Ελεύθερος ο οδηγός του Οσάμα

Ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον ακύρωσε σήμερα την καταδίκη του Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν, πρώην οδηγού του Οσάμα Μπιν Λάντεν, εκτιμώντας ότι η υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας δεν αποτελούσε έγκλημα πολέμου μεταξύ 1996 και 2001.

Ο Χαμντάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος, αφού κρατήθηκε επί επτά χρόνια στη φυλακή του Γκουαντάναμο, όμως η απόφαση του εφετείου ενδέχεται να αφορά και άλλους υπόπτους, καθώς πολλοί από τους κρατούμενους στην αμερικανική φυλακή στην Κούβα κατηγορούνται για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Το εφετείο της Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η κατηγορία δεν μπορεί να βασίζεται αναδρομικά σε μεταγενέστερο αμερικανικό νόμο που κατατάσσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας στα εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η κατηγορία θα έπρεπε να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο που ορίζει συγκεκριμένες μορφές τρομοκρατίας ως εγκλήματα πολέμου.

Υπενθμίζουμε ότι ο Χαμντάν ήταν ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που καταδικάστηκε για «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας» από ειδικό στρατοδικείο το 2008. Τότε είχε καταδικαστεί σε πενταετή κάθειρξη, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει την καταδίκη του σε φυλάκιση 30 ετών.

 

 

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ