Ένα γήπεδο ακριβώς στη γραμμή του Ισημερινού – ΦΩΤΟ

Το στάδιο Milton Corrêa στην Macapá της Βραζιλίας έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η μεσαία γραμμή του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νοητή γραμμή του Ισημερινού.

Το γήπεδο ονομάζεται αλλιώς Zerão (δηλαδή «μεγάλο μηδενικό»), δηλώνοντας το μηδενικό γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται.

Ουσιαστικά στην έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι δύο ομάδες παρατάσσονται σε διαφορετικά ημισφαίρια. Η μία έχει την εστία της στο νότιο ημισφαίριο και προσπαθεί να σκοράρει στο βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο.

Το στάδιο σχεδιάστηκε ακριβώς ώστε να έχει για μεσαία γραμμή… τον Ισημερινό. Ωστόσο ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον όχι για όλα τα συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού.

Το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα είναι ένα διεθνώς αποδεκτό πρότυπο που χρησιμοποιείται στη χαρτογραφία, την πλοήγηση και το GPS. Αλλά επειδή η Γη δεν είναι τέλεια καθορισμένη στο σχήμα, οι χαρτογράφοι και οι επιστήμονες μερικές φορές χρησιμοποιούν τοπικά στοιχεία για να μπορέσουν να δώσουν μια πιο ακριβή αναπαράσταση της κάθε περιοχής που θέλουν να καλύψουν.

Έτσι λοιπόν, η Βραζιλία διαθέτει το δικό της γεωδαιτικό σύστημα. Όταν σχεδιάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου, Estádio Milton Corrêa, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν το Βραζιλιάνικο Γεωδαιτικό Σύστημα. Σε αυτό το σύστημα, η μεσαία γραμμή του γηπέδου συμπίπτει ακριβώς με αυτή του ισημερινού, αλλά όχι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα.

Πηγή: perierga.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ