Μέι: Να απελευθερώσει η Ρωσία τα ουκρανικά πλοία και τους ναύτες

Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει τα τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας και τα μέλη των πληρωμάτων τους που συνέλαβε την Κυριακή, έκρινε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για να επιβληθούν οι «προσήκουσες κυρώσεις» για το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα.

Η ρωσική ακτοφυλακή συνέλαβε την Κυριακή τρία μικρά πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, όχι μακριά από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ανοίγοντας πυρ και τραυματίζοντας τρεις Ουκρανούς ναύτες.

Επρόκειτο για την πρώτη ανοικτή στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το ξέσπασμα, αργότερα την ίδια χρονιά, της ένοπλης σύρραξης στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές. Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο.

Το επεισόδιο της Κυριακής «είναι μέρος του προτύπου της ρωσικής συμπεριφοράς», υποστήριξε η Μέι. Η Ρωσία «πρέπει να απελευθερώσει αυτά τα πλοία και τους ναύτες, πρέπει να αποκλιμακώσει την κατάσταση», πρόσθεσε αναφερόμενη στο επεισόδιο της Κυριακής ανάμεσα στις δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας, για οποίο η Μόσχα και το Κίεβο επέρριψαν την ευθύνη η μία στο άλλο και αντιστρόφως.

«Πάντοτε βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή στην ΕΕ ζητώντας να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για τη συμπεριφορά της», συνέχισε η Μέι. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για (να επιβληθούν) αυτές που θεωρούμε προσήκουσες κυρώσεις στη Ρωσία», κατέληξε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έθεσαν θέμα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της σύλληψης των ουκρανικών πλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ