Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναστέλλει «εν μέρει» τη διανομή τροφίμων στην Υεμένη

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι θέτει σε εφαρμογή «μερική αναστολή» της βοήθειας που χορηγεί σε τρόφιμα στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, η οποία ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

«Σε αυτό το στάδιο, με την υποστήριξη όλου του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, αναστέλλουμε [το πρόγραμμα διανομής τροφίμων] μόνο στην πόλη Σαναά, [απόφαση που] επηρεάζει 850.000 ανθρώπους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΕΠ.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα χορήγησης τροφίμων σε υποσιτισμένα παιδιά, εγκύους και μητέρες που θηλάζουν την περίοδο της αναστολής.

«Η απόφαση πάρθηκε ως μέτρο της ύστατης προσφυγής έπειτα από το αδιέξοδο στις μακρές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία ώστε να γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπεται η εκτροπή των τροφίμων από τους πιο ευάλωτους Υεμενίτες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΕΠ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε, η υπηρεσία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους αντάρτες να του δώσουν τον χώρο και την ελευθερία για να επιχειρεί βάσει των αρχών της ουδετερότητας, της ανεξαρτησίας και της ανθρωπιάς στη Σαναά.

«Η ακεραιότητα της επιχείρησής μας απειλείται η υπευθυνότητά μας απέναντι σε αυτούς που βοηθάμε υπονομεύεται», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του αραβικού κόσμου, μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν. Οι Χούθι εξεδίωξαν τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές από την πρωτεύουσα στα τέλη του 2014.

Η σύρραξη έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχει φέρει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα πρόθυρα του λιμού και οδήγησε να ξεσπάσουν επιδημίας χολέρας και διφθερίτιδας καθώς προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις υποδομές υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και στις υποδομές του συστήματος παιδείας.

Το ΠΕΠ επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα σύστημα «βιομετρικής αναγνώρισης» ώστε να αποτρέπεται η «εκτροπή» της βοήθειας σε τρόφιμα που χορηγεί. Ως τώρα, δεν έχει υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τους Χούθι. Μολαταύτα, η υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Ρώμη, εκφράζει «αισιοδοξία» ότι θα βρεθεί λύση.

Το ΠΕΠ διανέμει τρόφιμα σε πάνω από 10 εκατομμύρια Υεμενίτες κάθε μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ