Βερβεσός: Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ζητεί να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο δημοσιογράφος Τουργκούτ Καγιά, παρά την αντίθετη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Να υπενθυμίσουμε ότι με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του ιστορικού και δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά, για την έκτιση ποινής που του έχει επιβληθεί, όμως η τελική απόφαση για την έκδοσή του ή μη, είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αποφαίνεται με βάση κριτήρια σκοπιμότητας.

Στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει ότι «η Τουρκία είναι διαχρονικά η πρώτη χώρα σε καταδίκες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου».

Ενδεικτικά, ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι η γείτονος χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με 136 καταδίκες για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή έως το 2017, είναι δεύτερη σε καταδίκες για βασανιστήρια -316 έως το 2017- και σε παραβιάσεις του δικαιώματος της προσωπικής ασφάλειας -726 καταδίκες ως το 2017- , ενώ αποκαλυπτικός είναι ο αριθμός καταδικών της Τουρκίας για παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, καθώς η Τουρκία είναι πρώτη με 878 καταδίκες έως το 2017, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι καταδίκες για υπέρβαση του εύλογου χρόνου για τη διάρκεια της δίκης.

Ωστόσο όμως, ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι η κατάσταση , «ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην γείτονα χώρα, δεν εγγυάται ότι ο εκζητούμενος θα απολαύει στην Τουρκία όλων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, όπως επιβάλλει η διεθνής δικαιοταξία», και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, «κινδυνεύει να εκτεθεί σε πρόσθετες διώξεις λόγω των πολιτικών του απόψεων, χωρίς την τήρηση των βασικών εγγυήσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενθυμούμενος τις θέσεις που κατά το παρελθόν συστηματικά έχει υποστηρίξει υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως των διωκομένων και φυλακισμένων, δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ