Την αποφυλάκιση 80 πολιτικών κρατουμένων προτείνει επιτροπή της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα

Η Επιτροπή της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας πρότεινε χθες την αποφυλάκιση περισσότερων από 80 ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, κηρύσσοντας παράλληλα ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο ανώτερους διπλωμάτες του Καναδά και της Βραζιλίας.

Η πρόεδρος της Συνέλευσης Ντέλσι Ροντρίγκες, που είναι επίσης επικεφαλής της επιτροπής που ερευνά τα κινήματα διαμαρτυρίας ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι η πρόταση της επιτροπής, που εστάλη στον Βενεζουελανό πρόεδρο και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, περιλαμβάνει να επιβληθούν στους κρατουμένους εναλλακτικές τιμωρίες, όπως κοινωνική εργασία.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες» δήλωσε η Ροντρίγκες, σημειώνοντας ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια «περίοδος συμφιλίωσης».

Κάποιοι από τους κρατουμένους βρίσκονται στη φυλακή από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση το 2014, ενώ άλλοι από τις αιματηρές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2017, όπου 125 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Να γίνει σαφές ότι τα γεγονότα που ενθαρρύνθηκαν από την ακραία αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που προκάλεσαν θανάτους, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν», πρόσθεσε η Ροντρίγκες.

Η τύχη των πολιτικών κρατουμένων αποτελεί ένα από τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της κυβέρνησης και της Στρογγυλής Τράπεζας της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) – ενός ευρύ συνασπισμού της αντιπολίτευσης – στην Δομινικανή Δημοκρατία, με στόχο την αναζήτηση μιας λύσης στην πολιτική και οικονομική κρίση της Βενεζουέλας.

Ένας τρίτος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα στην εβδομάδα, η αντιπολίτευση ζήτησε από τον πρόεδρο Μαδούρο σε μια κίνηση καλής θέλησης να αποφυλακίσει πριν τα Χριστούγεννα «πολιτικούς κρατουμένους», που σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέρχονται σε 268.

Την Πέμπτη, στη σύνοδο κορυφής στην Μπραζίλια, τα κράτη μέλη της εμπορικής ένωσης χωρών της Λατινικής Αμερικής, Mercosur, κάλεσαν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατουμένους και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον περασμένο Αύγουστο οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης αποφάσισαν να αναστείλουν πολιτικά τη συμμετοχή της Βενεζουέλας στη Mercosur «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

«Persona non grata» ο πρέσβης της Βραζιλίας και η επιτετραμμένη του Καναδά

Η Ροντρίγκες ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο πρέσβης της Βραζιλίας Ρούι Περέιρα και η επιτετραμμένη του Καναδά Κρέιμπ Κοουάλικ κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη χώρα.

Στο πλαίσιο «των εξουσιών της Συντακτικής Συνέλευσης, αποφασίσαμε να κηρύξουμε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρέσβη της Βραζιλίας έως ότου αποκατασταθεί σε αυτή την αδελφή χώρα η συνταγµατική τάξη που η κυβέρνηση ντε φάκτο παραβίασε», τόνισε η Ροντρίγκες, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.

«Αν επιβεβαιωθεί, η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρέσβη της Βραζιλίας, δείχνει για ακόμη μια φορά την αυταρχική στάση της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και την έλλειψη βούλησης να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας.

Αναφορικά με την επιτετραμμένξ του Καναδά, η πρόεδρος της Συνέλευσης αποδοκίμασε την «διαρκή, επίμονη, αναιδή και άσεμνη ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας».

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στο «αντιδημοκρατικό καθεστώς Μαδούρο».

«Οι Καναδοί δεν θα στέκονται σιωπηλοί καθώς η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στερεί από τον λαό της τα θεμελιώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαίωματα και τους απαγορεύει την πρόσβαση στις βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε το τμήμα Διεθνών Υποθέσεων του Καναδά, σε αντίδρασή του.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ