Υεμένη – Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 52 ανθρώπους – Αρνείται την ανάληψη ευθύνης η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας

Αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους, δήλωσε εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Η πρώτη επιδρομή έπληξε ψαραγορά δίπλα στο δημόσιο νοσοκομείο Αλ Θάουρα, δήλωσε η πηγή αυτή.

Λίγο αργότερα μια δεύτερη επιδρομή έπληξε νοσοκομείο την ώρα που τραυματιοφορείς και πολίτες μετέφεραν στα επείγοντα περιστατικά ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί στο πρώτο πλήγμα, δήλωσε ο Γιούσεφ αλ Χάντρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Χούθι, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 101 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις δύο αεροπορικές επιδρομές, πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μαχητές των Χούθι έκλεισαν όλους τους δρόμους προς το νοσοκομείο, ενώ αεροσκάφη της συμμαχίας συνέχιζαν να πετούν στην περιοχή μετά τις επιδρομές.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι στέλνει κατεπειγόντως ιατρικά υλικά στο νοσοκομείο Αλ Θάουρα, για να προσφερθούν φροντίδες σε 50 ανθρώπους που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τις επιδρομές.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες, είχε κάνει λόγο για 40 νεκρούς.

«Ήταν πολύ οδυνηρό το θέαμα, ανθρώπινα μέλη διασκορπίστηκαν παντού γύρω από την πύλη του νοσοκομείου», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη διέψευσε ότι η αεροπορία της συμμαχίας διεξήγαγε βομβαρδισμούς στη Χοντάιντα την Πέμπτη και κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι για τις εκρήξεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αμάχους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους.

«Η συμμαχία ακολουθεί μια αυστηρή και διαφανή προσέγγιση η οποία βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ερευνούμε κάθε καταγγελία και εάν υπάρχουν ευθύνες θα καταλογιστούν με διαφανή τρόπο», τόνισε ο συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Η συμμαχία δεν διεξήγαγε επιχειρήσεις στη Χοντάιντα σήμερα (σ.σ. χθες Πέμπτη)», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο το 2015 και επέρριψε την ευθύνη «στους παραστρατιωτικούς Χούθι για τους θανάτους αμάχων στη Χοντάιντα».

Η πόλη Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, ελέγχεται από τους Χούθι κι έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα στο κρισιμότερο θέατρο επιχειρήσεων του πολέμου.Στρατεύματα που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, με την υποστήριξη δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων –των δύο κυριότερων πυλώνων της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ– εξαπέλυσαν μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να ανακαταλάβουν τη Χοντάιντα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ