Η Κίνα επιβεβαιώνει την ανεπίσημη επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε ανεπίσημη επίσκεψη στην Κίνα από την Κυριακή μέχρι σήμερα Τετάρτη, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό ταξίδι του Κιμ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2011 και, σύμφωνα με αναλυτές, είχε ως σκοπό την προετοιμασία ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής και αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα συνόδευσε τα τηλεγραφήματά του με μια φωτογραφία του Κιμ και του Σι Τζινπίνγκ, του κινέζου προέδρου, καθώς οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν χειραψία με φόντο τις σημαίες των χωρών τους.

Ο Κιμ δήλωσε ότι είχε «καρποφόρες» συνομιλίες «σε βάθος» με τον Σι, ότι είναι έτοιμος για τη σύνοδο κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ότι η Πιονγκγιάνγκ «δεσμεύεται» για την «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα πάντα με το Νέα Κίνα. Χαρακτήρισε «καθήκον» του την επίσκεψη στην Κίνα.

Το Πεκίνο είναι εδώ και δεκαετίες ο κυριότερος σύμμαχος του μυστικοπαθούς και απομονωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, αλλά οι διμερείς σχέσεις είχαν επιδεινωθεί εξαιτίας της εντατικοποίησης των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη του Πεκίνου στις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβληθούν σε αντίδραση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η σεναριολογία περί επίσκεψης του Κιμ στο Πεκίνο έδινε κι έπαιρνε, μετά την άφιξη στην κινεζική πρωτεύουσα ενός τρένου παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του για τις μετακινήσεις του, αλλά και τις μετακινήσεις μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής με τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της αστυνομίας.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επίσης μετέδωσε ότι ο Κιμ επισκέφθηκε την Κίνα από την Κυριακή ως την Τετάρτη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Το Γιονάπ επικαλέστηκε την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ενώ διευκρίνισε πως ο κινέζος πρόεδρος Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ.

Η βελτίωση των δεσμών της Βόρειας Κορέας και της Κίνας θα στείλει ένα θετικό μήνυμα ενόψει των επικείμενων συνόδων κορυφής, σημείωνε νοτιοκορεάτης κυβερνητικός αξιωματούχος την Τρίτη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ