Δείτε γιατί η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του αντικαγκελάριου

Η αυστριακή δημόσια ραδιοτηλεόραση ÖRF ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση να υποβάλει μήνυση εναντίον του αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διότι κατηγόρησε τον διάσημο παρουσιαστή του κεντρικού τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεών της πως διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελεύθερων, κατηγορεί εδώ και καιρό τη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ότι είναι προκατειλημμένη υπέρ της αυστριακής αριστεράς. Έχει δηλώσει ότι εννοεί να λάβει εγγυήσεις πως θα μεταδίδει ειδήσεις πιο αντικειμενικά και ότι θα καταργήσει τον φόρο μέσω του οποίου χρηματοδοτείται.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Στράχε ανήρτησε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μια φωτογραφία του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων του ÖRF, του Άρμιν Βολφ, με λεζάντα τη φράση: «Υπάρχει ένας τόπος όπου τα ψέματα γίνονται ειδήσεις. Αυτός ο τόπος είναι η Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση».

Ο Βολφ μήνυσε τον Στράχε και τόνισε ότι κανένας πολιτικός δεν είχε διανοηθεί να τον κατηγορήσει ότι μεταδίδει ψεύδη μέχρι σήμερα. Η ÖRF, που ήδη αξίωνε ο Στράχε να ζητήσει συγγνώμη, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε δική της, χωριστή μήνυση εναντίον του αντικαγκελαρίου.

«Ο αντικαγκελάριος Στράχε κατηγόρησε την ÖRF ότι (…) διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, ψέματα και προπαγάνδα», τόνισε ο γενικός διευθυντής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Αλεξάντερ Βράμπετς και πρόσθεσε ότι η ανάρτησή του ήταν «δυσφημιστική» και έχει σκοπό να «πλήξει τη φήμη» της. Ακόμη, η δημόσια τηλεόραση θα προσφύγει εναντίον του Facebook διότι δεν αποδέχθηκε το αίτημά της η ανάρτηση του Στράχε να διαγραφεί.

Ο Στράχε αρχικά υποστήριξε ότι είχε επισημάνει γράφοντας τη λέξη «Σάτιρα!» στην ανάρτησή του πως επρόκειτο για αστείο.

Όμως, κατά τη συνήθη νομική πρακτική στην Αυστρία, ανάρτησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένα κείμενο που καθιστά σαφές ότι δικαστήριο έκρινε πως η μήνυση του Βολφ εναντίον του έχει βάση, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη ετυμηγορία. Κατόπιν γνωστοποίησε μέσω των δικηγόρων του ότι έχει την πρόθεση να ζητήσει συγγνώμη από τον παρουσιαστή.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν καταδίκασε τον ισχυρισμό του Στράχε, το κόμμα του οποίου είναι ο ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ