για να επιπλέουν
 • APOΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 13:02
  TOSO ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ...ΜΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ...ΡΕ ΠΛ
 • ΠλούτωνΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 12:43
  Aυτοί που πέθαναν στα γκούλακ (κάτι εκατομμύρια δηλαδή) για ποιόν ηλίθιο πέθαναν;
 • farosΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 12:32
  Μετά το για πάντα επίκαιρο "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε", έρχεται ΚΑΙ τούτο το άρθρο να συμβάλλει σε εποικοδομητικό προβληματισμό.

  Ναι, ο Τσε, δεν είναι ... μπλουζάκι !
  Ναι, ο Τσε, δεν είναι ... αφίσσα !
  Ναι, ο Τσε, δεν είναι ... τραγούδι !

  Ο ΤΣΕ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ...
  Ο ΤΣΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ...
  Ο ΤΣΕ ΕΙΝΑΙ Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ !
 • tilemaxosΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 12:27
  ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ ????????
 • Μήνυμα από τον ΤσεΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 12:20
  Δεν θα διαφωνήσω σε τίποτα από όσα ωραία γράφεις για τον Τσε, σύντροφε, αλλά αναρωτιέμαι γιατί δεν τολμάς και το δια ταύτα της ιδεολογικής-πολιτικής παρακαταθήκης του Τσέ.
  Ο αργεντινός συγγραφέας Ερνέστο Σάμπατο, αδέσμευτος προφανώς από οιαδήποτε κομματική αρχή δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στις αναλύσεις του, το τόλμησε αυτό το βήμα στη δική του αποτίμηση του μηνύματος του Τσέ πολλά χρόνια πρίν. Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του, όπου αναφέρεται στο είδος της κοινωνίας που οραματιζόταν ο Τσε και το οποίο ενέπνεε την αυθεντική επαναστατικότητά του:

  "Όχι ένα σύμφυρμα μηχανών και συναθροισμένων υπάρξεων. Όχι μια νέα κοινωνία η οποία, αφού θα έχει προηγηθεί μια αιματηρή επανάσταση, θα καταλήγει να μας προσφέρει ένα είδος Βόρειας Αμερικής από την ανάποδη, χωρίς την ηγεμονία των καπιταλιστικών τραστ, αλλά κυριαρχούμενη από τα παντοδύναμα εργαλεία μιας εξίσου απάνθρωπης γραφειοκρατικής δικτατορίας.
  Ουσιαστικά, νομίζω ότι πάλεψε και πέθανε για μια συμβίωση στην οποία οι άνθρωποι θα είναι αληθινές ανθρώπινες υπάρξεις, με την υψηλότατη αξιοπρέπεια που τους ανήκει, απελευθερωμένοι επιτέλους όχι μόνο από την οικονομική αλλοτρίωση που προκαλείται από καθεστώτα εκμετάλλευσης, αλλά και από αυτήν την άλλη μορφή αλλοτρίωσης, την πιο λεπτή και τρομερή, επειδή είναι ικανή να επιβιώνει πολύ πιο πέρα από μια εσφαλμένη κοινωνική επανάσταση και που έγκειται στην επιστημονική αλλοτρίωση, αυτή την ίδια που μετασχηματίζει τον κόσμο σε έναν τερατώδη μηχανισμό από ρομπότ.
  Ο Γκεβάρα είχε αμφισβητήσει έντονα αυτή την κατάληξη στο όνομα του διαλεκτικού υλισμού του."

  Αυτό λοιπόν που δεν τόλμησες να μας πείς, σύντροφε Μπογιόπουλε, στο κατα τ' άλλα πολύ καλογραμμένο άρθρο σου, είναι ότι ο Τσέ δεν ονειρευόταν μία γραφειοκρατική δικτατορία της κομματικής νομενκλατούρας, που στο όνομα του σοσιαλισμού σε μία χώρα θα κατοχύρωνε μία αυταρχική εξουσία στο όνομα της "προστασίας" της λαϊκής επανάστασης απο τους καπιταλιστικούς εχθρούς που την περιτριγυρίζουν. Ο Τσε, αντίθετα με τους διάφορους "πατερούληδες" του λαού, εγκατέλειψε τη θαλπωρή του υπουργικού του θώκου και τη φενάκη της "επαναστατικής" εξουσίας στο όνομα του λαού επί του λαου, και έφυγε για τα βουνά της Βολιβίας δηλώνοντας ότι "αυτή δεν είναι η δική μου Κούβα". Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να έχει διαφύγει αυτή η δήλωση της δεδομένης ευρυμάθειάς σου.
  Αν η στάση του Τσε είναι λοιπόν το απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση για όλους αυτούς που έχουν χρέος να αγωνιζονται ακατάπαυστα με την καρδιά και το μυαλό, ψυχή τε και σώματι, ενάντια στο αδηφάγο τέρας που λέγεται καπιταλισμός, είναι ταυτόχρονα και μία αδυσώπητη κριτική στο αδηφάγο γραφειοκρατικό τέρας του υπαρκτού σοσιαλισμού, που το μόνο που πρόσφερε στην ιστορία είναι να καταδείξει πώς ένα λαϊκό κίνημα, ξεκινώντας με τις καλύτερες προθέσεις, καταλήγει να φέρει έναν νέον χαλίφη στη θέση του χαλίφη.
 • θεοφιλος θερμηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 12:19
  Και εγω αργοπεθαινω, χαρι και σε εσενα συντροφε, οχι ηλιθιε αλλα πανεξυπνε, Νικο Μπογιοπουλε!
  Οταν πριν , και μετα, τις εκλογες απλωσα το χερι, χερι φιλιας και συνεργασιας, για να γλιτωσουμε το λαο απο τη φτωχια , ανεργια, αυτοκτονιες, εσυ μου το εκοψες συντροφε Νικο, αδιαφοροντας για την καταντια του λαου.
  Οταν ο λαος υποφερει και εγω, προφανως οχι μονος, προσπαθωντας αλληλεγκυος να ανακουφισω , εστω λιγο,
  τους συνανθρωπους μου με προϊοντα χωρις μεσαζοντες, ''εσυ'' συντροφε Νικο μου πετας πετρες.
  Οταν προσπαθω να στησω κοινωνικο ιατρειο για ανεργους και για αυτο ανασφαλιστους συνανθρωπους, εσυ συντροφε Νικο με κατηγορεις οτι προσπαθω να μερεμετισω τον καπιταλισμο.
  Με αυτα, αγαπητε συντροφε, δεν ξερω ποσο συνεπης εισαι με την παρακαταθηκη που μας αφησε ο Τσε.
  Να με συμπαθας που τα εγραψα κατω απο ενα τοσο ωραιο αληθινο κειμενο.
 • ΘανάσηςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:48
  Commandante Che Guevara.
  « η Shell , η Esso , και η Texaco του Ροκφέλερ μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση μας έριξαν στην αγκαλιά των Σοβιετικών »


  « Εάν οι εθνικές ιδιομορφίες δεν γίνονται σεβαστές στους κόλπους του διεθνιστικού σοσιαλισμού , τότε δεν έχουμε καμιά θέση ανάμεσα του. Η σοβιετική προστασία αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της αυτόνομης εθνικιστικής προσωπικότητας της Κούβας »

  « Ομολογώ με όλη μου την ειλικρίνεια ότι η πτώση του Περόν με πίκρανε βαθιά ... Η αργεντινή ήταν ο ιππότης όλων εκείνων που πιστεύουν ότι ο εχθρός βρίσκεται στον Βορρά. »


  « Ο ιντιβιντουαλισμός πρέπει να εξαφανιστεί από την Κούβα ... πρέπει να υπάρξει μια ορθή αξιοποίηση του ατόμου με σκοπό το πλήρες όφελος της κοινότητας »

  Και κάθε φορά που τελείωνε την ομιλία του έλεγε: " Πατρίς ή Θάνατος"
 • ΣΤΑΜΑΤΗΣ-ΣΑΜΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:37
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ, , ΣΟΥ ΑΦΗΝΩ ΠΙΣΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑ..
  ΣΟΥ ΑΦΗΝΩ ΔΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΗΣ ΣΟΥ...-Εννοούσε τα δυό αγόρια του--ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ- ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ.....
  Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε ο πατέρας την μάνα μας......
  Όλη αυτή η ιστορία γύρω από την δολοφονία του πατέρα μου, και από την ιστορία του μικρού χωριού μου, και των 18 παλικαριών που έδωσαν σαν ύστατη προσπάθεια και την ίδια τη ζωή τους, για να είμαστε ελεύθεροι, , -10 χρόνια είχε το όπλο στα χέρια του ο πατέρας, κυνηγώντας Ιταλούς Γερμανούς, και Εγγλέζους κατακτητές..η ιστορία του ΔΣΕ.ΣΑΜΟΥ-είναι καταγεγραμμένη από 5μελή ομάδα, [[ ο δημοκρατικός αγώνας της Σάμου...]]
  Και από την ταπεινότητά μου, [με δικά μου έξοδα, χωρίς στο πίσω μέρος του μυαλού να υπάρχει ούτε σκέψη για κέρδος] το βιβλίο Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ....Με αυτά τα λίγα θέλω να καταδείξω ότι η ζωή των κομμουνιστών έμπαινε πάντα, πάνω από το ατομικό συμφέρον......
  Δεν πρόλαβε ο χρόνος να χαράξει τα πρόσωπά τους........ΟΡΘΙΟΙ ΑΝ, και θανατωμένοι, οι ήρωες της εθνικής αντίστασης και του δ.σ.ε, , από ταξικό και αδελφικό χέρι..Για να μας δείχνουν το δρόμο με τη θυσία τους...
  Όρθιοι ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, , ν, αντισταθούμε στα νέα πέτρινα χρόνια που μας ετοίμασαν οι βρυκόλακες του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.. να μην υποκύψουμε... και να τους δείξουμε τη σημαίνει αδάμαστη ελληνική ψυχή....Με ενότητα, να αντιπαλέψουμε τον καινούργιο οικονομικό φασισμό... και να μην ξαναπέσουμε στην παγίδα-του καταστροφικού εμφυλίου αλληλοσπαραγμού..........
 • fromGR2UKΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:26
  Υπέροχο άρθρο.....
 • EΓΚΕΛΑΔΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:23
  Αίμα δικό του χύθηκε για την απελευθέρωση όσων ζούσαν μέσα στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, των ταπεινών και των φτωχών στη Βολιβία. Αυτό το αίμα χύθηκε για όλους όσους ζουν στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Αυτό το αίμα χύθηκε για όλους τους λαούς της Αμερικής. Και χύθηκε και για το Βιετνάμ, γιατί όσο αγωνιζόταν στη Βολιβία ενάντια στην ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό, γνώριζε ότι πρόσφερε στο Βιετνάμ την ύψιστη έκφραση της αλληλεγγύης του!

  Απο τον επικήδειο λόγο του Φιντέλ στη μνήμη του Τσε στην τεραστια λαικη συγκεντρωση στην Αβάνα 18 Οκτωβρίου 1967.
 • ΑγγελικηΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:20
  ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ, ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΟ 40 ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ, ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ.ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ, ΤΟΤΕ [ ΚΑΝΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ].ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΚΑΝΕ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΙΝΔΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΞΕΡΩ ΘΑ ΣΠΕΥΣΕΤΕ ΝΑ ΑΜΥΝΘΗΤΕ ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ.ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΟΜΩΣ , ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ.
 • mariaΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:13
  Καταπληκτικό άρθρο!!!
 • ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 11:03
  H ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ.

  ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΑΡΚΕΙ.

  ΤΙΜΗ Κ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

  ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ...
 • ΧρυσήΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 10:36
  Όποιο άρθρο σας..οποιαδήποτε στιγμή..είναι τόσο επίκαιρο..γιατί έχει επιχειρηματολογία εμφανή, ιστορική, αληθινή..ευχαριστούμε.....
 • ΔέσποιναΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 10:23
  Venceremos, Ernesto...Venceremos!
  Κύριε Μπογιόπουλε, τα σέβη μου.
 • Π.Π.Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 10:23
  Δεν ανηκα στην αριστερα, και τωρα δεν ανηκω σε κανεναν πολιτικό χώρο, αλλα στις αξιες και τις σκεψεις που νομιζω οτι ειναι χρησιμες για την ηθικη και την προοδο , οχι μόνο τη δικη μου αλλα και της χωρας. Θελω να συγχαρω τον κ Χατζηνικολαου διοτι ο κ Μπογιοπουλος εχει εναν ιδιαιτερο τροπο να περνα εξοχα προβληματισμους, ακομα και σε ανθρωπους που ηταν αντιθετοι στην αριστερα. Με λιγα λογια ανοιγει οριζοντες και δεν υποαρχει κατι καλυτερο απο μια κοινωνια με ανοικτες ηθικες ιδεες, ειτε περνουν απο τη δεξια στην αριστερα ειτε απο την αριστερα στη δεξια.
 • ΓΙΩΡΓΟΣΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 09:53
  Καλημέρα κ. Μπογιόπουλε. Καλημέρα αγαπητοί μου συν-αναγνώστες.
  Επειδή μιλάμε για ένα, επιπλέον, εξαιρετικό άρθρο, σε συνδιασμό με τα λεγόμενα των προηγούμενων ημερών για το ότι "έφυγε..ή μάλλον τον έδιωξαν απο τον Ριζοσπάστη", δύο πράγματα αξίζει να ειπωθούν και να παραδεχτούμε όλοι:
  1. Ολοι εσείς που κατηγορείται το Κ.Κ.Ε. για το ότι έφυγε απο τον Ριζοσπάστη, μάλλον δεν έχετε διαβάσει την δήλωση του κ. Μπογιόπουλου στον Ριζοσπάστη ελάχιστες ημέρες απ' όταν έφυγε. Καλό θα είναι να ψάξετε να την βρείτε. Δεν θα σας πω σε ποιό φύλλο είναι, μπας και σας δωθεί η δυνατότητα... αφού συμφωνείται με τα τωρινά άρθρα του ντε! με τον κ. Μπογιόπουλο, να διαβάσετε έστω και από ανάγκη μερικές σελίδες απο τον Ριζοσπάτη... ψάχνοντας την δήλωση! Βέβαια, ομολογώ ότι στην περίπτωση του κ. Μπογιόπουλου ισχύει η ... διαθήκη- παρακαταθήκη του κ. Φλωράκη "οι ζευγάδες φεύγουν... η σπορά μένει..."
  2. Επειδή, βλέπω πολλούς υποστηρικτές του κ. Μπογιόπουλου ( που ανάθεμα αν διάβαζαν τον "Ημεροδρόμο" στον Ριζοσπάστη....), εδώ ισχύουν τα σοφά λόγια πάλι του κ. Φλωράκη "τιμούν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς".... και ασφαλώς εννούσε τους κομμουνιστές και το Κ.Κ.Ε.
  Συγχαρητήρια κ. Μπογιόπουλε για τα άρθρα σας.
  Είμαι σίγουρος ότι δεν θα μας διαψεύσετε όπως τόσοι και τόσοι που "πέρασαν απο τον Ριζοσπάστη και βρέθηκαν ... μην πω και εγώ που....
  Θα θυμίσω μερικά ονόματα γιατί αξίζει τον κόπο να θυμόμαστε και τους ζωντανούς - νεκρούς: κ.κ. Βαρεμένος Γ., Τσίμας Π. ( μέχρι και σε λίστες ταξιδιών της siemens υπήρχε αυτός!), Καλλίτσης Κ. ( υπεύθυνος τμήματος Οικονομικών της "Καθημερινής"), Λουπάκη Ε., Αγγελοπούλου Μ.. κ.λ.π. Α! Να μην ξεχάσω και τα "περισπούδαστα άρθρα" των κ.κ. Κοτζιά και Ανδρουλάκη ( της δεκαετίας του 1980) που ήταν για εμπεριστατωμένη μελέτη!!!
  Δεν έχει σημασία για εμένα αν έφυγαν και γιατί έφυγαν. Αλοίμονο. Αλλωστε ο καθένας έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται την τύχη και το πιστεύω του. Ομως... όμως επειδή τα στερνά ΝΙΚΟΥΝ τα πρώτα ( και ΔΕΝ τα τιμούν πάντα...) ε! δεν είναι και ότι καλύτερο να "φτύνει" ( συγγνώμη για την φράση) ο καθένας εκεί που έγλυφε....
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία!
  Καλή σας ημέρα.
 • ΑπόδημοςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 09:42
  Νίκο σε εκτιμώ πολύ γιατί ψάχνεις μεθοδικά και υποστηρίζεις τα λεγόμενά σου με στοιχεία. Το αρθρο σε γενικές γραμμές μου άρεσε πολύ.

  Όμως αυτή τη φορά θα σου κάνω κριτική, γιατί ο Τσε δεν εκτελέστηκε με δυο σφαίρες στο σβέρκο. Σε αυτό συνηγορεί όχι μόνο η κλασσική φωτογραφία, όπου ο αξιωματικός του βολιβιανού στρατού δείχνει ένα από τα τραύματά του στην κοιλιακή χώρα, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει τραύματα εξόδου στο λαιμό, το πρόσωπο ή το στήθος (που στην περίπτωση του εξ επαφής πυροβολισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερα απ' τα τραύματα εισόδου).
 • ΘανάσηςΠαρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, 09:22
  pueblo unido, jamas sera vencido
  Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος!

 • Αθήνα5°CΥψηλή:9°C
  Χαμηλή:4°C
 • Θεσ/νίκη-1°CΥψηλή:4°C
  Χαμηλή:-1°C
 • Πάτρα5°CΥψηλή:11°C
  Χαμηλή:3°C
 • Ηράκλειο12°CΥψηλή:12°C
  Χαμηλή:7°C
 • Λάρισα-2°CΥψηλή:6°C
  Χαμηλή:-4°C