Reuters: Αυτό είναι το προσχέδιο της απόφασης της μίνι Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό

Οι αρχηγοί των δέκα ευρωπαϊκών κρατών που θα συναντηθούν την Κυριακή με θέμα το μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Reuters θα δεσμευθούν να περιορίσουν περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και να περιορίσουν την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο σε διάφορες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής τους δήλωσης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντήσει τους συναδέλφους της από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Μάλτα, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία για την μίνι έκτακτη σύνοδο για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αναταράξεις στη γερμανική συγκυβέρνηση.Το Reuters παρουσίασε βασικά σημεία του προσχεδίου της κοινής δήλωσης για τη συνάντηση τους, η οποία θέτει τις βάσεις για μια ευρύτερη συζήτηση για τη μετανάστευση από όλους τους ηγέτες της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου.

Δείτε τα κύρια σημεία:

* Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

*Για να μειωθούν οι αφίξεων, θα συμφωνήσουν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 ατόμων.

*Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

*Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας για χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

*Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

* Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

* Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια εντός της ΕΕ.

*Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους. Θα επιβάλλουν τιμωρία για όσους μετακινούνται σε άλλη χώρα.

*Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες, όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ