Δέκα στρατιώτες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών στα σύνορα Νιγηρίας-Νίγηρα

Δέκα στρατιωτικοί — πέντε στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα, πέντε της Νιγηρίας — σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των δύο κρατών εναντίον ένοπλων «κακοποιών στοιχείων» σε περιοχές των συνόρων, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα.

Σκοτώθηκαν «πέντε (στρατιώτες) του Νίγηρα και πέντε της Νιγηρίας» στις μάχες, που εκτυλίχθηκαν σε μια περιοχή ανάμεσα στην περιοχή Μαράντι του Νίγηρα (κεντρικά-νότια) και τα σύνορα με τη Νιγηρία. «Έντεκα κακοποιοί εξουδετερώθηκαν (σ.σ.: σκοτώθηκαν)», πρόσθεσε ο υπουργός Κάλα Μουτάρι.

Οι δυνάμεις της Νιγηρίας έχουν αναλάβει «την ταυτοποίηση των πτωμάτων των κακοποιών», συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Μαράντι για την κηδεία των στρατιωτικών του Νίγηρα που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Επρόκειτο για επιχείρηση εναντίον ένοπλων κακοποιών, όχι των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ, αν και συχνά η Νιαμέι χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο, «κακοποιά στοιχεία», όταν αναφέρεται στα μέλη της οργάνωσης αυτής, διευκρίνισε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.

Οι μάχες ξέσπασαν «το Σάββατο το πρωί» ανάμεσα στη Μαράντι και την Πολιτεία Ζανφάρα της Νιγηρίας. Υπήρξαν επίσης «πολλοί τραυματίες» στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών, πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Πρόκειται για τις πιο βαριές απώλειες που έχουν υποστεί οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών στις κοινές επιχειρήσεις αυτού του είδους.

Τα σύνορα των δύο χωρών έχουν μετατραπεί σε «άδυτο» συμμοριών κακοποιών, που χρησιμοποιούν μια περιοχή που καλύπτεται από πυκνό δάσος ως ορμητήριο, σύμφωνα με τις αρχές του Νίγηρα.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, η Νιαμέι είχε ανακοινώσει πως περίπου τριάντα από αυτούς τους «κακοποιούς» σκοτώθηκαν και πολλές από τις βάσεις τους καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων.

Από τον Αύγουστο, οι αρχές του Νίγηρα ενίσχυσαν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στην περιοχή Μαράντι, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μαζική έλευση προσφύγων που εγκατέλειπαν τη Νιγηρία εξαιτίας της δράσης διαφόρων ένοπλων συμμοριών.

Όμως η κατάσταση επιδεινώθηκε, σε βαθμό που οι πρόεδροι του Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου και της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι συμφώνησαν να υπάρξει διμερής «στρατιωτική συνεργασία» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα, ο Μοχάμεντ Μπαζούμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή.

Οι κακοποιοί προχωρούν σε απαγωγές ανθρώπων και απατούν λύτρα, επιτίθενται σε εμπόρους και κάνουν ζωοκλοπές «μεγάλης κλίμακας», αρπάζοντας βοοειδή που κατόπιν οδηγούν στη Νιγηρία, είχε προσθέσει ο υπουργός.

Οι δύο χώρες καλούνται εξάλλου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ. Η περιοχή Ντίφα φιλοξενεί πάνω από 300.000 πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, χιλιάδες από τους οποίους επιβιώνουν μόνο χάρη στη βοήθεια και την αλληλεγγύη του πολύ φτωχού τοπικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ