Ο Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το FBI για τη δολοφονία Κασόγκι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ να διενεργηθεί έρευνα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Την περασμένη εβδομάδα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Ανιές Καλαμάρ έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή έκθεση για τον φόνο, κρίνοντας ότι πρέπει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ανάμεσα στις συστάσεις της Καλαμάρ ήταν το FBI να αρχίσει να διεξάγει έρευνα και να προχωρήσει στην «άσκηση ποινικών διώξεων στις ΗΠΑ».

Ερωτηθείς επανειλημμένα εάν θα επιτρέψει στο FBI να διενεργήσει έρευνα για την υπόθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεοπτική εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC News η οποία μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ο Τραμπ απάντησε: «νομίζω ότι γίνεται επίμοχθη έρευνα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να συμπληρώσει «δείτε τι γίνεται στη Σαουδική Αραβία, κοιτάξτε το Ιράν, κοιτάξτε άλλες χώρες, δεν θα αναφέρω ονόματα, δείτε τι γίνεται», ενώ επανέλαβε κατόπιν πως το σουνιτικό βασίλειο είναι μεγάλος αγοραστής αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προτάσσει την υπεράσπιση της στρατηγικής σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, παρά τις έντονες ανησυχίες για τον πόλεμο στην Υεμένη στον οποίο έχει εμπλακεί το Ριάντ από το 2015 και παρά την κατακραυγή για τη δολοφονία του Κασόγκι.

Το βασίλειο απέρριψε την έκθεση του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η ηγεσία του δεν διαδραμάτισε τον παραμικρό ρόλο στη δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ενώπιον σαουδαραβικών δικαστηρίων έχουν οδηγηθεί 11 κατηγορούμενοι για την υπόθεση· πέντε εξ αυτών αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ