Κολομβία: Οι αντάρτες του ELN απελευθέρωσαν τρεις αιχμάλωτους στρατιώτες

Οι αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) απελευθέρωσαν τρεις στρατιωτικούς που κράταγαν αιχμάλωτους επί σχεδόν έναν μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο συνήγορος του πολίτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, μολονότι ο νέος πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν θα συνεχιστεί ή όχι η ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωση αυτή — πράγμα το οποίο αναμένεται να κάνει σήμερα.

Ο Ντούκε απαιτούσε μεταξύ άλλων ο ELN να απελευθερώσει 19 ομήρους πριν συναινέσει να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος. Στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, την 7η Αυγούστου, ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, στέλεχος του Δημοκρατικού Κέντρου (CD), είχε αναγγείλει ότι θα εξετάσει το ζήτημα της ειρηνευτικής διαδικασίας, η λεγόμενη δημόσια φάση της οποίας άρχισε επί των ημερών του κεντροδεξιού προκατόχου του Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον Φεβρουάριο του 2017, και θα ανακοινώσει την απόφασή του μέσα στις πρώτες 30 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πιο πρόσφατος γύρος των διαπραγματεύσεων, που διεξήχθη στην Κούβα, αποπερατώθηκε την 1η Αυγούστου, χωρίς να συναφθεί συμφωνία για μια αμοιβαία κατάπαυση του πυρός. Οι γκεβαριστές αντάρτες πιστεύεται ότι κρατούν άλλα έξι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αιχμάλωτα στην επαρχία Τσοκό, καθώς και 10 άμαχους ομήρους.

Στελέχη του ELN, οργάνωσης που άρχισε τη δράση της το 1964 και κατά τις εκτιμήσεις των αρχών στην Μπογοτά διαθέτει ακόμη περίπου 1.500 μαχητές, διαβεβαίωσαν την Τρίτη πως οι αντάρτες θα άφηναν ελεύθερους τους τρεις αιχμάλωτους, παρότι δεν υπήρξε συμφωνία για αυτό με την κυβέρνηση. Οι τρεις στρατιωτικοί κρατούνταν στην επαρχία Αράουκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

«Παραδόθηκαν σε μια ανθρωπιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπους του συνηγόρου και της συνόδου των επισκόπων» της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην Κολομβία, διευκρίνισε το γραφείο του συνηγόρου του πολίτη για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter.

Ένας αξιωματικός των ανταρτών συνέδεσε την απελευθέρωση των υπολοίπων έξι προσώπων που είχαν απαχθεί την 8η Αυγούστου με την αναστολή των επιχειρήσεων του στρατού εναντίον του ELN, προτρέποντας την κυβέρνηση του Ντούκε να κάνει ένα βήμα για να δείξει ότι έχει «τη βούληση» για να επιτευχθεί «η ειρήνη».

Όμως ο Ντούκε δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι αν οι αντάρτες θέλουν να «διαλυθούν, να αφοπλιστούν και να επανενταχθούν (στην κοινωνία) είμαστε έτοιμοι, αλλά η Κολομβία χρειάζεται μια ξεκάθαρη και πειστική χειρονομία, που θα ξεκινά με την απελευθέρωση όλων εκείνων που έχουν απαχθεί και τη διακοπή όλων των εγκληματικών δραστηριοτήτων», επαναλαμβάνοντας την επωδό του των τελευταίων μηνών.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ