Το μήνυμα του νέου Ιταλού ΥΠΕΣ: Η χώρα δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης»

Ο Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς, που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας την Παρασκευή, διεμήνυσε χθες Κυριακή στη Σικελία ότι η Ιταλία δεν μπορεί να είναι «ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», ενώ υποσχέθηκε «κοινή λογική» για την αποφυγή ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης», επέμεινε ο επικεφαλής της Λέγκας, που πήγε στο νησί πριν απ’ όλα για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του–που ακόμη ως πριν από λίγα χρόνια προπαγάνδιζε υπέρ της απόσχισης του πλούσιου βορρά από την φτωχότερη κάτω Ιταλία και δεν φειδόταν σκληρών εκφράσεων για τον νότο.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν» και κάλεσε τους μετανάστες να «ετοιμαστούν να φτιάξουν βαλίτσες».

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών, δημοφιλής στην Ιταλία κατά δημοσκοπήσεις, τον οποίο υποδέχονταν σε κάθε σταθμό του ενθουσιώδεις οπαδοί της Λέγκας, αλλά και αντιδιαδηλωτές της αριστεράς, που ήταν πάντως αρκετά λιγότεροι.

Κάτω από τον καυτό ήλιο στο κέντρο υποδοχής στο Ποτσάλο, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία, οι δύο ομάδες παραλίγο να πιαστούν στα χέρια.

«Ήμασταν κι εμείς μετανάστες στην Αμερική, αλλά δεν είχαμε κάνει τέτοιο χαμό εκεί πέρα», «αυτή δεν είναι υποδοχή, είναι εποικισμός», «αν εγώ μυρίζω είναι από τον ιδρώτα της δουλειάς», κραύγαζαν οπαδοί του ακροδεξιάς Λέγκας στους ακτιβιστές, που επισήμαναν τον εφιάλτη των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στη Λιβύη.

Διατηρώντας τον επιθετικό τόνο χάρη στον οποίο πέτυχε, ο Σαλβίνι μετρίασε ελαφρά τις δηλώσεις του, επανερχόμενος πάντως στη μετωπική επίθεση που έκανε το Σάββατο εναντίον των ναυλωμένων πλοίων των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, κατηγορώντας τις πως ενεργούν σαν διακινητές. «Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες (…) ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν» και αυτό «με εξοργίζει», υποστήριξε.

Ο Σαλβίνι περιόδευσε στη Σικελία και έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που σχεδόν πενήντα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο στην Τυνησία, άλλοι εννιά–ανάμεσά τους έξι παιδιά–στα ανοικτά της Τουρκίας, κι ακόμη ένας στα ανοικτά της Ισπανίας.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι. «Τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό», είπε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αναφερόμενος στις οργανώσεις που συμβάλλουν στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στην ιταλική επικράτεια και σε αυτές που σώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ