Οι επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφου προκάλεσαν τον εκνευρισμό του Πούτιν- ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην Βιέννη για συνάντηση με τον ομόλογό του, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στο προεδρικό μέγαρο, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Μετά την συνάντησή τους οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η Αυστρία, αποτελεί παραδοσιακά χώρα- σύμμαχο της Ρωσίας, επέλεξε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου για το πρώτο του ταξίδι μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Όμως, τη Δευτέρα, στην συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORF, παραμονή της επίσκεψης του στην Αυστρία, απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων που του έθεσε ο αυστριακός δημοσιογράφος Άρμιν Βολφ και πολλά από τα οποία θέτουν οι επικριτές του Ρώσου προέδρου καθημερινά.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος εκνευρίστηκε, καθώς μέσα σε μιάμιση ώρα ο αυστριακός δημοσιογράφος τον διέκοψε 11 φορές και δεν τον άφηνε να ολοκληρώσει την άποψή του σχετικά με την συντριβή της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, τον Ιούλιο του 2014.

Καθώς το πόρισμα της διεθνούς ομάδας έρευνας «δείχνει» υπεύθυνη τη Ρωσία για την κατάρριψη από πύραυλο του μοιραίου αεροσκάφους, ο Βολφ διέκοπτε συνεχώς τον Πούτιν, ώστε να τον κάνει να αποσαφηνίσει την θέση του για την τραγωδία. Ο Ρώσος πρόεδρος, που μιλούσε αρχικά ρωσικά στον δημοσιογράφο, ξέσπασε στα γερμανικά και του είπε: «Αφήστε με να τελειώσω για όνομα του Θεού. Σας παρακαλώ να είστε ευγενικός, ώστε να μου επιτρέψετε να πω κάτι».

Ο Πούτιν προσπάθησε να εξηγήσει στον Αρμίν Βολφ πως και η ουκρανική πλευρά αλλά και οι φιλορώσοι αντάρτες, που έλεγχαν την περιοχή στην οποία καταρρίφθηκε το αεροσκάφος, χρησιμοποιούν τα ίδια πυραυλικά συστήματα σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως στην διεθνή επιτροπή έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας δεν επετράπη η συμμετοχή Ρώσων ειδικών.

Μεταξύ των ερωτημάτων που του έθεσε ο Άρμιν Βόλφ ήταν και οι σχέσεις της Ρωσίας με τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι είναι ο τσάρος της Ρωσίας, η οποία ήταν στον δρόμο της δημοκρατίας και την έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα αυταρχικό σύστημα.

«Όχι δεν συμφωνώ . Φυσικά και δεν συμφωνώ γιατί δεν ανταποκρίνεται απολύτως σε καμία πραγματικότητα, επειδή έχουμε ένα δημοκρατικό κράτος και ζούμε με βάση το ισχύον Σύνταγμα. Το Σύνταγμα μας κάνει λόγο (και νομίζω και το Σύνταγμα της Αυστρίας) για το ότι ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχείς θητείες, όχι περισσότερο.

Για αυτό μετά την άσκηση των δύο θητειών μου στην προεδρία άφησα το αξίωμα μου, δεν άλλαξα το Σύνταγμα και ανέλαβα άλλη θέση ως πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά από αυτό, όπως είναι γνωστό το 2012 επέστρεψα, και μέσω των εκλογών κέρδισα τις εκλογές», απάντησε ο κ. Πούτιν.

Ο Βόλφ αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας που σύναψε το 2016 το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» με το ακροδεξιό κόμμα Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί παρατηρητές θεωρούν , ότι η ρωσική ηγεσία μέσω τους κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία’ επιδιώκει να έχει σχέσεις με εθνικιστικά κόμματα, επειδή θέλουν να διαιρέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας στο θέμα της συμφωνία συνεργασίας, είπε ότι γι αυτό το θέμα είναι καλύτερο να ρωτήσει των πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επειδή αυτός ηγείται της «Ενιαίας Ρωσίας» και πως ο ίδιος δεν ασχολείται «με κομματικά ζητήματα», υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του εν λόγω κόμματος.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τους ακροδεξιούς της Αυστρίας, ο Πούτιν είπε ότι «επιδιώκουμε την συνεργασία με εκείνους που δημόσια δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας. Μόνο σ’ αυτό να αναζητείτε τους λόγους κάποιων επαφών σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο … και όχι στην επιθυμία μας να διασπάσουμε ή να προκαλέσουμε κατά κάποιο τρόπο προβλήματα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τέτοιους σκοπούς, δεν είχαμε και δεν θα έχουμε» είπε ο Πούτιν.

Ήταν μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με αρκετά ενδιαφέροντα και ‘καυτά’ ερωτήματα. Σύμφωνα πάντως με το αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο ORF, την αποκλειστική αυτή συνέντευξη με τον πρόεδρο Πούτιν την είδαν περίπου 900 χιλιάδες αυστριακοί.

σχολίασε κι εσύ