Στη φυλακή Ελληνοκύπριος που κακοποίησε ανήλικη με νοητική υστέρηση

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του, επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 4 ετών σε Ελληνοκύπριο ηλικίας 48 ετών, τον οποίο έκρινε ένοχο σε δυο κατηγορίες που αφορούσαν την σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης, από τη Λευκωσία, ηλικίας σήμερα 16 ετών, με ήπια νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κακουργιοδικείου, ο 48χρονος είχε παραδεχθεί άλλες 7 κατηγορίες που αφορούσαν επίσης κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης στις οποίες του επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 3 ετών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά την περίοδο Ιουνίου 2016 και Μάιου 2017, όταν η ανήλικη ήταν ηλικίας μεταξύ 14 με 15 χρονών, στο σπίτι του κατηγορούμενου, το οποίο η ανήλικη επισκεπτόταν λόγω φιλικής σχέσης της με τα παιδιά του.

Με την ίδια απόφασή του, το κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε τον κατηγορούμενο σε 5 κατηγορίες που αφορούσαν, η μια απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης και οι άλλες τέσσερις άσεμνες επιθέσεις.

Στον καθορισμό του ύψους της ποινής λήφθηκε υπόψη από το Δικαστήριο, το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου καθώς και το γεγονός ότι παρέμεινε υπό κράτηση για διάστημα 18 μηνών, λόγω του ότι δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τους όρους εμφάνισης που του είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο.

Επιβάλλοντας την ποινή στον κατηγορούμενο, το Δικαστήριο ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση του είδους αφού ο κατηγορούμενος, εκμεταλλεύθηκε την παιδική αφέλεια της ανήλικης. ενώ αδιαφόρησε πλήρως για τα ψυχικά και άλλα τραύματα που της προκάλεσε.

Αφού, περαιτέρω, τονίστηκε η ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών στα σεξουαλικά αδικήματα, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζουν, επέβαλε στον κατηγορούμενο τις πιο πάνω ποινές, ενόψει και των επιβαρυντικών παραγόντων που συνέτρεχαν, όπως, το νεαρό της ηλικίας του θύματος αφού ήταν 14 ετών όταν έγινε η σεξουαλική κακοποίηση, τη νοητική της κατάσταση, τη μεγάλη διάρκεια των παρενοχλήσεων, τα ψυχικά τραύματα που έχει υποστεί το θύμα και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είναι πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά από το θύμα.

Καταληκτικά, το Δικαστήριο, εξέφρασε «τον αποτροπιασμό του για τις ανίερες πράξεις του κατηγορούμενου, αισθήματα που απηχούν τη δικαιολογημένη ανησυχία της κοινωνίας για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα σεξουαλικά αδικήματα».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ