Πούτιν: Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση της κρίσης – Θα συνεχίσουμε την σύγκρουση

«Ο πόλεμος θα συνεχίζεται» στην ανατολική Ουκρανία όσο οι σημερινές ουκρανικές αρχές «θα παραμένουν στην εξουσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Οι σημερινές ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε το 2014. «Κυρίως με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

«Όσο θα παραμένουν στην εξουσία, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Είναι πάντα πιο εύκολο να δικαιολογούν τις οικονομικές αποτυχίες από τον πόλεμο» επιρρίπτοντας την ευθύνη σε έναν “ξένο εισβολέα”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία, η οποία το 2014 προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη την Κυριακή από Ρώσους συνοριοφύλακες τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων και 24 ουκρανών ναυτών στη Μαύρη Θάλασσα, στ΄ανοιχτά της Κριμαίας.

Η Ρωσία τους κατηγορεί για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Ο Πούτιν κατήγγειλε εκ νέου “μια πρόκληση” της Ουκρανίας, της οποίας τα πλοία “παραβίασαν” τα ρωσικά σύνορα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Ουκρανία σχετικά με μια πιθανή απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία καταγγέλλει μια “πράξη επιθετικότητας” και ως απάντηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε πολλές μεθοριακές περιοχές της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Μπουένος Άιρες μετά τη ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ