• Μακρόν: Επιτυχημένη η επιχείρησή μας στη Συρία

  11:54 μμ, Κυριακή 15 Απρ 2018 11:54 μμ, Κυριακή 15 Απρ 2018

  «Από στρατιωτικής άποψης η επιχείρησή μας στη Συρία ήταν επιτυχής» διαβεβαίωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

  «Οι δυνατότητές τους παραγωγής χημικών όπλων καταστράφηκαν» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BFMTV/Mediapart.

  Ερωτηθείς σχετικά με τη νομιμότητα των αεροπορικών πληγμάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε, υπερασπιζόμενος τον νόμιμο χαρακτήρα της επιχείρησης, ότι «η διεθνής κοινότητα ήταν εκείνη που επενέβη».

  «Τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβησαν εντός του αυστηρού πλαισίου αυτής της διεθνούς νομιμότητας, δεδομένου του μη σεβασμού της απαγόρευσης χρήσης των χημικών όπλων», επισήμανε.

  «Η Γαλλία, άλλωστε, δεν κήρυξε τον πόλεμο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ» είπε ακόμη ο Εμανουέλ Μακρόν.

  «Πραγματοποιήσαμε πλήγματα με τρόπο εξαιρετικά ακριβή εναντίον των μονάδων χρήσης χημικών όπλων που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» και «δεν υπήρξε καμία παράπλευρη απώλεια από την πλευρά των Ρώσων» εξήγησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι την απόφαση να επέμβει στη Συρία «η Γαλλία την έλαβε καταρχήν από την περασμένη Κυριακή» έπειτα από τις πρώτες ενδείξεις χρήσης χημικών όπλων. Είπε ακόμη ότι «είχαμε στην κατοχή μας αποδείξεις ότι χλώριο, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν» και ότι «μπορούσαν να αποδοθούν στο συριακό καθεστώς».

  Επιπλέον, ο κ. Μακρόν, υπεραμυνόμενος της συμμετοχής της Γαλλίας στα αεροπορικά πλήγματα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατύπωσε τη βούλησή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, να «παραμείνει».

  «Πριν από 10 ημέρες, ο Πρόεδρος Τραμπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να αποδεσμευθούν από τη Συρία, εμείς τον πείσαμε, τον πείσαμε ότι ήταν απαραίτητο να παραμείνει (…), σας διαβεβαιώνω, τον πείσαμε ότι έπρεπε να παραμένει επιπλέον» εξήγησε ο Μακρόν λέγοντας ότι επιπλέον «έπεισε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι θα έπρεπε τα πλήγματα να περιοριστούν στα χημικά όπλα».

  Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

  «Το έχω πει από την αρχή ότι προκειμένου να επιτύχουμε μια μόνιμη λύση για τη Συρία είναι απαραίτητο να μιλάμε με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία. (Είναι απαραίτητο να δεσμευτούμε στον διάλογο) με το Ιράν, λόγω της παρουσίας του στη Συρία… με τη Ρωσία διότι στρατιωτικοί της βρίσκονται στο πεδίο και στηρίζει το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ». σημείωσε.

  Για τον Εμανουέλ Μακρόν, τα πρόσφατα πλήγματα από τους Δυτικούς εναντίον της Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να διαχωριστούν οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα ενέκρινε την επιχείρηση.

  Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο.

  Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα