Αναστασιάδης για Τουρκία: Πρόκειται για απειλή εναντίον της ειρήνης – Δεν επιθυμούμε την κρίση

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι MED7 στη Βαλέτα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ισχυρή αλληλεγγύη που έλαβε από τους εταίρους του, για τις δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Reuters για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία, τόνισε: «Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε». Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση. Το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας».

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, «αυτό είναι αυτό που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης». Σχετικά με το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Η Τουρκία, στο μεταξύ, δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Anadolu που επιβεβαιώνουνκαι το πρωτοσέλιδο της Realnewsπου κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο., υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη Μεσόγειο υποστηρίζοντας πως «μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου και γνωρίζουν σχετικά με τον διαμοιρασμό δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Η δική τους ένσταση είναι τα βήματα που γίνονται μονομερώς, πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν».

Επισήμανε ότι μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει «αναγνώριση» και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι καμία συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει.

«Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», επισήμανε και υποστήριξε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν αδειοδοτήσει την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας ο Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ