Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εκπαιδεύουν πρώην μαχητές του ISIS

Εναντίον των ΗΠΑ καταφέρθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τες ότι εκπαιδεύουν πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Οι κατηγορίες, που διατύπωσε ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, αφορούν την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τανφ, ένα στρατηγικό σημείο μεθοριακής διέλευσης στα συροϊρακινά σύνορα στη νότια Συρία.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η αμερικανική βάση είναι παράνομη και πως αυτή και η περιοχή γύρω της έχει γίνει «μια μαύρη τρύπα» όπου μαχητές επιχειρούν ανεμπόδιστοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πως η εγκατάσταση στο Τανφ είναι μια προσωρινή βάση που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση δυνάμεων εταίρων οι οποίοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Έχει απορρίψει παρόμοιες ρωσικές κατηγορίες στο παρελθόν, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην εξόντωση του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως ο Γκερασίμοφ δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda πως οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν μαχητές οι οποίοι μάχονταν προηγουμένως για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τώρα αυτοαποκαλούνται Νέος Συριακός Στρατός ή χρησιμοποιούν άλλες ονομασίες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δορυφόροι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας εντόπισαν ταξιαρχίες μαχητών στην αμερικανική βάση.

«Στην πραγματικότητα εκπαιδεύονται εκεί», δήλωσε ο Γκερασίμοφ προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός υποστηρικτών και πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Σαντάντι, όπου είπε πως υπάρχει επίσης μια αμερικανική βάση.

«Είναι ουσιαστικά Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε. «Όμως αφού γίνει δουλειά μαζί τους, αλλάζουν τα διακριτικά τους και παίρνουν άλλο όνομα. Η αποστολή τους είναι να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά αποσυρθεί από τη Συρία, όμως ο Γκερασίμοφ δήλωσε πως το γεγονός ότι η Μόσχα διατηρεί εκεί μια αεροπορική βάση και μια ναυτική εγκατάσταση σημαίνει πως βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει θυλάκους αστάθειας, αν και όταν προκύψουν.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ