ΗΠΑ: Ελάτε στα συγκαλά σας – Η Όπρα δεν πρέπει να είναι υποψήφια για πρόεδρος

Η Όπρα Γουίνφρεϊ έκανε μία ομιλία για τον ρατσισμό και τον σεξισμό με μεγάλη απήχηση στην τελετή των Golden Globes. Με δεδομένη την πρόσφατη πολιτική επιτυχία του πρώην σταρ του Apprentice Ντόναλντ Τραμπ, το γεγονός οδήγησε αμέσως σε εκτιμήσεις ότι πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία- εκτιμήσεις που η ίδια φαίνεται ότι θέλει να ενθαρρύνει.

Με αυτό δεδομένο και με δεδομένη την Αμερική- είναι ασφαλές να βγει το συμπέρασμα ότι η Όπρα θα αναλάβει τα ηνία της χώρας τον Ιανουάριο 2021, αν όχι νωρίτερα. Αλλά πώς θα κυβερνήσει; Ποιους θα διορίσει σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησής της; Μήπως, όπως υποσχέθηκε ο Τραμπ, θα ξεπεράσει την έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας και πολιτικών γνώσεων επιλέγοντας «τους καλύτερους» για να την συμβουλεύουν;

Το ενεργητικό της Όπρα Γουίνφρεϊ στον τομέα αυτόν δεν έχει τίποτε το καθησυχαστικό, προειδοποιεί στον ιστότοπο Slate.com o Ben Mathis-Lilley στο άρθρο με τίτλο: Η προώθηση των τσαρλατάνων που έχει στο ενεργητικό της η Οπρα μήπως πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στην επερχόμενη προεδρία της;

(Ο δημοσιογράφος που επικρίνει την Όπρα…σε σκίτσο)

Η Οπρα έχει προβάλει και προωθήσει μέσα από το τηλεοπτικό της σόου και τον όμιλο των μέσων επικοινωνίας που διευθύνει μία σειρά από επιεικώς αμφιλεγόμενα πρόσωπα:

Μεχμέτ “δρ. Οζ”: γιατρός περιώνυμος για την προώθηση «θαυματουργών χαπιών» και «σκευασμάτων αδυνατίσματος». (Αν σας λέει κάτι, ο Τραμπ επέλεξε το σόου του δρ. Οζ για να συζητήσει το δικό του ιατρικό ιστορικό).

Φιλ “δρ. Φιλ” ΜακΓκρόου: έχει κατηγορηθεί για «απάνθρωπη και ασυγχώρητη εκμετάλλευση» τοξικομανών σε προχωρημένη και απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση .

Τζένι ΜακΚάρθι: πρωτεργάτρια της καταστροφικής καμπάνιας με στόχο να πεισθούν οι γονείς και να σταματήσουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, καμπάνια που συνυπέγραψε η εταιρεία της Οπρα Γουίνφρι ως χορηγός το 2009. (Τόσο η ΜακΚάρθι, όσο και ο Τραμπ έχουν δηλώσει ότι ο εμβολισμός προκαλεί αυτισμό!).

Ρόντα Μπερν: συγγραφέας του βιβλίου «The Secret», που έγινε φιλοσοφία και κίνημα και βασίζεται στην «πεποίθηση» ότι η θετική σκέψη προέρχεται από «επιστημονικά» φαινόμενα όπως είναι οι «δονήσεις», τα «ενεργειακά πεδία» και ο μαγνητισμός. (Τουλάχιστον, όταν μία τηλεθεατής εξέφρασε την πρόθεση να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού με τη δύναμη του μυαλού, η Οπρα, προς τιμήν της, απάντησε στον αέρα ότι οι τεχνικές του «The Secret» δεν υποκαθιστούν την θεραπεία!).

Με τη βοήθεια της Οπρα, και επειδή η Αμερική παράγει ατελείωτα αποθέματα αφελών ηλιθίων, το «The Secret» ήταν γιγάντια επιτυχία.

Όπρα, ένας «καλύτερος Τραμπ»

Είναι δελεαστικό να δει κανείς όλον αυτόν τον θόρυβο γύρω από την Οπρα και να πει: «Ε καλά, τουλάχιστον θα είναι καλύτερη από τον Τραμπ»… Η προεδρία δεν είναι σαν να έχεις δικό σου Talk Show ή να διευθύνεις ολόκληρο δικό σου brand μέσων επικοινωνίας. Η επιτυχία της Οπρα στον τομέα της δεν είναι περισσότερο ενδεικτική της δυνατότητάς της να είναι καλή πρόεδρος από ό,τι ήταν η επιτυχία του Τραμπ στο Real Estate.

Η υποψηφιότητα της Όπρα κινδυνεύει να μετατρέψει την εκλογική διαδικασία σε μία μονομαχία προς μεγάλη τέρψη των μέσων ενημέρωσης και ρουφώντας όλη τους την προσοχή να περιορίσει τις δυνατότητες εμπειρότερων και σοβαρότερων υποψηφίων στις προκριματικές.

Πηγές:Slate.com, Washington Post

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ