Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση στο Στρασβούργο – ΦΩΤΟ – BINTEO

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου δώδεκα τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλου το βράδυ της Τρίτης στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του Στρασβούργου. Παρότι ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, ο δήμαρχος της πόλης Ρόλαντ Ρις σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι νεκροί είναι τέσσερις και οι τραυματίες δέκα.

Άκαρπη ήταν η αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή κοντά στον Καθεδρικό Ναό του Στρασβούργου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Reuters.

Εκατοντάδες Γάλλοι αστυνομικοί συμμετέχουν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον 29χρονο Cherif Chekatt, που είναι ο φερόμενος δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών, διαφεύγει και δεν είναι γνωστό αν βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι ο 29χρονος Σερίφ Τσεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο, o οποίος ήταν γνωστός στις αρχές, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και το όνομά του βρισκόταν στην λίστα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας με τα πρόσωπα που συνιστούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια.

Αυτός είναι ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο – ΦΩΤΟ

Ο φερόμενος ως δράστης της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο του Στρασβούργου ήταν γνωστός στις Αρχές για εγκληματικές δραστηριότητες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ.

Ο 29χρονος συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Σύμφωνα με έγκυρες αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος διέφυγε τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια εισβολής της αστυνομίας στο διαμέρισμά του.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και χειροβομβίδες, οι οποίες κατασχέθηκαν, ενώ ο ίδιος ύποπτος διέφυγε έχοντας όπλα στην κατοχή του. Η έρευνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούσε υπόθεση ληστείας.

Κύρτσος στον Realfm 97,8 για την επίθεση στο Στρασβούργο: Πυροβολούσε όποιον έβλεπε – Έτρεχα με εκατοντάδες άλλους για να σωθώ

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος βρισκόταν στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του Στρασβούργου κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης.

“Κατά τις 8 το βράδυ έγινε το συμβάν. Περπατούσα είχα ραντεβού με άλλους ευρωβουλευτές και συνεργάτες να φάμε σε ένα εστιατόριο κοντά στην κεντρική πλατεία, εκεί που είναι το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, και ξαφνικά άκουσα τους πυροβολισμούς. Ήμουν σε απόσταση 50-80 μέτρων, ο κόσμος άρχισε να τρέχει, μπήκαμε στα στενά και μετά ακούσαμε μία δεύτερη ριπή, ίσως να υπήρξε και τρίτη, η οποία ήταν από άλλο μέρος που σημαίνει ότι αυτός μετακινείτο και πυροβολούσε όποιον έβλεπε”, είπε ο κ. Κύρτσος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Τρέξαμε καμιά 300 μέτρα, έφτασα στην περίμετρο σε μία γέφυρα του ποταμού οπού εκεί ήταν αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο σε αυτούς που έμπαιναν κυρίως και εκεί μας είπαν ότι είτε μπορείτε να φύγετε, να βγείτε δηλαδή από την περίμετρο του κέντρου, είτε να μπείτε σε ένα εστιατόριο ή όπου θέλετε και να παραμείνετε εγκλωβισμένοι τις επόμενες ώρες για να δούμε τι θα γίνει. Εγώ προτίμησα να φύγω” σημείωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

“Είναι φοβερό, εγώ κοιτούσα το δέντρο και σκεφτόμουν τι ωραία που είναι η ατμόσφαιρα και ξαφνικά έτρεχα με εκατοντάδες άλλους για να σωθώ.”

Ακούστε το ηχητικό:

Βίντεο ντοκουμέντο από το αιματηρό περιστατικό στο Στρασβούργο – Η στιγμή των πυροβολισμών

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή των πυροβολισμών στο Στρασβούργο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα franceNews24 μέσω του twitter.

Στο βίντεο ακούγονται οι πυροβολισμοί και φωνές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα από το αιματηρό περιστατικό στη γαλλική πόλη υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τραυματίες και ένας νεκρός.

Υφυπουργός Εσωτερικών Γαλλίας: Δεν έχουν επιβεβαιωθεί τρομοκρατικά κίνητρα για την επίθεση στο Στρασβούργο

Την προσοχή ως προς τη χρήση του όρου «τρομοκρατική» για την επίθεση στο Στρασβούργο, συνέστησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Λοράν Νουνιές, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Inter.

Στο ερώτημα εάν θεωρείται σίγουρο ότι ο δράστης είχε τρομοκρατικά κίνητρα ο Νουνιές απάντησε: «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω. Πρόκειται για ένα άτομο γνωστό για ποινικά αδικήματα, δεν υπήρχαν όμως ενδείξεις ότι ήταν έτοιμος να περάσει σε τρομοκρατική δράση. Καταδικάστηκε επανειλημμένα σε φυλάκιση και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκε σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και την πρακτική της, και γι’ αυτό είχε φάκελο « S», δηλαδή ήταν υπό παρακολούθηση. Παρουσίαζε ενδείξεις ότι είχε ροπή προς την τρομοκρατία αλλά δεν είχε περάσει στην τρομοκρατική δράση, γι αυτό δεν παρακολουθείτο.

“Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι υπήρξαν τρομοκρατικά κίνητρα για την επίθεση στο Στρασβούργο, γι’ αυτό συνιστώ μεγάλη προσοχή επ’αυτού” τόνισε ο Νουνιές.Κεφαλογιάννης: Είδαμε ανθρώπους πεσμένους στον δρόμο

Αρκετοί ήταν οι Έλληνες ευρωβουλευτές που βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο του Στρασβούργου, όπου σημειώθηκε αιματηρή επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον του κόσμου που βρισκόταν σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Ένας από τους ευρωβουλευτές εκείνους ήταν και ο Μανόλης Κεφαλογιάννης ο οποίος μιλώντας στο cretapost.gr διαβεβαίωσε ότι όλοι οι συνάδελφοί του με τους οποίους μπόρεσε να μιλήσει είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, κινούνταν μαζί με κάποια άτομα στον δρόμο με κατεύθυνση προς το ξενοδοχείο του, όταν ξαφνικά αντιλήφθηκαν κόσμο να τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση και τους αστυνομικούς να κατευθύνουν τους πολίτες σε καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες προκειμένου να προφυλαχθούν.

“Βρισκόμασταν σε απόσταση 100 μέτρων από το συμβάν. Πληροφορηθήκαμε ότι είχαν πέσει πυροβολισμοί και είδαμε δύο ανθρώπους πεσμένους στον δρόμο” μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και τα άτομα που τον συνόδευαν οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου και παρέμειναν για λίγο. Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης, μπόρεσε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο του, λόγω της γειτνίασης του κτιρίου με το σημείο όπου βρισκόταν.O Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει στο enikos.gr τη στιγμή της επίθεσης στο Στρασβούργο

Τη στιγμή της επίθεσης στο Στρασβούργο περιέγραψε στο enikos.gr ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος σε καφετέρια της γαλλικής πόλης.

«Ήμασταν στην καφετέρια με άλλους τρεις Έλληνες και την ώρα που βγαίναμε απ’ αυτή, έπεσαν οι πυροβολισμοί», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Κατευθείαν μπήκαμε μέσα, η ιδιοκτήτρια της καφετέριας άρχιζε να φωνάζει «τρομοκράτης, τρομοκράτης». Έκλεισαν οι πόρτες και τα φώτα. Τώρα είμαστε αποκλεισμένοι στο πίσω μέρος του μαγαζιού και περιμένουμε οδηγίες από τις Αρχές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ