Κατ’ αρχήν συμφωνία

Κατ’ αρχήν συμφωνία

 

Κατ’ αρχήν συμφωνία για το κυπριακό Μνημόνιο φαίνεται ότι έχει προκύψει μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας. Την σύγκλιση των απόψεων για τη δανειοδότηση της χώρας ανακοίνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η βασική εκκρεμότητα προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία είναι η έκθεση αξιολόγησης προκειμένου να καθοριστεί το ακριβές ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Το θέμα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου το Eurogroup εντός του ίδιου μήνα να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία και να προχωρήσει η έγκριση της δανειοδότησης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζει ότι όλη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του επόμενους έτους και στη συνέχεια η κυπριακή οικονομία θα είναι σε θέση να αντλήσει ρευστότητα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις έκανε λόγο χθες για «αποφασιστική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου το οποίο μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενός εμπράγματου ελέγχου και μετά από συμφωνία του Eurogroup.

Στην πρόοδο των συνομιλιών αναφέρθηκαν και οι δανειστές της Κύπρου. Σε κοινή δήλωση η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ανέφεραν ότι «οι αρχές (της Κύπρου) και οι ομάδες της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στις βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».

«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αντίστοιχες έδρες (της κάθε αντιπροσωπείας), με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς ένα πιθανό πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου για τις τράπεζες, που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα δώσουν περαιτέρω πληροφόρηση στις συζητήσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Κύπρου για χρηματοδοτικές λύσεις που θα συμβαδίζουν με τη βιωσιμότητα του χρέους» κατέληξε η κοινή δήλωση.

Λευκωσία: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε

Κλίμα αμηχανίας επικρατεί στη Λευκωσία για το πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μακρά και πολύ σκληρή» τη διαπραγμάτευση. Καταφέραμε με βάση το σχεδιασμό που κάναμε για τη διατήρηση συγκεκριμένων κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού και ταυτόχρονα εργαστήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσουμε και ζωντανή την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες μέρες που να αξιοποιηθούν για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά, είπε ο Στέφανος Στεφάνου.

Την ίδια στιγμή σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνοκυπρίους, δηλαδή το 58% των πολιτών, εγκρίνουν την υπογραφή μνημονίου από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ