Ανησυχία για την κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στο Στενό του Ορμούζ – Η Βρετανία καλεί τον Ιρανό επιτετραμμένο – ΒΙΝΤΕΟ

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, μετά την εμπλοκή του σε ατύχημα. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το δεξαμενόπλοιο Stena Impero συγκρούστηκε με ιρανικό αλιευτικό, ενώ αγνόησε το σήμα κινδύνου που του είχε στείλει το ιρανικό σκάφος. Έτσι, οι Αρχές του Ιράν οδήγησαν το δεξαμενόπλοιο στο κοντινό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, με το πλήρωμα του να παραμένει εντός του δεξαμενοπλοίου, ενώ διεξάγεται έρευνα για το ατύχημα που συνέβη, με την εμπλοκή ιρανικού αλιευτικού σκάφους

Τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ενδεχόμενο να καταθέσουν για τεχνικά ζητήματα, πρόσθεσε ο υπεύθυνος της λιμενικής αρχής στην περιοχή, Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA. “Αν κριθεί απαραίτητο και μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών, το πλήρωμα ενδέχεται να καταθέσει για τεχνικά θέματα” είπε ο ίδιος όπως μετέδωσε το ISNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Ορμούζ, μετά τη σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος κι αφού το δεξαμενόπλοιο αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το αλιευτικό, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε βίντεο από το δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατέσχεσε χθες το Ιράν. Στο βίντεο αυτό, το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά τη χθεσινή κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενοπλοίου Stena Impero, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του κι εξέφρασε την “οξεία απογοήτευσή του” για την κατάσχεση του Stena Impero. “Μόλις μίλησα με τον Ζαρίφ κι εξέφρασα την οξεία απογοήτευσή μου, καθώς με είχε διαβεβαιώσει το προηγούμενο Σάββατο ότι το Ιράν ήθελε την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Συμπεριφέρθηκαν αντίθετα” έγραψε ο ίδιος στο Twitter και πρόσθεσε στην ανάρτησή του: “Αυτό έχει να κάνει με ενέργειες κι όχι με λόγια, αν θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο και να το ξεπεράσουμε. Η βρετανική ναυτιλία πρέπει και θα προστατευτεί”. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν επίσης, την ανησυχία τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT.com, Πηγή φωτό: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ