Δικαστής στο Περού διέταξε την προφυλάκιση της αρχηγού της αντιπολίτευσης

Η περουβιανή δικαιοσύνη διέταξε την Τετάρτη την άμεση προφυλάκιση, για 36 μήνες, της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι, η οποία κατηγορείται πως έλαβε παρανόμως χρήματα από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Κονσεψιόν Καρχουάντσο, κατόπιν σχετικού αιτήματος εισαγγελέα αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έκρινε ότι υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» και «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» για το ότι η 43χρονη Φουχιμόρι ηγείτο «μιας εγκληματικής οργάνωσης, που περικλείεται» στο κόμμα Λαϊκή Δύναμη (Fuerza Popular, FP, δεξιά) και νομιμοποίησε έσοδα παράνομης προέλευσης, καθώς και πως υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος φυγής» της πολιτικού.

Η «μόνη» λογική απόφαση «στην υπόθεσή της είναι αναμφίβολα η προφυλάκισή της», πρόσθεσε ο δικαστής.

Η δικαιοσύνη του Περού είχε δώσει εντολή τη 18η Οκτωβρίου να αφεθεί ελεύθερη η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, κόρη του αυταρχικού πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), έπειτα από οκτώ ημέρες προφυλάκισής της στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από την Οντεμπρέχτ, τη γιγαντιαία βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία η οποία μοίραζε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις σε διάφορα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Τα ποσά που φέρεται να έλαβε η Φουχιμόρι — τουλάχιστον 1,2 εκατ. δολάρια, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα — χρησιμοποιήθηκαν στην προεκλογική της εκστρατεία το 2011, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η πολιτικός έχει προσπαθήσει δύο φορές να εκλεγεί στην προεδρία του Περού, ανεπιτυχώς.

Οι συνήγοροι της Φουχιμόρι ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Η Ούρσουλα Λετόνα, βουλεύτρια του κόμματος FP, δήλωσε ότι «ελπίζουμε πως αυτή η αυθαίρετη και δυσανάλογη απόφαση θα μπορέσει να διορθωθεί», αναφερόμενη στην τριετή προφυλάκιση της επικεφαλής του κόμματος.

Επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους της Φουχιμόρι και αστυνομικούς ξέσπασαν έξω από το δικαστήριο.

Η Λαϊκή Δύναμη αξιοποίησε την πλειοψηφία που εξασφάλισε στο Κογκρέσο το 2016 για να ανατρέψει τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι τον Μάρτιο, και κατόπιν για να ασκήσει πίεση στον διάδοχό του, τον Μαρτίν Βισκάρα. Αλλά το κόμμα κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει ο «πολιτικός πόλεμος» στο Περού, ενώ εισαγγελείς αποκάλυπταν τις κατηγορίες σε βάρος της Φουχιμόρι. Στις τάξεις του FP μαινόταν εξάλλου για καιρό μια εσωτερική σύγκρουση και τα ηγετικά του στελέχη, πλην της ίδιας της Φουχιμόρι, παραιτήθηκαν, ενώ στέλεχος του κόμματος παραδέχθηκε πως ήταν πληροφοριοδότης της εισαγγελίας.

Ο πρόεδρος Βισκάρα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις στελεχών του FP να συναντηθούν μαζί του κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν σχετικά με το νομοθετικό έργο.

Αν η Φουχιμόρι παραμείνει πράγματι στη φυλακή την επόμενη τριετία και δεν αποφυλακιστεί αφού εκδικαστεί η έφεσή της, ουσιαστικά θα τεθεί εκτός μάχης ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών (2021), αν και τύποις μπορεί να διεξαγάγει εκστρατεία ακόμη και μέσα από τη φυλακή, αν δεν έχει καταδικαστεί.

Το Περού είναι πιθανόν η χώρα όπου το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, το οποίο ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην εκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας, μετέβαλε πιο θεαματικά τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Κουτσίνσκι κατηγορήθηκε επίσης πως δωροδοκήθηκε από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ