Οξεία επίθεση κατά Παυλόπουλου από το Τουρκικό ΥΠΕΞ – Τι απαντούν πηγές της Προεδρίας – ΒΙΝΤΕΟ

Άκρως προκλητική είναι η απάντηση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έπειτα από τις δηλώσεις τους για το πρόγραμμα “Natura 2000” και το καθεστώς κυριαρχίας των βραχονησίδων του Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, “προειδοποιεί” την Ελλάδα ότι δεν θα δεχθεί από εδώ και στο εξής να εκμεταλλεύεται ευρωπαϊκά προγράμματα για πολιτικό όφελος στο Αιγαίο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά στο “Natura 2000” είναι γνωστό ότι Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα προβλήματα του Αιγαίου. Γι’ αυτό το θέμα στις 31 Μαρτίου 2018 το Υπουργείο μας είχε ξαναπροβεί σε σχετική δήλωση. Τη στάση μας ως Υπουργείο σε αυτό το ζήτημα την εξηγήσαμε και στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο αυτήν τη φορά, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προέβη σε δηλώσεις συνδέοντας αναγκαστικά το “Natura 2000” με τα σύνορα και την επικράτεια. Οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική υπόσταση. Αντιθέτως, αυτές οι δηλώσεις καταδεικνύουν την πρόθεση της Ελλάδας να καταχραστεί ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως το “Natura 2000”, κατά το πολιτικό της δοκούν».

«Η χώρα μας δεν θα δεχθεί από δω και στο εξής, όπως δεν δέχθηκε μέχρι σήμερα, τη δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων από την Ελλάδα σε περιοχές με καθεστώς διαφιλονικούμενο στο Αιγαίο. Δοθείσας της ευκαιρίας, επαναδιατυπώνουμε την προειδοποίησή μας προς την Ε.Ε. να μην γίνεται εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης από την Ελλάδα στα ζητήματα του Αιγαίου», υπογραμμίζει.

Έντονη αντίδραση από την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του ANT1 Στεφανία Μουρελάτου συνεργάτες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την επίθεση της Άγκυρας, σημείωναν ότι «για ακόμη μια φορά η Τουρκία δείχνει να αγνοεί τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκή έννομη τάξη και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως επίσης, αποσιωπά ότι τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις κατά καιρούς εντελώς αβάσιμες ενστάσεις της για το πρόγραμμα “Natura”. Κατά τα λοιπά, με τον καιρό η Τουρκία θα καταλάβει τι σημαίνει στην πράξη σύνορα και έδαφος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

Πηγή: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ