Θρίλερ με την ανεξαρτησία της Καταλονίας – Η επόμενη μέρα μετά την ομιλία Πουτζντεμόν

Έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία υπέγραψαν ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

Το έγγραφο με τίτλο: «Διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας» αναφέρει ότι «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της».

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία» επισημαίνεται.

Νωρίτερα πάντως ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας είχε προτείνει να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.

Τι απαντά η Μαδρίτη

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.

Η ομιλία του Πουτζντεμόν στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου, νωρίτερα χθες, ο ηγέτης της Καταλονίας ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Εν συνεχεία, όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”, αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μίας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν είπε ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

“Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις” είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι “δεν απευθύνει απειλές” και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση”.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος”.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης Ραχόι στην αναβολή ανεξαρτησίας της Καταλονίας

“Μη αποδεκτή” χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της Ισπανίας την έμμεση κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας και την πρόταση του Κάρλες Πουτζντεμόν για αναβολή της εφαρμογής της.

“Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (…) δεν είναι αποδεκτή” είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλωστε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης πριν από την ομιλία του Πουτζντεμόν στο καταλανικό κοινοβούλιο τον είχε καλέσει «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο». «Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόν να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο, να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή, να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ