NAVTEX στη NAVTEX της Λευκωσίας η Τουρκία: Παράνομες οι έρευνες του Barbaros, λέει η Κύπρος

Τον ισχυρισμό ότι μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα επαναλαμβάνει και εμπράκτως η Τουρκία σε NAVTEX που εξέδωσε προκειμένου να απαντήσει στην Αναγγελία των Κυπριακών Αρχών, που προειδοποιεί ότι οι νέες έρευνες του Barbaros είναι παράνομες καθώς αφορούν περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη τουρκική NAVTEX (1254/18) εκδόθηκε την Πέμπτη και αφορούσε παράνομες σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Οι Κυπριακές Αρχές αντέδρασαν αμέσως εκδίδοντας NAVTEX NR 416/18 με την οποία δηλώνουν ότι η τουρκική αναγγελία αφορά μη εξουσιοδοτημένες και παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και προειδοποιεί ότι αυτή ενέργεια συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και είναι ποινικά κολάσιμη από την νομοθεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Η Τουρκική απάντηση ήρθε το πρωί της Παρασκευής καθώς οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν την NAVTEX 1265/18 στην οποία αναφέρουν τα εξής: Τα υπό τουρκική σημαία σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας για λογαριασμό της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας 1254/18 ισχύει και είναι ενεργή. Ο Σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει τέτοιες Αναγγελίες για την ασφάλεια των ναυτιλομενων.

Επιπροσθέτως η «Κύπρος» που αναφέρεται στην NAWARN της Λάρνακας δεν είναι το αυθεντικό συνεταιριστικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

Επίσης η Τουρκία διακηρύσσει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν συνιστά καμιά μορφή αναγνώρισης της ελληνοκυπριακής διοίκησης ούτε προδικάζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της Τουρκίας που εκπηγάζουν από τις Συνθήκες Εγγύησής και Εγκαθίδρυσης του 1960.

Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης μεσω της NAVTEX της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν έγιναν ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».

Η Λευκωσία αναμένει τώρα την επόμενη κίνηση της Τουρκίας και εάν τελικά το Barbaros θα επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι το Σάββατο οπότε λήγει και η παράνομη τουρκική έρευνα ή αν θα συνεχίσει τις έρευνες σε κάποιο άλλο σημείο της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η τουρκική NAVTEX TURNHOS N/W : 1265/18

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA AND SUPPORTING VESSELS M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF, ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NO. 1254/18 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.

3. ADDITIONALLY, THE “CYPRUS” MENTIONED IN LARNACA NAVWARN NR 416/18 IS NOT THE ORIGINAL PARTNERSHIP STATE ESTABLISHED IN 1960.

4. THEREFORE, TURKEY DECLARES THAT THE TERM OF “CYPRUS” NEITHER AMOUNT TO ANY FORM OF RECOGNITION OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION NOR PREJUDICE TURKEY’S RIGHTS AND OBLIGATIONS EMANATING FROM THE TREATY OF GUARANTEE AND THE TREATY OF ESTABLISHMENT OF 1960.

5. THE EFFORTS TO LEGITIMATIZE ILLEGAL CLAIMS OF THE GREEK CYPRIOT ADMINISTRATION THROUGH LARNACA NAVWARN NR 416/18 ARE NULL AND NEITHER WAS NOR WILL BE ACCEPTED BY TURKEY.

Η Κυπριακή NAVTEX

06 1400 UTC DEC 2018

JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

NAVIGATIONAL WARNING NR 416/18

ALL BE ADVISED THAT THE NW NR1254/18 FA-84 FOR SEISMIC SURVEY BY R/V “BARBAROS HAYREDIN PASA” AND ITS SUPPORTING VESSELS M/V ”TANUX 1″ AND R/V ”APOLLO MOON” ARE CONCERNING UNAUTHORIZED AND ILLEGAL OPERATIONS IN THE EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE AND THE CONTINENTAL SHELF OF THE REPUBLIC OF CYPRUS. THIS ACTION CONSTITUTES A VIOLATION OF THE INTERNATIONAL LAW AND MARITIME SAFETY PROCEDURES AND ALSO A CRIMINAL OFFENCE UNDER THE LAWS OF THE REPUBLIC OF CYPRUS.

FOR MORE INFORMATION YOU ARE KINDLY REQUESTED TO CONTACT THE JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO/5BA

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ