Σπάνια ταινία του προγόνου του Μίκι Μάους βρέθηκε στην Οζάκα – ΦΩΤΟ

Ήταν πριν από πολλές δεκαετίες που ο Γιασούσι Βατανάμπε αγόρασε μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Ήταν ακόμη μαθητής στο λύκειο της Οζάκα της Ιαπωνίας. Τη δεδομένη στιγμή όταν έδινε 500 γεν (4 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) για να αγοράσει τον κύλινδρο με την ταινία , δεν φανταζόταν ότι στην ουσία αγόραζε την ιστορία των κινουμένων σχεδίων στον κινηματογράφο, καθώς ο κύλινδρος αυτός ήταν ένα σπάνιο κινούμενο σχέδιο του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί και την παραγωγή είχε κάνει ο Ουόλτ Ντίσνεϊ, ενώ ο βασικός ήρωας της ταινίας αυτής ήταν ο πρόγονος του Μίκι Μάους.

Για την ανακάλυψη αυτή έγραψε η εφημερίδα Asahi Shimbun, με την οποία ο Βατανάμπε επικοινώνησε αφότου διάβασε ένα βιβλίο με τίτλο “‘Οσβαλντ, το τυχερό κουνέλι: Η έρευνα για τα χαμένα καρτούν του Ντίσνεϊ”, το οποίο έγραψε ο επί πολλά χρόνια κατασκευαστής κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ Ντέιβιντ Μπόσερτ και το οποίο εξέδωσε πέρυσι.

Το βιβλίο αναφερόταν στο κουνέλι ‘Οσβαλντ, έναν χαρακτήρα με μακριά αυτιά και μικρή ολοστρόγγυλη μαύρη μύτη, τον οποίο είχε δημιουργήσει ο Ντίσνεϊ τη δεκαετία του 1920.

Αλλά ο Ντίσνεϊ έχασε τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα αυτού το 1928 και για να τον αντικαταστήσει δημιούργησε τον Μίκι Μάους.

Το βιβλίο που διάβαζε ο Βατανάμπε ανέφερε ότι επτά από τις 26 μικρού μήκους ταινίες του Όσβαλντ είχαν χαθεί και τότε θυμήθηκε την αγορά που είχε κάνει ως έφηβος.

Η ταινία είχε τίτλο στα γιαπωνέζικα “Mickey Manga Spide” -Mickey Cartoon Speedy στα αγγλικά- και αφηγείτο την ιστορία ενός σκύλου της αστυνομίας που κατεδίωκε τον Όσβαλντ και τη φίλη του με μοτοποδήλατο.

Ενώ το τρίο περνά μέσα από δρόμους και κοιλάδες, οι φιγούρες και τα οχήματά τους, με τη χαρακτηριστική ελαστικότητα των καρτούν, τεντώνονται. συμπιέζονται, μια συχνή τεχνική στις ταινίες του Ντίσνεϊ.

Η εφημερίδα επικοινώνησε τότε με τον συγγραφέα του βιβλίου και με τα αρχεία του Walt Disney και μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για μια από τις ταινίες που έλειπαν, της οποίας ο αρχικός τίτλος ήταν “Neck ‘n’ Neck.”

Η μικρού μήκους ταινία βρίσκεται σήμερα στο Kobe Planet Film και μια άλλη ταινία που δείχνει 50 δευτερόλεπτα από το ίδιο κινούμενο σχέδιο επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Toy Film Museum του Κιότο.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ