Λιβύη: Η ακτοφυλακή αναχαίτισε 300 μετανάστες που είχαν προορισμό την Ευρώπη

Η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 300 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 25 γυναίκες και 15 παιδιά, προερχόμενους από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί σε δύο λαστιχένιες βάρκες με προορισμό την Ευρώπη. Οι μετανάστες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, ένα προάστιο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους, οι μετανάστες αναχαιτίστηκαν κοντά στην πόλη Ζλίτεν, ανατολικά της Τρίπολης, από λιμενικούς που επέβαιναν σε ένα από τα παλιά, ανακαινισμένα σκάφη που δώρισε η Ιταλία στην ακτοφυλακή της Λιβύης φέτος.

Από το δυτικό τμήμα της ακτογραμμής της Λιβύης αναχωρούν οι περισσότεροι μετανάστες οι οποίοι προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συγκρούσεις ή εξαιτίας της ανέχειας.

Οι αναχωρήσεις έχουν μειωθεί δραστικά από τον Ιούλιο, όταν μια ένοπλη οργάνωση στη Σαμπράτα άρχισε να τις εμποδίζει.

Δεχόμενη πιέσεις από τη Ρώμη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ακτοφυλακή της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αύξησε τις περιπολίες της αναχαιτίζοντας μετανάστες προτού καν πλησιάσουν τα σκάφη που βρίσκονται στα διεθνή ύδατα και να εκτελούν αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Ως τις 24 Οκτωβρίου οι λιβυκές αρχές είχαν αναχαιτίσει 18.800 μετανάστες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ωστόσο, περισσότεροι από 111.000 έχουν καταφέρει να φθάσουν στην Ιταλία, οι περισσότεροι έχοντας αναχωρήσει από τη Λιβύη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ