Έκκληση του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών χωρών στην Μεσόγειο

Έκκληση απευθύνουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβουν συντονισμένη δράση ώστε να μειωθούν οι θάνατοι στην περιοχή της Μεσογείου.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, «η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ θεωρούν ότι απαιτείται μια νέα κοινή προσέγγιση, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη διαρκή συνεργασία της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης. Οι άνθρωποι που διασώζονται σε διεθνή ύδατα θα πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα στην ξηρά σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ε.Ε., και ενδεχομένως και αλλού. Η εν λόγω προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές επανεγκατάστασης, επανένωσης οικογενειών, καθώς και άλλων λύσεων εντός Ε.Ε. αλλά και από την αυξανόμενη στήριξη των χωρών στις οποίες αποβιβάζονται οι διασωθέντες».

«Τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε σκάφη στη Μεσόγειο που μετέφεραν πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν λόγω πολιτικού αδιεξόδου στην Ευρώπη. Η διατήρηση του δικαιώματος ασύλου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Φίλιπο Γκράντι. «Η άρνηση της διάσωσης ή η μετατόπιση της ευθύνης για το άσυλο αλλού, είναι εντελώς απαράδεκτη. Χρειαζόμαστε χώρες που μπορούν να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», συμπλήρωσε

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επισήμανε: «Η δική μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τις ζωές όλων όσων έχουν πέσει θύματα διακινητών που επιβιβάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μη ασφαλή πλοία στην ανοικτή θάλασσα. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ