ΗΠΑ: Το FBI υπέκλεπτε τις συνδιαλέξεις του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ

Βάσει μυστικών δικαστικών ενταλμάτων, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές υπέκλεπταν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, αποκάλυψε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, έγραψε ότι εισαγγελείς έχουν ενημερώσει τον Μάναφορτ πως σκοπεύουν να του απαγγείλουν κατηγορίες. Μάλιστα, ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν κάνει έφοδο για να ερευνήσουν το σπίτι του Μάναφορτ στη Βιρτζίνια τον Ιούλιο.

Ο Μάναφορτ είναι ένας από τους στενούς προεκλογικούς συμβούλους του Τραμπ οι οποίοι βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο Πολ Μάναφορτ είχε οριστεί επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο μήνες αργότερα, εν μέσω μιας ομοβροντίας δημοσιευμάτων για τις επιχειρηματικές του δοσοληψίες με τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προστατευόμενο του Κρεμλίνου.

Τα εντάλματα εκδόθηκαν από το μυστικό δικαστήριο που είναι αρμόδιο για αυτό, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας ξένων κρατών (Foreign Intelligence Surveillance Act, ή FISA). Το δικαστήριο ενέκρινε αρχικά ένα ένταλμα ερεύνης για την παρακολούθηση του Μάναφορτ, το οποίο ακύρωσε αργότερα το 2016 λόγω έλλειψης στοιχείων, ανέφερε το CNN.

Ωστόσο, το FBI άρχισε ξανά τις υποκλοπές βάσει νέου εντάλματος FISA για να ερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων της εκστρατείας του Τραμπ και ανθρώπων που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας, προσέθεσε το CNN.

Τα εντάλματα αυτού του είδους πρέπει να εγκρίνονται από κορυφαία στελέχη του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Για να εκδοθούν, οι διωκτικές αρχές πρέπει να πείθουν το αρμόδιο μυστικό δικαστήριο ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν πως το πρόσωπο που τίθεται υπό έρευνα μπορεί να ενεργεί ως πράκτορας ξένου κράτους.

Σύμφωνα με το CNN, το ενδιαφέρον για τον Μάναφορτ εντάθηκε εξαιτίας του περιεχομένου των συζητήσεων που υπεκλάπησαν, μεταξύ του ίδιου και ανθρώπων που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι υποκλοπές συνεχίστηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου που ο Μάναφορτ ήταν γνωστό πως μιλούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ αφού ο ρεπουμπλικάνος ανέλαβε την προεδρία. Το CNN σημειώνει ότι δεν είναι σαφές εάν υπεκλάπησαν συνδιαλέξεις του Μάναφορτ με τον Τραμπ.

Το FBI δεν είχε τρόπο να ακούσει τι διαμείφθηκε τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, ο Μάναφορτ και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ συναντήθηκαν με την περιβόητη Ρωσίδα δικηγόρο που υποσχόταν να τους δώσει στοιχεία εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα πάντα με το CNN.

Πηγή πληροφοριών: CNN, New York Times, ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ