Αποκάλυψη Realfm 97,8: Σκάνδαλο με κύκλωμα που εξέδιδε πλαστές ελληνικές βίζες

Πολλές είναι οι καταγγελίες για κύκλωμα Ελλήνων σε πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που χορηγεί πλαστές βίζες έναντι του ποσού των 8.000 έως 10.000 ευρώ τη μία σε μετανάστες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Τα θύματα του κυκλώματος, που πλήρωσαν και δεν έλαβαν τις πλαστές βίζες, έχουν κινηθεί νομικά και έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της πρεσβείας.

Στο σκάνδαλο με τις καταγγελίες για τις πλαστές βίζες αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Τζέντα Δημήτρης Κιάτος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

“Έχει περιέλθει στην αντίληψη μας από προσωπικές επαφές κάποιων ανθρώπων, αλλοδαπών, ότι υπάρχουν κάποιες βίζες μεμονωμένες ή για οικογένειες από εθνικότητες οι οποίες είναι αρκετά παράδοξο να επισκέπτονται για τουριστικούς λόγους την Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Κιάτος και πρόσθεσε:

“Μας παίρνουν τηλέφωνο για να τους δώσουμε βίζα. Η ελληνική κοινότητα δεν είναι υπεύθυνη για βίζες. Η ελληνική κοινότητα είναι μία παρέα εκλεγμένου συμβουλίου που εξυπηρετεί τα τοπικιστικά ενδιαφέροντα των Ελλήνων της περιοχής της Τζέντας. Δεν έχουμε τον θεσμικό ρόλο να παρέμβουμε. Κάναμε γνωστό στις Αρχές, τόσο στον Πρέσβη όσο και προσωπικά στον Γενικό Πρόξενο για αυτά που ακούμε και για τις καταγγελίες που μας έγιναν. Από τη μία μεριά αντιμετωπίσαμε τη χλεύη και από την άλλη την απειλή για μηνύσεις”.

“Όλοι οι Έλληνες και οι τοπικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας γνωρίζουν τι συμβαίνει αλλά περιέργως δεν ξέρουμε το νομικό πλαίσιο ή πώς κινούνται. Έχουμε πληροφορηθεί τον τελευταίο καιρό ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σοβαρές καταγγελίες στις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας” σημείωσε.

Στο ερώτημα εάν μπορεί να εκδοθεί μία βίζα χωρίς τη συμμετοχή κάποιου ατόμου μέσα από την πρεσβεία ο κ. Κιάτος απάντησε μεταξύ άλλων: “Αδύνατον. Όταν τους είπαμε ότι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί μας εμφάνισαν φωτοτυπία βίζας, στην οποία ο υποφαινόμενος ενδιαφερόμενος δεν είχε δώσει αποτυπώματα και πέσαμε από τα σύννεφα. Οι σφραγίδες ήταν του προξενείου και των υπαλλήλων… Έφευγαν καραβιές από εδώ για την Ευρώπη”.

Σχετικά με τις καταγγελίες ατόμων που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν καθώς πλήρωσαν τα χρήματα και δεν πήραν τη βίζα ανέφερε ότι “αυτά τα στοιχεία ήρθαν σε γνώση μας, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε το προξενείο, μας επισκέφτηκε δικηγόρος και εμμέσως μας προειδοποίησε, ‘απείλησε’, ότι έχουν διεκδικήσεις. Εμείς ενημερώσαμε τις Αρχές της πρεσβείας και του προξενείου και γνωρίζουμε ότι έχουν κινηθεί νομικά εναντίον του ελληνικού κράτους. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος τον οποίο κατηγορούν, ήταν ο υπάλληλος της πρεσβείας αλλοδαπών, ο οποίος όπως λέγεται πήρε τα λεφτά από τους συγκεκριμένους ανθρώπους και δεν γύρισε ποτέ ξανά από τις Φιλιππίνες”

Ακούστε το ηχητικό:

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου λέγοντας μεταξύ άλλων “έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν τέτοια περιστατικά, ήταν από τα πρώτα που είχε αναδείξει ο Νίκος Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών προσπαθώντας να βάλει μία τάξη στο υπουργείο που παρέλαβε”.

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ