Άκρως… επικίνδυνη γκάφα δημοσιογράφου: Ανακοίνωσε κατά λάθος ότι πέθανε ο δικτάτορας της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ

Μια παρουσιάστρια της δημόσιας τηλεόρασης της Γκαμπόν τέθηκε σε διαθεσιμότητα αφού ανακοίνωσε κατά λάθος τον θάνατο του δικτάτορα Άλι Μπόνγκο Οντίμπα, μπερδεύοντας το όνομά του με εκείνο του πατέρα του.

Η γκάφα της Βιβίν Οβαντόνγκ έγινε στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης, ανήμερα της επετείου του θανάτου του πρώην δικτάτορα Όμαρ Μπόνγκο Οντίμπα ο οποίος είχε πεθάνει στη Βαρκελώνη στις… 8 Ιουνίου 2009, μετά από 42 χρόνια στην εξουσία.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Άλι (σ.σ. αντί για Όμαρ) Μπόνγκο Οντίμπα έφυγε από τη ζωή στη Βαρκελώνη της Ισπανίας” είπε η δημοσιογράφος διαβάζοντας τις σημειώσεις της. Προφανώς χωρίς να αντιληφθεί το λάθος, συνέχισε λέγοντας ότι θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης οκτώ ετών από τον θάνατό του και ότι την επομένη θα γινόταν ένα μνημόσυνο.

Η Οβαντόνγκ απομακρύνθηκε προσωρινά από την παρουσίαση του δελτίου. Ο γενικός διευθυντής της Gabon Television Ματιέ Κουμπά εξήγησε ότι “θα πρέπει να προστατεύσουμε και την ίδια” επειδή η γκάφα της έγινε βάιραλ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Παρεμβαίνοντας στο δελτίο ειδήσεων την επόμενη ημέρα, ο Κουμπά είπε ότι έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη “από τον πρόεδρο Άλι Μπόνγκο Οντίμπα και από την οικογένειά του”.

“Διαπιστώσαμε ότι ήταν ένα γλωσσικό ολίσθημα. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Όμως σ’ αυτήν την περίπτωση ήταν κάπως χοντροκομμένο επειδή αφορούσε τον αρχηγό του κράτους”, πρόσθεσε.

Η Οβαντόνγκ έκανε πολλά χρόνια ρεπορτάζ και μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε αναλάβει την παρουσίαση των δελτίων.

“Ήπια δικτατορία”

Το καθεστώς της Γκαμπόν χαρακτηρίζεται ως “ήπια δικτατορία”. Ο πατέρας του νυν προέδρου κυβέρνησε την Γκαμπόν επί 42 ολόκληρα χρόνια.

Στις πρώτες τρεις εκλογές (1973, 1979, 1986) εξελέγη…. χωρίς να υπάρχει απέναντί του ούτε ένας αντίπαλος!

Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Ομάρ νομιμοποίησε τον πολυκομματισμό, με τη νοθεία από εκεί και πέρα να δίνει και να παίρνει.

Παράλληλα, φρόντιζε να αλλάζει και το σύνταγμα της χώρας κατά το δοκούν, πάντα σε συνεργασία με την -τύποις- αντιπολίτευση.

Το καθεστώς χαρακτηριζόταν από άκρατο νεποτισμό. Η κόρη του, Πασκαλίν, διηύθυνε το γραφείο του και διαχειρίζοταν την προσωπική του περιουσία. Ο γιος του, Αλί, τέθηκε επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, προτού πάρει τη θέση του προέδρου. Δεκάδες άλλοι γιοι, ανιψιοί, και λοιποί συγγενείς διοικούν τράπεζες και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ μια πρώην ερωμένη του τέως προέδρου είναι πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ