Σε εξέλιξη αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία – Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν έως τώρα 181 στόχους – Οκτώ άμαχοι νεκροί

Λίγες ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία ξεκίνησε και η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας το βράδυ της Τετάρτης.Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, μάλιστα, αναφέρει ότι Τούρκοι στρατιώτες διείσδυσαν ανατολικά του Ευφράτη σε τρία σημεία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους — θέσεις κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε μέσω Twitter, το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέροντας πως το όνομα της επιχείρησης είναι “Πηγή Ειρήνης”. «Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον τρομακτικό διάδρομο που προσπαθεί να διαμορφωθεί στα νότια σύνορα και να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», σημειώνει.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μάλιστα φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο του, τη στιγμή που δίνει την εντολή στον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ώστε να ξεκινήσει η τουρκική επιχείρηση στη Συρία.

Λίγα λεπτά μετά το tweet του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία τουρκικά F-16 έπληξαν στόχους στην πόλη Ras –al Ayn.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία ενημέρωσε τόσο τη Δαμασκό, όσο και τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την στρατιωτική επιχείρηση που διενεργεί στη βορειοανατολική Συρία.

Σε δηλώσεις του, μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία έστειλε διπλωματική νότα στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσει τη Δαμασκό σχετικά με την διασυνοριακή επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Οκτώ άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεότερο απολογισμό του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης.

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.Την ίδια στιγμή, πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, αναφέρει ότι τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, έπειτα από τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν οι τουρκικές δυνάμεις, έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Η Άγκυρα ξεκίνησε σήμερα τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με την Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχής στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Η τουρκική επιχείρηση, που ξεκίνησε την Τετάρτη στη βορειοανατολική Συρία, προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις.

Εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών θα συγκληθεί αύριο, Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση. «Αν το σχέδιο εμπεριέχει τη δημιουργία μιας αποκαλούμενης ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει ο,τιδήποτε για αυτό», δήλωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Παράλληλα, ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. «Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τι είχε προηγηθεί: Οι διαβεβαιώσεις Τσαβούσογλου και τα τηλεφωνήματα Ερντογάν σε Τραμπ και Πούτιν Νωρίτερα σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ενημερωθούν για το πότε η Τουρκία θα ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της πρόθεσής της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλγερία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επίθεση και πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μοναδικός στόχος της επίθεσης, είπε, είναι μαχητές στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε και τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Αμερικανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Άγκυρα θα εξαπολύσει την επίθεση, επειδή η Ουάσιγκτον καθυστέρησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία στην περιοχή μιας «ασφαλούς ζώνης».

Στο μεταξύ, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε σήμερα πως ανώτεροι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Ένας βοηθός του Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα πως τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα προωθηθούν «σύντομα» στο εσωτερικό της Συρίας, σε μια κίνηση για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα φάση στον πόλεμο της Συρίας και να βαθύνει την αναταραχή στην περιοχή.

Εξάλλου το NTV μετέδωσε πως ο βοηθός του προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν είπε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, πως η επιχείρηση της Τουρκίας έχει στόχο να καθαρίσει τα σύνορά της από μαχητές και να εξασφαλίσει την επιστροφή σύρων προσφύγων. Ο Καλίν και ο Ο’Μπράιεν συζήτησαν επίσης για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα πάντα με το NTV.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, σήμερα το μεσημέρι ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή και της στρατιωτικής επιχείρησης.

Στο τηλεφώνημα, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για μία πολιτική διαδικασία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Πηγή ΦΩΤΟ: T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ