Δύο οι νεκροί στη Γαλλία από τη φονική καταιγίδα Ελεανόρ – Παρέλυσαν οι ανατολικές ΗΠΑ από την πολική «βόμβα»

Τουλάχιστον 2 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα της καταιγίδας Ελεανόρ, χωριά βυθισμένα κάτω από τα λασπόνερα, σκιέρ εγκλωβισμένοι στις Άλπεις με υψηλό τον κίνδυνο χιονοστιβάδων αλλά και σπάνιες για την εποχή πυρκαγιές στην Κορσική: η Γαλλία βρίσκεται στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έχουν πλέον κοπάσει όμως οι βροχές και το χιόνι συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα σε δεκάδες διαμερίσματα.

Στο Ιζέρ, στο Κρετ ε Μπελεντόν, μια 90χρονη γυναίκα πέθανε από καρδιακή ανακοπή μέσα στο σπίτι της που είχε κατακλυστεί από όγκους λάσπης και νερού. Πρόκειται για τον δεύτερο κατά σειρά θάνατο που καταγράφεται αφού ένας νεαρός σκιέρ σκοτώθηκε χθες στις Άλπεις.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έκανε λόγο για 4 ανθρώπους «σοβαρά τραυματίες» και άλλους 22 που τραυματίστηκαν «πιο ελαφρά» από το πέρασμα της τέταρτης κατά σειράς καταιγίδας που πλήττει τη χώρα αυτόν τον χειμώνα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύουν την καταιγίδα Ελεανόρ είχαν ως αποτέλεσμα η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας να διατηρήσει σε ισχύ τον κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες στο Ιζέρ αλλά και περιοχές βορειότερα όπως το Πα ντε Καλέ.

Στις βόρειες Άλπεις, ο κίνδυνος να προκληθούν χιονοστιβάδες είναι πολύ υψηλός σε μια εποχή όπου καταγράφεται πληρότητα στα χιονοδρομικά κέντρα λόγω των σχολικών διακοπών για τις εορτές. Η Météo-France προειδοποιεί για «τεράστιους όγκους» χιονιού που «θα μπορούσαν να καταλήξουν στους δρόμους ή ακόμα και σε κατοικίες».

Στα ορεινά, πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο από τους ορμητικούς χειμάρρους ή το χιόνι, με αποτέλεσμα χωριά, όπως στο Οτ Σαβουά, να έχουν αποκλειστεί.

Επιπλέον, 15.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην ηπειρωτική Γαλλία, εξ αυτών τα 7.000 στην Αλσακία και τη Φρανς Κομτέ. Στην Κορσική περίπου 11.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο σκοτάδι, σύμφωνα με την EDF.

Την ίδια ώρα αυτή η νήσος βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, «μιας σπάνιας σφοδρότητας εν μέσω χειμώνα», επισήμανε η νομαρχία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και της ξηρασίας του εδάφους.

Δύο είναι τα κύρια μέτωπα, ένα στο Σαντ’ Αντρέα ντι Κοτόνε (Οτ Κορς), που έχει κάψει περίπου 10000 στρέμματα και ένα νοτιότερα, στη Σιάτρα, όπου 6500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Πέντε κατοικίες καταστράφηκαν, τουλάχιστον 5 σπίτια υπέστησαν καταστροφές.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ένας στύλος ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσε εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Παρέλυσαν οι ανατολικές ΗΠΑ από την πολική «βόμβα»

Θυελλώδεις άνεμοι και σφοδρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τις βορειοανατολικές ΗΠΑ σήμερα με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και να προκληθούν προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς τα συνεργεία καθαρισμού δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους δρόμους προτού ο υδράργυρος βουτήξει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το χιόνι μετατραπεί σε παγετό.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται ήδη στους δρόμους και όσοι αψήφησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα για να πάνε στις δουλειές τους απλά ήλπιζαν ότι θα τα καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ασφαλείς καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να επιδεινωθεί αργότερα σήμερα.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες από τις ακτές από τη Βόρεια Καρολίνα έως το Μέιν, την ώρα που η μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για ανέμους ταχύτητας 113 χιλιομέτρων την ώρα.

Για τη Βοστόνη αλλά και τις παράκτιες περιοχές στη βόρεια Νέα Αγγλία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ύψος του χιονιού θα ξεπεράσει τα 30 εκατοστά.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη βαρυχειμωνιά τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ αυτών δύο άστεγοι στο Χιούστον.

Περισσότερες από 3000 πτήσεις από και προς τις ΗΠΑ ακυρώθηκαν ενόψει της «μετεωρολογικής βόμβας» σήμερα. Στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και το Διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης, τρεις στις τέσσερις πτήσεις ματαιώθηκαν, σύμφωνα με την υπηρεσία FlightAware.com.

Οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανοίξουν για το κοινό με καθυστέρηση δύο ωρών, ενώ οι αρχές σε Κονέτικατ, Νιου Τζέρσεϊ και Μασαχουσέτη έδωσαν εντολή στο προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών να παραμείνει στα σπίτια του. Στο Μέιν, ο κυβερνήτης Πολ Λεπέιτζ διέταξε το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών για το υπόλοιπο της ημέρας.

«Οι μετακινήσεις αναμένεται να διεξάγονται σε επισφαλείς συνθήκες» είπε ο Λεπέιτζ σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Τουλάχιστον 65000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

Τα σχολεία δεν άνοιξαν στη Νέα Υόρκη, σε πολλές περιοχές του Νιου Τζέρσεϊ και της Βοστόνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ