Ρεκόρ ζέστης στη Γαλλία – Στους 45,9 βαθμούς ο υδράργυρος – ΦΩΤΟ

Το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη Γαλλία καταρρίφθηκε σήμερα καθώς στις 16:00 (τοπική ώρα) καταγράφηκε θερμοκρασία 45,9 βαθμών Κελσίου στην πόλη Gallargues-Le-Montueux στη νότια Γαλλία.

«45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», έγραψε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter. Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας του Αυγούστου 2003 -όταν είχε καταγραφεί θερμοκρασία 44,1 βαθμών Κελσίου- είχε ήδη καταρριφθεί το μεσημέρι στο Καρπαντρά, με 44,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια καταγράφηκε θερμοκρασία 45,1 βαθμών Κελσίου στην πόλη Βιλβιέιγ στον νομό Γκάρντ.

Με προέλευση από τη Σαχάρα, ο καυτός αέρας ωθεί τον υδράργυρο σε ύψη πρωτόγνωρα έως σήμερα: πρόκειται για «τιμές που δεν καταγράφηκαν ποτέ» στη μητροπολιτική Γαλλία, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.

Οι γαλλικές αρχές έθεσαν τέσσερα διαμερίσματα του γαλλικού νότου, για πρώτη φορά, σε «κόκκινο συναγερμό», ένα επίπεδο που επιβάλλει, μεταξύ άλλων την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών και ενισχυμένα προληπτικά μέτρα για τον ευάλωτο πληθυσμό.

Πηγή φωτό: AFP, ΜΕΤΕΟ FRANCE

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ