Κατρίν Ντενέβ: «Αγαπώ την ελευθερία, με τρομάζει η λογοκρισία και το λιντσάρισμα των social media»

Μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση άρθρου που έφερε και τη δική της υπογραφή για το «δικαίωμα στην ενόχληση στο όνομα της διαφύλαξης της σεξουαλικής ελευθερίας», η Κατρίν Ντενέβ αποφάσισε να εξηγήσει την θέση της για ένα κείμενο που θεωρεί «σθεναρό, αν όχι απολύτως καίριο».

Με άρθρο της στην Libération η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός ζητά συγγνώμη από τα θύματα επιθέσεων λέγοντας: «Χαιρετώ αδελφικά όλα τα θύματα βδελυρών πράξεων που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, από αυτά και μόνον από αυτά ζητώ συγγνώμη».

«Ναι, αγαπώ την ελευθερία. Δεν μου αρέσει αυτό το χαρακτηριστικό της εποχής μας όπου καθένας αισθάνεται ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει, να διαιτητεύει, να καταδικάζει. Μία εποχή όπου απλές καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιφέρουν τιμωρία, παραίτηση και μερικές φορές, και συχνά, λιντσάρισμα στα μέσα ενημέρωσης.

Ένας ηθοποιός μπορεί να σβηστεί ψηφιακά από μία ταινία, ο διευθυντής ενός μεγάλου νεοϋορκέζικου θεσμού μπορεί να αναγκασθεί να παραιτηθεί για χέρια σε οπίσθια πριν από τριάντα χρόνια και χωρίς άλλη μορφή κρίσης. Δεν συγχωρώ τίποτε. Δεν αποφασίζω για την ενοχή αυτών των ανδρών διότι δεν έχω τα προσόντα γι΄αυτό. Και λίγοι τα έχουν.

Αποστάσεις από γυναίκες που συνυπέγραψαν το άρθρο στη Le Monde.

«Ναι, υπέγραψα αυτό το κείμενο και ωστόσο μου φαίνεται απολύτως αναγκαίο σήμερα να τονίσω την διαφωνία μου για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες από τις υπογράφουσες δίνουν στον εαυτό τους ατομικά το δικαίωμα να βγουν στα μέσα ενημέρωσης, αλλοιώνοντας το ίδιο το πνεύμα του κειμένου. Το να πει κανείς σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο ότι μπορείς να το απολαύσεις όταν σε βιάζουν είναι χειρότερο και από φτύσιμο στο πρόσωπο όλων εκείνων που έχουν πέσει θύματα αυτού του εγκλήματος … όταν υπογράφεις ένα μανιφέστο που δεσμεύει και άλλα πρόσωπα, συγκρατείσαι, αποφεύγεις να τα πάρεις μαζί σου στη δική σου ρητορική ακράτεια. Είναι ποταπό. Και είναι προφανές ότι τίποτε σε αυτό το κείμενο δεν ισχυρίζεται ότι η παρενόχληση έχει κάτι καλό, διαφορετικά δεν θα το είχα υπογράψει.

Πιστεύω στη δικαιοσύνη

«Είμαι ηθοποιός από τα 17 μου χρόνια. Θα μπορούσα φυσικά να πω ότι μου έχει συμβεί να είμαι μάρτυρας τουλάχιστον άκομψων καταστάσεων ή ότι γνωρίζω από άλλες ηθοποιούς ότι παραγωγοί καταχράστηκαν ελεεινά την εξουσία τους. Απλώς, δεν θα μιλήσω εγώ στη θέση των συναδέλφων μου. Αυτό που δημιουργεί τραυματικές και αβάσταχτες καταστάσεις είναι πάντα η εξουσία, η ιεραρχική θέση ή μία μορφή επιρροής. Η παγίδα κλείνει όταν γίνεται αδύνατον να μιλήσεις χωρίς να διακινδυνεύσεις την θέση σου ή να υποστείς ταπεινώσεις και απαξιωτικό σαρκασμό. Πιστεύω λοιπόν ότι η λύση θα έλθει από την εκπαίδευση των αγοριών, όπως και των κοριτσιών μας. Αλλά επίσης ενδεχομένως και από κανονισμούς στις επιχειρήσεις που θα ορίζουν ότι εάν υπάρχει παρενόχληση θα υπάρχει αμέσως δίωξη. Πιστεύω στη δικαιοσύνη.

Θα κάψουμε τον Sade της Pleiade;

Τέλος, υπέγραψα αυτό το κείμενο για έναν λόγο που στα μάτια μου είναι ουσιαστικός: τον κίνδυνο εκκαθαρίσεων στις τέχνες. Θα κάψουμε τα έργα του Μαρκησίου ντε Σαντ από την Pleiade (περίφημος γαλλικός εκδοτικός οίκος); Θα χαρακτηρίσουμε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι παιδόφιλο καλλιτέχνη και θα σβήσουμε τους πίνακές τους; Θα ξεκρεμάσουμε τον Γκογκέν από τα μουσεία; Θα καταστρέψουμε τα σχέδια του Έγκον Σίλε; Θα απαγορεύσουμε τους δίσκους του Φιλ Σπέκτορ; Αυτή η ατμόσφαιρα της λογοκρισίας με αφήνει άφωνη και ανήσυχη για το μέλλον των κοινωνιών μας.

Είμαι μία γυναίκα ελεύθερη

Μου έχουν προσάψει μερικές φορές ότι δεν είμαι φεμινίστρια. Πρέπει να θυμίσω ότι ήμουν μία από τις 343 βρώμες, μαζί με την Μαργκερίτ Ντιράς και την Φρανσουάζ Σαγκάν που υπέγραψε το μανιφέστο «Έχω κάνει άμβλωση» που γράφτηκε από την Σιμός ντε Μποβουάρ; Η άμβλωση επέσυρε ποινική δίωξη και φυλάκιση την εποχή εκείνη. Για τον λόγο αυτόν θέλω να πω στους συντηρητικούς, ρατσιστές και αντιδραστικούς κάθε είδους που θεώρησαν στρατηγική κίνηση να με υποστηρίξουν ότι δεν είμαι ανυποψίαστη. Δεν θα έχουν ούτε την ευγνωμοσύνη μου ούτε τη φιλία μου, το αντίθετο. Είμαι μία γυναίκα ελεύθερη και θα παραμείνω. Χαιρετώ αδελφικά όλα τα θύματα βδελυρών πράξεων που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένα από αυτό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Le Monde, από αυτά και μόνον από αυτά ζητώ συγγνώμη».

Πηγή πληροφοριών: Liberation

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ